Vă doriți un plus de performanță sau un plus de spațiu, dar nu vreți să renunțați la actualele medii de stocare interne? Cu siguranță, aveți nevoie de cel mai bun SSD extern pentru TV sau alt dispozitiv, iar aici pot să vin cu câteva recomandări, adică mă refer la cele din lista de jos. Ținând cont de performanțele noilor generații de memorii, ar trebui să luați în considerare o astfel de variantă, care poate fi destul de compactă, adică nu ocupă mult spațiu pe birou. Trebuie să știți că acestea pot fi de mai multe tipuri, însă pe voi vă interesează cel cu interfață USB datorită dimensiunilor și fiabilității. Nu aș exclude nici alternativa de buget, adică de tip SATA cu rack.
De ce să alegeți un SSD extern cu USB C?
Chiar dacă are un preț destul de piperat și un cablu scurt, îl puteți folosi împreună cu numeroase dispozitive care îl suportă și au interfață USB. Dacă placa de bază nu are suport pentru SSD M.2 și mufele SATA sunt toate ocupate, atunci acesta rămâne singura opțiune care oferă cu adevărat performanțe pe măsură.
Instalarea este simplă, adică este un periferic/componentă Plug&Play, adică sistemul de operare își va instala imediat driverele necesare la conectarea cablului de date USB. Chiar dacă la un moment dat, o să vindeți sau o să schimbați unitate PC, puteți să folosiți în continuare acest mediu de stocare cu următorul setup.
Recomadare SSD extern bun
Când am realizat lista din rândurile care vor urma, am luat în considerare mai multe branduri, însă nu toate reușesc să ofere calitate, performanță și un preț bun. Unele dintre ele sunt concepute pentru anumite sarcini sau doar sunt foarte rezistente, adică au acel înveliș pe exterior care îl protejează în cazul unui impact sau accident. Pentru birou, puteți alege oricare, chiar și unul ieftin. Primele trei modele menționate le consider cele mai bune ssd-uri externe de pe piață, dar trebuie reținut că an de an vedem noutăți de la marii producători, așa că merită să luați în calcul și generația nouă.
Samsung T7 portabil
- Capacități și culori diferite
- Interfață de tip USB 3.2
- Viteze excelente
Cea mai populară memorie SSD externă este cea de sus și nu pentru că este disponibilă în numeroase culori și mărimi, ci pentru că are la interior tehnologie avansată. Ce oferă aceasta? Să ne uităm peste vitezele de transfer și citire, care sunt de 9,5 ori peste cele ale unui hard, așa sună și reclama la această generație. Cu alte cuvinte, vitezele pot atinge chiar și 1000 MB/s, adică vorbim de niște valori foarte mari care nu le vedem la generații precedente și mai puțin la stick-uri USB.
Că tot vorbim de interfață, acesta are USB 3.2, care este ultima versiune disponibilă pe piață și o vedem la numeroase device-uri. În ceea ce privește construcția, este destul de ridicată și producătorul subliniază că este rezistent la șocuri, adică dacă îl scăpați accidental pe jos, iar datele pot fi parolate.
Poate că pare cam mare, însă greutate sa este de numai 58 cm, iar dimensiunile ar fi comparabile cu cele ale unui telefon lat.
Din multe puncte de vedere, l-aș considera cel mai bun ssd extern Samsung, dar nu aș exclude nici variantele Samsung T7 Shield și T7 Touch. Unul are criptare și protecție IP65, iar celălalt senzor de amprentă pentru autentificare rapidă și sigură.
Pentru un buget destul de mic, puteți avea un astfel de SSD extern 500GB sau chiar de două sau patru ori mai spațios. Culoarea poate afecta prețul, iar versiunile disponibile sunt pe roși, fri și negru. Personal, îmi place cel albastru deoarece este o culoare evidentă, elegantă și pe placul oricui.
Sandisk Extreme Portable V2
- Protecție împotriva căderilor
- Rezistență la praf și apă
- Protecție prin parolă
Chiar dacă există variante sub formă de stick, adică vorbim de memorie flash, eu vă recomand formatul clasic deoarece este rezistent și performant. Față de concurență, această memorie externă SSD are o construcție diferită care permite să o legați cu un șnur, ca să nu o pierdeți. Evident că nu toate modelele acestui brand sunt la fel, cel din imaginea este un SSD extern Sandisk Extreme Portable V2, dar sunt și variante puțin mai simple și cu specificații diferite. Diferențe sunt la interfață, deci și la performanțele de citire și scriere. Nu trebuie să alegeți neapărat cel din imagine dacă nu vreți criptare pe 256 biți.
Chiar și modelul simplu denumit Portable este o alegere inspirată, fiind cu vreo aproape 200 lei mai ieftin. Rata de transfer nu este foarte mare, dar va fi de ajuns pentru office și transfer de date. Îl puteți prinde ușor la brelocul rucsacului pentru a nu-l pierde, se poate face backup rapid la datele de pe PC, dar aș zice că ar fi decent și ca SSD extern de laptop, pentru că ocupă puțin spațiu de birou.
Prețurile sunt convenabile după cum ași menționat anterior însă, dacă vreți un SSD extern 1TB, atunci trebuie să scoateți cel puțin 300 lei din buzunar. Deci se apropie de prețului unuia intern, însă nu ar merita ținând cont de avantajele oferite de aceasta.
WD Elements Portable SE
- Rată de transfer 400 MB/secundă
- Cablu USB 3.0
- Construcție compactă
Dacă recomandările anterior făcute vi s-a părut cam scumpe, am pentru voi modelul din imagine care are o formă interesată având doar 6,5 cu 6,5 cm, adică nici cât un telefon. Aveți și alte variante dacă doriți un SSD extern USB 3.2, adică mă refer la WD My Password care are un design deosebit. Din specificații veți vedea că este compatibil cu Windows și Mac OS, deci este o recomandare pentru cei ce vor un SSD extern de Macbook și nu numai.
Performanțele acestui model sunt semnificativ mai mari decât ale unui hard, de aceea în ultimii ani, acestea au crescut mult în popularitate. Evident că acesta nu poate fi instalat la interior, ci poate fi ținut doar pe birou și conectat prin cablul din pachet. Puteți să folosiți un cablu prelungitor de tip USB în cazul în care vă doriți să-l folosiți la TV sau alt dispozitiv (consolă). Să nu se înțeleagă greșit, toate pot fi folosite pentru TV, adică nu sunt diferite din acest punct de vedere.
Dacă sunteți dispuși să mai puneți vreo 100-200 de lei, veți putea chiar și pentru un WD Game Drive care se adresează pasionaților de jocuri. Sunt disponibile câteva variante, iar pe pagina lor sunt puteți citi opiniile utilizatorilor. În general, acestea sunt pozitive adică le-au fost acordate calificative aproape maxime, dar nu poate fi un periferic perfect la un așa preț.
Verbatim Store n Go
- Greutate redusă
- Capacitate mare
- Adaptor USB C
Imagine de prezentare aparține acelui SSD extern Verbatim Store n Go Mini, adică varianta standard arată puțin diferit. Oricum diferențele sunt foarte mici câțiva centimetri pe lățime și milimetri pe adâncime. Există și varianta Secure care prezintă un keypad (tastatură) pe carcasa sa, cu care puteți introduce PIN-ul sau parola setată anterior.
Revenind la varianta standard, acesta este compatibilă cu sistemele de operare recente. Aș zice că este SSD extern ieftin pentru ce oferă, adică vorbim de interfață USB tip C prin care se știe că rata de transfer este foarte bună. Poate că la unele v-ați plâns că acel cablu de transfer nu este cu mufă tip C pe ambele părți, ei bine, la acesta e inclus și una adaptor. Deci din partea mea primește o bulină albă și consider că nu ar trebuie neglijat acest aspect, altfel trebuie să schimbați voi cablul, adică să cumpărați altul ori folosiți un adaptor.
E adevărat că pe site-urile magazinelor nu sunt oferite prea multe detalii despre el, astfel că am intrat pe site-ul producătorului, de unde am aflat că acesta re o greutate de numai 35 grame, deci mai că nici nu-l simți în mână.
Designul acestuia este unul elegant, adică vedem vorbe în relief, cum vedem și la anumite periferice ASUS.
SureFire Bunker Gaming
- Iluminare RGB
- Port USB tip C
- Spațiu de stocare mare
Se vede cu ușurință că este un SSD extern de gaming, doar după cum arată, plus că este prezentă și o iluminare RGB. Evident că acesta nu este singura soluție oferită de producători și am amintit câteva dintre ele anterior dar nu sunt la același preț ca și acest.
Vitezele de scriere și citire sunt de 430 MB/s, respectiv 450 MB/s, adică mult mai bune decât ale unui hard, însă nu sunt chiar atât de mari cum vedem în anumite cazuri. Vor fi de ajuns dacă va fi folosit ca un SSD de laptop extern, fie doar pentru a realiza backup-uri, fie pentru a juca jocuri de pe el. Noile configurații sunt destul de scumpe, astfel că trebuie să faceți un compromis la partea de stocare care poate fi îmbunătățită rapid și ușor, iar o soluție este un periferic ca cel de sus.
Sunt și opțiuni mai accesibile dacă nu vă interesează partea de lumini ambientale sau portul USB tip C, însă dacă aveți o consolă de jocuri foarte bună, atunci nu ar trebuie să vă zgârciți. De exemplu, un SSD extern de PS5 ar trebui să aibă cea mai recentă interfață USB și tehnologie de memorie de ultimă generație astfel încât să vedem viteze de citire de cel puțin 1000 MB/s.
Prețul său este unul rezonabil, însă nu este prea portabil în comparație cu restul, adică este destul de gros și are peste 100 grame.
ADATA Durable
- Construcție robustă
- Performanțe decente
- Memorie 3D NAND
Modelul din imagine este un mini SSD extern ADATA foarte popular chiar dacă nu oferă specificații de top, dar veți vedea că nici nu e nevoie de ceva diferit deoarece poate transfera date de 5GB în circa 26 secunde. După cum bine știți cu cât sunt fișierele mai mici, cu atât viteza de transfer rămâne scăzută, adică veți simți adevărata performanță atunci când copiați fișiere mari. La partea de citire nu aveți cum să vă plângeți.
Seria Durable este concepută să reziste la șocuri, adică nu va păți nimic dacă este scăpat de la o înălțime de circa 1,2 metri, adică de pe birou sau din buzunar. Aceasta este compatibilă cu multe OS-uri și chiar și console de jocuri ca Xbox sau PS4.
Având în vedere tehnologia folosită, nu este un SSD extern M2, însă există soluții pentru cei ce doresc un rack extern special sau doar un plus de performanță. Pentru a vă bucura de viteza maximă de copiere, trebuie să aveți un port similar ca și versiune ori tip. Nu ar trebui să vă limitați doar la recomandarea aceasta, deoarece sunt modele cu iluminare RGB sau cu interfață USB 3.2 care scriu și citesc cu viteze de două or mai mari. Un astfel de exemplu este ADTA SE770G, iar modelul care l-al achiziționa ar fi cel de 1TB pentru că raportul preț/spațiu este decent.
Având în vedere dimensiunile sale, adică 80 cu 80 mm, aș zice că trebuie luat în considerare.
Kingston XS2000
- Foarte compact
- Greutate de numai 28 grame
- Include o husă de cauciuc
Atunci când vrei ceva diferit, dar și performant, atunci trebuie să alegi o marcă cu experiență în domeniu. Avem un SSD extern Kingston care pare chiar mic din imaginea de prezentare și chiar e așa, adică e puțin mai mare decât un stick. Dimensiunile sale sunt 69 cu 32 mm, adică l-ai putea chiar și pierde prin buzunare. Față de concurență, are o husă neagră din cauciuc care să-l protejeze și mai bine de șocuri.
Trebuie să recunosc că un putea fi chiar ieftin deoarece folosește tehnologii moderne, dar tot e loc de îmbunătățiri. Să nu vă lăsați înșelați de mărimea sa, deoarece vorbim de performanță USB 3.0 gen 2×2, adică se pot transfera date cu viteze de până la 2000 MB/s. Cu alte cuvinte, mărimea nu contează atunci când vreți gama de top, însă pe partea de răcire, nu știu cât de bine ar sta dacă l-ați folosi pentru o consolă.
Nu are nevoie de vreun cablu prelungitor deoarece este destul de ușor, astfel încât poate sta chiar și atârnat de cablu fără ca el să cadă. Vorbim de o greutate de numai 28 grame, iar husa din pachet chiar în va proteja în caz de orice, însă impactul nu este atât de mare la un design atât de portabil.
Seagate FireCuda Gaming
- Lumini personalizabile
- Cablu USB C la USB C
- Bun pentru Macbook
Că tot ziceam că anumite modele nu ar fi ideale pentru jocuri datorită specificațiilor, de aceea am să vă prezint un SSD extern Seagate foarte interesant și nu pentru că arată mult diferit de modelul clasic, ci pentru că folosește tehnologii de top și este gândit pentru taskuri dificile. Linia aceea este iluminată cu RGB, așa știți că este un periferic adresat pasionaților de jocuri, dar poate fi utilizat și pentru alte tipuri de taskuri.
Fiind complet negru și cu acea lumină ambientală, se potrivește alături de orice setup, în special unul de gaming. Evident că nu sunteți obligați să alegeți pe acesta în special dacă dați peste promoție, cu ar fi un SSD extern de Black Friday, adică la o reducere foarte bună de preț.
Se vede că avem un brand cu experiență, adică oferă un model Seagate Game Drive Xbox, adică conceput special pentru consola cu același nume. Chiar și seria One Touch este foarte populară oferind câteva noutăți interesante și utile pentru cei care călătoresc și vor un spațiu suplimentar pentru fișierele media de pe telefon.
Cu siguranță nu am reușit să menționez toți producătorii de pe piață, însă dacă vreți să faceți alegerea potrivită, optați pentru una dintre recomandările făcute anterior.
SSD extern vs HDD extern
Diferențele sunt destul de evidente între cele două și le observăm la următoarele capitole: dimensiuni, viteze de citire, interfață, tehnologie, design, nivel de zgomot și fiabilitate (durată de funcționare). Poate că în anumite condiții, SSD-ul extern nu ar fi alegerea potrivită (sisteme de supraveghere), însă avantajele oferite de acesta sunt chiar de luat în considerare, adică mă refer la toate capitolele anterior menționate. Până la urmă vorbim de o tehnologie nouă car avansează în fiecare an și nu are sens să rămâneți la periferice învechite și lente.
Dacă anumite modele vi se par scumpe, aveți alternative suficiente, iar anterior v-am prezentat o mulțime de soluții chiar și portabile, unele au interfață puțin diferită dar și cablurile din pachet nu sunt la fel, astfel că trebuie să acordați oarecare atenție acestui aspect dacă aveți un setup nou care are doar anumite porturi.
În ceea ce privește capacitatea de stocare, nu prea sunt limite, adică puteți găsi soluții cu 2TB, respectiv 4TB, dacă vreți să aveți loc pentru orice tip de fișiere, iar performanțele cresc odată cu mărimea spațiului de stocare de aceea unii poate s-ar gândi să aleagă două modele de 1TB decât unul de 2TB.
Întrebări frecvente
Ce este un SSD extern?
Acesta este o memorie pentru stocare datelor la fel ca și un stick USB, doar că este mult mai performant și capacitățile de stocare pornesc de la 500GB. Este cunoscut și sub denumire de SSD portabil, deoarece este compact și ușor, iar spre deosebire de cel intern, are o carcasă de protecție și o interfață USB, nu SATA sau PCIe.
Ce SSD extern să-mi cumpăr?
Aveți mai multe variante însă cea mai convenabilă este varianta portabilă, deoarece vă puteți mări spațiul de stocare doar prin conectarea unui cablu USB la desktop sau laptop. Adică aveți un spațiu de stocare care îl puteți împărți cu mai multe dispozitive, iar datele vor fi ținute în siguranță dacă nu vreți să le poate accesa vreun hacker.
În cazul în care placa de bază are un slot PCIe liber, atunci puteți alege un SSD compatibil, iar modelele sunt destul de multe, iar de cele mai multe ori, 1TB e de ajuns pentru orice. Având în vedere diferența atât de mică între memoriile cu SATA și nVME, chiar merită să alegeți formatul mai mic.
Cât consumă un SSD extern mic?
Având în vedere că vorbim de o memorie, acesta consumă mai puțin decât un hard disk extern. Cu alte cuvinte, vorbim de valori de circa 2,5W pentru uz office, iar modelele mai avansate cu specificații mai bune, pot consuma până în 10W dacă sunt folosite pentru taskuri dificile (programe profesionale, jocuri etc).
Cât costă un SSD extern portabil?
Prețul de pornire al unui astfel de periferic este undeva sub 100 de lei, dar vorbim de tehnologie învechită, adică NAND. Dacă vă să fie un SSD extern NVMe, adică unul lansat de maxim 1 an, acesta are un preț minim de 200 lei. La polul opus avem un SSD extern Thunderbolt, adică cu o interfață modernă și viteze care ajung până la 3000 MB/secundă, caracteristică ideală pentru gaming.