Cea Mai Bună Tastatură de Gaming Mecanică 2024

Am testat 10 tastaturi și le-am evaluat în funcție de ergonomie, ușurință la tastare și fiabilitate. În acest articol vom împărtăși ce am descoperit pentru a vă ajuta să găsiți cea mai bună tastatură gaming wireless, mecanică de buget și pentru scris.

Fie că munciți mult în fața PC-ului, fie că dor vă jucați, perifericele sunt foarte importante pentru că vă pot îmbunătăți experiența. Una dintre acestea este tastatura care o folosiți mult mai des decât mouse-ul, motiv pentru care nu vă puteți zgârci, în special dacă nu ați fost mulțumiți de alegerile trecute. Adică aveți nevoie de una dintre cele mai bune tastaturi de buget. Acestea pot de mai multe tipuri: mecanice/gaming și office. În funcție de interfața preferată, aceste pot fi cu fir sau fără fir, adică wireless. Evident că prețurile sunt destul de mari la modelele cu baterie sau cu anumite tehnologii de iluminare (RGB), switch-uri sau altele.

Ce tastatură să folosesc

După cum am menționat anterior sunt câteva tipuri de tastaturi de calculator, iar fiecare dintre ele se adresează unui anumit tip de utilizator. Evident că tastatura de gaming mecanică se adresează tuturor, în special dacă v-ar plăcea să fie și iluminată sau doar bună pentru scris, însă lipsa firului poate fi deranjantă pentru unii care nu prea le place să încarce dispozitive.

Pentru cei interesați, am câte o recomandare de tastatură mecanică gaming de la două branduri populare pe piața din România, însă pentru cei ce vor mai multe astfel de exemple sau poate chiar un kit tastatura mouse cu Bluetooth, vă recomand să citiți în continuare articolul pentru că sunt mai multe tastaturi mecanice ieftine, chiar și wireless.

Ce tastatură să aleg

Pentru început trebuie să știți ce este tastatura, adică vorbim de un periferic care poate fi folosit pentru introducerea de date fie pe PC, laptop sau alt dispozitiv cu ecran. Datele sunt introduse folosit tastele sale, dar pot fi folosite și diverse funcții în diverse combinații de taste.

Puteți alege pentru una dintre cele mai bune tastaturi mecanice de buget, iar eu am menționat care au fost mai populare, dar sunt și altele în special dacă vorbim de branduri ca Redragon, A+, dar și altele. Pentru cei ce vor tastatura office, vă recomand Logitech sau Microsoft, dar aș înclina mai mult spre Logitech în special dacă vreți să fie puțin specială.

Redragon Varuna Black

 • Raport calitate/preț bun
 • Foarte populară
 • Folosește switch albastru – Outemu Blue

Dacă vă interesează tastaturi de gaming recomandate, mai sus aveți una care chiar este populară deoarece în acel buget chiar nu veți găsi alta care să o depășească la partea de performanță, fiabilitate și funcționalitate. Dacă unii dintre voi vi se pare că este o variantă prea ieftină și puneți la îndoială anumite aspecte, atunci alegeți un Razer ca cel de jos care oferă puține butoane, deoarece este o tastatură fără numpad.

Revenind la modelul nostru numit Redragon Varuna, acesta un număr total de 103 taste, dintre care 12 sunt multimedia, adică aveți absolut toate tastele. Se vede doar după cum arată că este gândită pentru jocuri și că este o tastatură iluminată cu fir. Luminile sunt RGB și le puteți seta după cum bunul plac, iar conform producătorului, este rezistentă la apă.

Față de varianta clasică, la acesta nu se șterg literele de pe taste deoarece vorbim de injectare dublă de plastic. Deci calitate este prezentă și nu are cum să dezamăgească, însă pentru cine ține să aibă doar periferice de firmă, adică vrea să impresioneze pe cineva (prieteni sau urmăritori), nu o să aleagă pe această.

Rămân de părere că avem o tastatura de gaming bună și nu o să vedeți multe ca aceasta. Bineînțeles, aruncați o ultimă privire peste toată gama Redragon, înainte să faceți alegerea finală deoarece sunt și alte modele în diferite forme care s-ar putea să vă placă mai mult.

Razer Huntsman Mini

 • Disponibilă și pe alb
 • Destul de compactă
 • Folosește switch optic Red
Vezi preț special

Aceasta este pe placul meu, deoarece folosește switch-uri bune pentru jocuri, dar și formatul ei este interesant, adică avem o mini tastatură gaming. Acesta nu este singurul brand care oferă periferice foarte mici, dar bune, puteți alege și cea de la Zenkabeat dacă nu aveți un buget prea mare. Și în cazul acelui model, sunt disponibile două variante, pe negru și alb. În funcție de disponibile și preț, alegeți cea care vi s-ar potrivit sau care se sortează cu setup-ul existent. Eu recomand pe negru deoarece literele sunt mai vizibile seara.

Dacă v-ar plăcea să aveți o tastatura de gaming silențioasă, aceasta este o variantă de succes de la Razer și nici nu putea fi altfel în acest buget. Poate că are un preț cam mare pentru o interfață cu fir, dar merită.

Îmi place că tasele cu funcții au pictogramele puse pe lateral, astfel că nu se vor șterge în timp. Se laudă cu o construcție robustă folosind materiale ca aluminiu, iar conectarea se face prin USB tip C. Nici la aceasta nu se șterg literele deoarece are Doubleshot PBT Keycaps, adică vorbim de plastic dublu și nu de vopsea.

În acest preț, clar că se califică pentru titlul cea mai bună tastatură de gaming ieftină, iar gama de vârf este reprezentată de modele cu prețuri de 2-3 ori mai mari.

Logitech MX Keys Plus Advanced

 • Pentru programatori
 • Taste de tip Perfect Stroke pentru tastare precisă
 • Iluminare Smart
Vezi preț special

Cea mai bună tastatură pentru scris e Logitech MX Keys Plus Advanced, fiind mult diferită de altele, adică are iluminare inteligentă, adică se activează doar la atingerea tastelor. Îmi place că vine cu acea parte pentru sprijinirea palmelor care nu este atașată de ea, astfel că o puteți ajusta în funcție de mărimea palmei.

Producătorul a menționat că este o tastatură pentru programare, deoarece nu ai cum să ratezi tastele deoarece au un design adâncit, plus că sunt foarte confortabile. O consider și cea mai bună cea mai bună tastatură wireless deoarece nu aveți nevoie de acumulatori, ci doar conectați cablul USB C de încărcare la PC, iar autonomia este chir mare, adică 10 zile. Evident că această valoarea este influențată de iluminarea ei, adică dacă o folosiți sau nu, însă se ajustează în funcție de lumina ambientală.

Un programator are nevoie de un periferic vizibil cu taste vizibile în orice condiții, dar nu este necesar să fie neapărat wireless. Deci nu se adresează oricărui utilizator, plus că este și scumpă și grea, pentru că are un acumulator la interior.

O puteți folosi și cu un iMac, deoarece folosește o interfață comună și nu sunt probleme de compatibilitate software.

Microsoft Sculpt Ergonomic

 • Tip: wireless, ergonomică
 • Dimensiuni (Lxl cm fără numpad): 39,2×22,8
 • Autonomie: 3 ani (două baterii AA)
 • Greutate: 339 grame

Cea mai bună tastatură ergonomică e Microsoft Sculpt Ergonomic. O dețin de vreo 2 ani și pot spune că sunt foarte mulțumit de ea. Având dimensiuni compacte e foarte ușor de tastat pe ea, iar poziția mâinilor e foarte confortabilă. (Asta dacă biroul e cu glisieră.)

Are numpad, dar acela e un modul separat care vine livrat în pachet. Eu nu-l folosesc.

Trebuie știut că se murdărește ușor, dar e și la fel de ușor de curățat. Eu o curăț cu spirt, inclusiv palmrest-ul și întotdeauna arată ca nouă. (Poate trebuie să scriu că la palmrest s-a dezlipit puțin (jumătate de centimetru) din material, dar l-am lipit la loc cu un lipici de pantofi. )

Pro

 • Ușor de tastat
 • Ergonomică
 • Arată bine
 • De calitate

Contra

 • Cost mare
 • Se murdărește ușor

Dacă te confrunți des cu dureri de mâini ori degete atunci trebuie să te uiți la un keyboard ergonomic precum e acest model Sculpt de la MS. Înainte de a cumpăra acest model m-am uitat la ce oferă concurența și nu am găsit nimic compact și un acest design specific.

Dacă ar fi să mă uit din nou înspre o altă tastatură atunci tot pe aceasta aș lua-o. Chiar merită fiecare bănuț.

Zenkabeat ZK-7

 • Disponibilă în alb și negru
 • Poate fi folosită cu sau fără fir
 • Are switch-uri roșii
Vezi preț special

Avem o tastatură gaming ieftină care o consider alternativă la un Razer Mini. Poate că brandul nu vă spune multe, însă este prezent de câțiva ani pe piața din România, iar soluțiile oferite sunt chiar de calitate. Față de concurență, acesta vine cu funcția numit Hot-Swap, iar cu acesta puteți schimba cu ușurință switch-urile. Însă nu cred că le veți schimba pentru că sunt perfecte pentru gaming și alte tipuri de sarcini.

O puteți conecta la calculator atât prin Bluetooth, cât și prin cablu dac nu vreți să tot încărcați, doar că cablul de tip USB C nu este foarte lung. Dacă vreți o tastatură gaming wireless pe alb și să fie de tip mini, atunci cea de sus ar merita pusă pe lista de dorințe și din păcate, este singurul model de la acest brand (împreună cu varianta neagră).

Autonomia acumulatorului este de circa 12 ore și o puteți folosi chiar și cu alte dispozitive, dar în limita a 10 metri și 5 dispozitive.

Lenovo Legion K500

 • Switch Red
 • Are suport pentru palmă
 • Design cu fir
Vezi preț special

Dacă aveți un calculator de la acest brand atunci și perifericele trebuie să fie de la acesta. Chiar dacă acest Legion K500 nu a fost menționat printre primele modele se califică pentru top 3 tastatură mecanică deoarece are vine cu toate ingredientele unei tastaturi de gaming profesionale. Adică oferă calitate, funcționalitate și dotări conforme, însă nu este pentru oricine deoarece nu este chiar ieftină pentru un model cu fir USB.

Având în vedere că folosește switchuri Red, este o tastatura gaming mecanică silențioasă, dar nu aș putea spune că excelează la acest capitol că doar este mecanică. Dacă nu știți ce interfață ar fi mai potrivită pentru voi, trebuie să știți că modelul prezentat are un cablu de 1,8 metri, adică ajunge fără probleme la unitate. Layout-ul ei este US, adică nu aveți taste cu diacritice.

Pentru cei care se întreabă, cât costă o tastatură de calculator ca aceasta? Prețul, este unul satisfăcător, adică ușor peste 300 de lei, însă poate să se schimbe dacă vorbim de promoții sau disponibilitate.

Logitech MK295 Silent

 • Super silențioasă
 • Wireless fără lag până în 10 metri
 • Baterie cu durată de viață de 36 luni

Având în vedere ce primiți pentru un buget sub 200 lei, aș zice că avem cel mai bun kit tastatură mouse wireless. Acesta este disponibil de ani buni și încă reprezintă o alegere bună pentru cei ce vor o soluție office de birou.

Producătorul se laudă că această serie a fost concepută să reziste și să oferă o experiență plăcută de tastare, dar nu ar trebuie să ne rezumăm doar la un periferic, pentru că avem și un mouse în pachet care excelează la aceleași capitole.

Pentru a funcționa, trebuie introduse baterii AAA, respectiv AA, care sunt incluse în pachet. Greutatea ei este destul de mică, adică vorbim de numai 500 grame, adică o putem include în segmentul ușor, dar oricum nu cred că veți merge undeva cu un model cu numpad. Acele mini tastaturi sunt mai potrivite pentru transport deoarece nu au tastatura numerică și nici acea zonă pentru palmă.

Savio Tempest RX

 • Iluminare verde
 • Switch maro – Outemu Brown
 • Full Anti-Ghosting
Vezi preț special

Chiar și această tastatură mecanică ieftina are taste cu “injecție dublă”, adică sunt non-abrazive, iar la interior folosește switchuri maro, care sunt la fel de bune ca și restul, doar că au o construcție diferită. Că tot vorbim de calitate, suprafața ei este realizată din aluminiu astfel că este destul de robustă și plăcută la atingere, plus că un astfel de material scade semnificativ greutatea produsului.

Am observat la multe tastaturi pentru jocuri că puteți bloca anumite taste, în special cea Windows care accidental vă poate scoate din joc, iar această funcție este foarte utile din acest punct de vedere dar mai este și anti-ghosting (posibilitatea de a apăsa mai multe taste simultan).

Avem o tastatură USB ieftină și cred că o să vă placă tare mult faptul că puteți configura tastele, adică să le mutați și chiar și jocul de lumini.

T-Dagger Bora T-TGK313

 • Switch-uri albastre
 • Iluminare albastră
 • Puteți dezactiva tasta Win când vă jucați
Vezi preț special

O tastatură gaming cu fir costă mai puțin și nu mai aveți grija acumulatorului sau bateriilor, în special dacă veți folosi des iluminare din spate. Cea de sus mi-a atras atenția deoarece este mică și ușoară, iar feedback-ul este bun pentru acest buget, însă nu este singura variantă oferită de acest brand, ci sunt și variante mari dacă vreți să vă sprijiniți palma pe ceva.

Într-un buget atât de mic, avem doar o tastatură gaming cu lumini albastre, ca și switch-urile, iar dacă vreți să puteți se jocuri de lumini RGB, atunci trebuie să alocați o sumă mai mare, deoarece vorbim de componente mai scumpe.

Tastele sunt durabile deoarece de tip “double shot inject” și nici nu aș recomanda diferit dacă vreți să nu aveți surprize peste câțiva ani, adică să se șteargă literele.

Redragon Deimos

 • Poate fi folosită cu sau fără fir
 • Format 65%
 • Încărcare prin USB
Vezi preț special

Sunt destul de multe modele Redragon, însă nu toate sunt într-un format atât de redus ca aceasta, adică avem un format 65%, adică cu ci circa 30% mai mică decât una clasică. Nu este foarte înghesuită, adică nu veți apăsa accidental alte butoane, plus că iluminare este excelentă, adică RGB.

Având în vedere că o puteți folosi cu sau fără fir, că are comutatoare Red anti-praf, dar și rezistență la stropire, aș zice că ar putea fi cea mai bună tastatură de gaming wireless. Nu am menționat-o mai pe la început pentru că eu sunt mai degrabă fanul celor cu fir, plus că autonomia nu este prea mare dacă folosiți iluminarea din spate. În acest cest sens, puteți reduce nivelul de luminozitate deoarece sunt 6 trepte, dar și culorile sunt multe – 9.

Cei drept, această tastatură gaming fără fir poate fi folosită cu cablul din pachet dacă nu mai vreți să tot o încărcați, în în general, acel cablu de îmcărcare nu este foarte lung.

Microsoft Wired Keyboard 600 ANB-00019

 • Taste subțiri și silențioase
 • Plug-and-Play
 • Rezistentă la vărsarea de lichide
Vezi preț special

Pentru cei care nu vor să cheltuie atât de mult pe un periferic, am să vă prezint cea mai bună tastatura office care este oferită de Microsoft. Sunt puțini cei care mai aleg astfel de soluții, mulți vor un upgrade cu fiecare generație, astfel că unii ajung să folosească chiar și periferice de gaming care sunt bune pentru orice tip de sarcină, plus că poate vă plac și luminile.

Aceasta nu impresionează cu caracteristici speciale sau cu comutatoare avansate, deoarece reprezintă o soluție foarte ieftină, dar bună. În ultimii ani, Microsoft s-a concentrat pe produse de calitate și de buget, dar sunt și tastaturi ergonomice concepute special pentru scris, doar că acelea sunt rare și scumpe. Chiar și Logitech vine cu soluții similare ori chiar mai bune, adică umple un gol pe o piață atât de avansată și invadată de o mulțime de branduri chinezești. Până și marile branduri apelează la mâna de lucru ieftină, astfel că vedem pe multe cutii, eticheta Made in China.

Dacă nu vreți să jucați jocuri și nu vă trebuie anumite comutatoare, aceasta este pentru voi, iar la un așa preț, chiar aveți parte de calitate, dar și fiabilitate. Acum puteți să savurați orice băutura în fața PC-ului și nu trebuie să vă mai faceți griji că scăpați vreun lichid pe ea.

Care sunt cele mai bune switch-uri

În primul rând ar trebui să discutăm despre ce tipuri de switch-uri pentru tastatura mecanică există: albastru, maro, roșu și negru. Pentru scris, switch-urile albastre și maro sunt recomandate pentru scris, iar cele roșii și negre sunt pentru jocuri. În ambele cazuri, sunt diferențe de feedback sonor, iar la unele branduri putem vedea și alte culori (verzi). Indiferent pentru care alegeți, acestea sunt mai fiabile decât cele cu membrană adică vorbim de 50 milioane de apăsări în loc de câteva milioane.

O părere de final, aș zice că nu există un switch care să fie mai bun decât altul, adică cam toate oferă un feedback bun, iar în funcție de preferințe, alegeți o tastatură mecanică silențioasă sau una puțin gălăgioasă.

Cea mai bună firmă de tastaturi

E destul de dificil să stabilești care ar putea fi, deoarece sunt câteva aspecte ce trebuie luate în considerare: buget și tip. Plus că nu toate modelele unui anumit brand au același succes pe piață, însă unele vin cu un raport calitate/preț pe măsură, de aceea vedem în topul vânzărilor branduri noi precum Redragon, Zenkabeat sau A+, dar sunt și brandurile consacrate, Logitech sau Razer.

Dacă nu aveți limită de buget, nu aveți cum să dați greș cu un Razer sau Logitech, însă o tastatură ieftină și bună poate fi oferită doar de brandurile menționate sus.

V-a plăcut acest articol? Atunci asigurați-vă că descoperiți celelalte ghiduri ale noastre despre mouse-uri, monitoare și router-e.

Întrebări frecvente

Ce tastatură este mai bună?

Din experiență proprie, mini tastatura cu fir USB mai lung este opțiune pe care vă puteți baza, adică nu vă lasă baltă în timpul sesiunilor de gaming sau când aveți mai mult de lucru. Nu-mi rea plac cele cu numpad deoarece acea parte a tastaturii nu prea o folosiți, dar și dacă ar fi prezentă, nu cred că ar deranja pe cineva.

Iluminarea tastelor este o dotare care nu aș neglija-o dacă petreceți seri și nopți în fața ecranului, iar o lampă de birou poate fi deranjantă sau poate că nici nu avuți loc pentru ea pe birou.

Pentru scris, aș sugera să că cumpărați un model cu taste mecanice, dar silențioase, cum sunt și o mulțime de modele deja disponibile pe piață.

Cât costă o tastatură de calculator?

Dacă aruncăm o privire peste cele mai ieftine tastaturi, veți vedea că prețurile pornesc pe la 20 de lei, însă acelea nu sunt periferice pe care să vă puteți baza mulți ani și nu oferă nimic special. Aș zice că în 100 de lei, puteți găsi o tastatură bună, care o puteți folosi pentru ce doriți, jocuri sau doar office.

Dacă căutați cea mai scumpă tastatură din lume, atunci mă gândesc că aveți un buget de mii de euro, dar oricum nu merită pentru că nu poate oferi nimic în plus față de altele, doar materialele folosite sunt foarte scumpe.

De unde schimb tastatura în română?

Dacă a doua limbă setată este limba română, atunci comutarea între cele două se face cu combinația de taste ALT+Shift.

Merită o tastatură care se rulează?

Aceasta este o tastatură flexibilă din silicon care este rezistentă la lichide, adică puteți scăpa pe ea fără să vă faceți griji, însă sunt destul de defectuoase de la prea multe rulări și feedback-ul nu este prea grozav, adică nu puteți scrie prea bine cu ea și nu este bună pentru gaming.

Lasă un comentariu