Petreceți o mulțime de ore la birou muncind pe calculator, iar actualul monitor PC ieftin nu vă mulțumește din anumite privințe? Poate că ar trebui să vă gândiți să-l înlocuiți cu unul special conceput pentru munca voastră. În funcție de activitatea voastră de la birou, merită să cumpărați cel mai bun monitor de buget, iar recomandările voi fi de mai multe tipuri pentru a vă ajuta și mai mult în găsirea modelului potrivit. Fiecare dintre ele se adresează unui tip de utilizator, însă multe dintre ele au în comun anumite specificații care la un moment dat, au devenit standard. Indiferent de situație, veți petrece mult timp în fața sa, motiv pentru care aveți nevoie să fie și un monitor cu protecție pentru ochi, adică să aibă anumite caracteristici specifice care să nu vă obosească vederea.
Cuprins
Ce diagonală trebuie să aibă monitorul
Un monitor pentru birou nu trebuie să fie foarte mare, însă nu poate fi nici chiar sub 21 de inci pentru vor fi momente când veți face multitasking sau vă uitați la un film, iar diagonala nu vă va mulțumi. După cum am menționat sus, am realizat o listă cu monitoare pentru calculator ieftine, în opinia mea, dar am ținut cont atât de generație, cât și specificații, adică multe dintre ele sunt disponibile pe piață de cel mult 1 an. De aceea, veți vedea suficiente recenzii, astfel încât să vă faceți o idee despre ele sau un anumit model. După părerea mea, diagonala perfectă este 24 inci, adică nu este nici mare, dar nici mică.
Ce monitor îmi recomandați?
În topul preferințelor mele este Dell deoarece oferă monitoare foarte bune, dar nu aș exclude nici alte branduri dacă vreți să fie doar ieftin ori să aibă un panel VA pentru vizionat conținut video (un plus de contrast și culori). Oferta este destul de diversificată și brandurile sunt relativ aceleași de ani de zile, adică nu prea s-a schimbat mult. În momentul în care am realizat lista de jos, am ținut cont că unii poate vor o soluție pentru jocuri, programe profesionale sau doar muncă de birou. Acestea sunt și principalele categorii, iar dacă vă doriți cele mai noi monitoare, atunci nu ar trebui să vă zgârciți.
Dacă ar fi să aleg un monitor mare și util pentru orice, probabil că ar fi chiar prima recomandare, dar nu aș exclude nici pe a doua deoarece este destul de ieftin.
Dell SE2722H
- Timp de răspuns 4 ms
- Margini subțiri
- Conceput pentru jocuri
În consider cel mai bun monitor de 27 inch pentru că are tehnologii compatibile cu toate plăcile video de pe piață, dar oferă doar AMD FreeSync, la care se adaugă și specificațiile excelente. Atât de popular pentru că raportul performanță/preț este mult peste medie, astfel că în acest buget, nici nu are concurență.
Datorită marginilor subțiri, ați putea lua în calcul să montați încă unul alături de acesta, iar recomandarea mea e să fie unul similar, dacă nu unul chiar identic. Un astfel de setup reprezintă o alternativă la un model UltraWide, doar că aspect dublu și nu cu 33% mai mare. Este o opțiuni inteligentă indiferent ce joc vreți să încercați. Singurul minus este ecranul plat, unii poate ar prefera ceva diferit, dar depinde de preferințele fiecăruia și cât ar fi dispuși să plătească.
Având vedere rată de refresh și timpul de răspuns de 4 ms, aș zice că este un monitor rapid, dar nu este singurul. Nu ar trebui neglijate nici varianta refurbished, adică mă refer la un monitor resigilat, însă asigurați-vă să nu aibă pixeli morți sau ecran zgâriat, că în rest, este la fel ca unul nou. Cu astfel de alegere puteți economisi destul de mult, adică vorbim de reduceri de circa cel puțin 10%.
Samsung S24C366EAU
- Câmp vizual bun
- Super preț
- Diagonală de 24 inci
Avem cel mai bun monitor buget 500 lei și nu vorbim de o generație veche, ci una recent lansată. Se vede după designul său, dar și din prezentare că este vorba de seria Essential, denumire care după sugerează că oferă strictul necesar, adică vorbim de o soluție pentru uz zilnic. Deci se adresează celor care vor un monitor pentru office și nu numai.
Nu cred că o să găsiți altul și cu un ecran curved în acest preț. Poate că din imaginea de prezentare nu se vede, însă diagonala sa este una suficient de mare și va fi apreciată chiar și de cei pasionați de filme. Evident că nu se ridică la nivelul unui TV mare, dar pentru un birou mic sau un dormitor nu aveți nevoie de ceva în plus.
Din păcate nu este echipat cu difuzoare încorporate, deci trebuie să cumpărați separat. Are un stand de masă care se potrivește foarte bine cu designul curved și îi oferă o stabilitate bună. Unii l-ar folosi pentru jocuri că doar are un refresh de 75 Hz, dar și AMD FreeSync, adică este compatibil cu plăci video AMD. Există monitoare bune și ieftine care au ambele tehnologii, adică și G-Sync, astfel că va funcționa orice placă alegeți sau aveți.
Dell S3422DWG
- Conectivitate excelentă
- Specificații de top
- Câmp vizual bun
Aici nu avem cel mai mare monitor din lume, ci doar din prezentare, iar diagonala sa măsoară 34 inci, cu mențiunea că avem un raport 21 pe 9. Pasionații de multitasking și jocuri, îl vor aprecia tare mult în special că are tehnologii foarte avansate.
Costă mult, dar și oferă niște specificații care îl fac cel mai performant monitor de gaming și chiar dacă nu are imagine 4K, veți vedea că nici nu e nevoie de altceva. Calitatea imaginii este excelentă cu rata de reîmprospătare a imaginii de 144 Hz, iar timpul de răspuns este de numai 1 ms și nici nu aveți nevoie de mai mult, pentru că oricum nu se vede diferența. L-am putea include în lista pasionaților de conținut media ori de divertisment.
Detaliile sunt pe măsură, adică vedem un număr considerabil de pixeli, dar și culorile sunt foarte vii. În pachet sunt incluse trei cabluri: HDMI, DisplayPort și USB 3.2. Voi decideți pentru ce-l veți folosi, însă eu zic că este perfect pentru cei ce vor multitasking, adică să folosească două sau trei aplicații simultan, adică mai multe ferestre pe ecran.
Până la urmă e vorba de un brand cu zeci de ani de experiență în domeniu, astfel modelul prezentat nu are cum să dezamăgească. Puteți economisi bani dacă dacă vă gândiți să cumpărați monitoare de Black Friday, doar că acest eveniment este o dată pe an și poate că modelul preferat nu va fi inclus în acea promoție.
Dell SE2222H
- Are mod Eye Saver
- Suprafață mat
- Unghiuri de vizibilitate bune
Doar din numele său reiese că avem de a face cu cel mai mic monitor din articol. Are un aspect simplu, cu margini nu foarte subțiri, un stand de masă care poate fi demontat în cazul în are va fi pus pe un suport VESA 100 x 100 mm. Conectivitatea sa este bună adică vedem intrările VGA și HDMI, iar cablul inclus este cel HDMI pentru a vă bucura de rezoluția ecranului, adică să puteți viziona conținut 1080p.
Dacă unele dintre exemple vi s-au părut cam scumpe, atunci acesta cu siguranță o să se încadreze în bugetul vostru, doar că nu o să prezintă o mulțime de caracteristici speciale și nici specificații de top. Deci, trebuie să vă rezumați strict la muncă de birou, dar nu vă oprește nimeni să-l folosiți chiar pentru altceva. Prin spatele standului de masă puteți ascunde cablurile, astfel că voi nu le veți vedea pe lângă acesta.
Cel mai bun monitor PC Entry-Level este tot un Dell, doar cu diagonală mică și de ajuns pentru majoritatea taskurilor. Porturile video sunt de două tipuri, însă cablul inclus este doar pentru unul dintre ele, adică vorbim de cel HDMI. Acesta este și cel mai popular port care în vedem multe tipuri de dispozitive și cu timpul va fi înlocuit de USB Thunderbolt sau ceva similare.
În acest preț nu putem avea pretenția să ofere boxe și ieșire audio pentru căști, dar probabil că unii dintre voi ați căuta o astfel de soluție pentru a nu deranja prea mult pe ceilalți din jur.
Dell S2421HN
- FreeSync, FlickerFree
- Diagonală mare
- Preț bun
Dell oferă cele mai tari monitoare de pe piață, motiv pentru care multe dintre aceste recomandări sunt de la acest, dar nu aș neglija nici alte branduri cu experiență. În opinia mea, aici avem cel mai bun monitor preț/calitate, adică trebuie să puneți în balanță aceste aspecte foarte importante și oferă cam tot ce puteți avea nevoie, într-un format compact și elegant.
Acesta este unul dintre cele mai vândute monitoare de buget (600 de lei). Pe lângă faptul că arată bine pe negru și argintiu, are și margini foarte subțiri. Acesta este și foarte eficient pentru diagonala sa de 23,8 inci, adică vedem cel mai mic consum de energie – 12 kWh/1000 ore. Se calculează astfel pentru că în medie o persoană petrece cam până în 3 ore pe zi în fața calculatorului.
FreeSync permite ca rata de împrospătare să se sincronizeze cu fps-urile din jocuri, astfel că vă puteți bucura de o stabilitate bună a imaginii indiferent de conținutul ales. Conectivitate este diferită de cea clasică, adică vorbim de două porturi HDMI. Piciorul său permite doar să înclinați displayul și nu să-l ridicați sau rotiți.
Cu tehnologia Comfort View puteți petrece numeroase ore în fața sa deoarece reduce lumina albastră care la un moment dat devine obositoare fără să vă dați seama. Chiar și alți producători oferă o tehnologie similară, adică cu același rol doar că are o denumire diferită.
AOC 24B1H
- Port HDMI
- Slim
- Panel MVA
Avem cel mai subțire monitor de filme din lista menționată și se datorează tehnologiilor moderne. Evident că grosimea diferă de jos până sus, iar dacă vreți să fie puțin mai neted, veți vedea că mai sunt și altele menționate în acest articol. Că tot vorbim de tehnologii, nu are un ecran IPS, ci de tip MVA. Voi trebuie să știți că oferă specificații similare sau chiar mai bune decât multe IPS-uri de pe piață.
Dacă recomandările de sus vi s-a părut scumpe, dar nu ați vrea să renunțați la idee de monitor cu ecran mare, adică să fie peste 21,5 inci, atunci cumpărați cel de la AOC, adică 24B1H. Nici nu cred că veți găsi altul sub acest buget dar nici nu v-aș recomanda deoarece riscați să cumpărați o generație veche. Are ieșirile video populare, adică mă refer la HDMI și VGA, însă prin HDMI calitatea este superioară, plus că multe dispozitive au o astfel de ieșire.
După cum bine știți, un monitor pentru programare este unul cu display mare sau doar cu aspect foarte lat. În cazul de față, nu avem nici una nici alta, dar cred că o să apreciați că are ieșire pentru căști, adică puteți folosi căști când munciți, astfel că nu veți fi deranjați și nici nu veți deranja pe nimeni.
Dell P2422H
- 99% sRGB Colour Gamut
- Se poate roti în plan vertical și ridica până la 150 mm pentru că are pivot
- Porturi USB cu viteză mare de transfer
Am lăudat destul de mult acest brand n acest articol, dar trebuie să recunoaștem că au și cele mai frumoase monitoare de pe piață, iar aici mă refer la anumite serii. Din ce am observat, pare să fie cel mai ieftin monitor cu 99% sRGB Colour Gamut de pe piață, iar restul concurenței oferă produse două sau trei ori mai scumpe. Nu aș putea spune că nu au prețuri justificate, pentru că nu sunt chiar identice.
Pentru cei care nu știu, paleta de culori este mai generoasă la acesta, astfel că imaginile sunt mai realiste. Deci avem un monitor pentru editare foto sau chiar proiectare, însă în ceea ce privește calibrarea imaginii, numai voi puteți stabili dacă trebuie făcute anumite schimbări. Acum puteți să-l conectați la un laptop dacă vreți să faceți materiale video ca la carte, iar portul HDMI este de ajuns. Însă dacă călătoriți, tot trebuie să vă bazați pe laptop.
Avem noua generație de la AOC care chiar impresionează și înlocuiește fără probleme seria anterioară care nu arată la fel de bine ca aceasta. Singurul lucru care nu-mi place la acesta este că producătorul nu s-a gândit cum să ascundă cablurile prin spatele piciorului, adică vor fi vizibile.
Samsung LS43BM700UPXEN
- Interfață Smart
- Bun pentru filme
- Difuzoare decente
Dacă vă plac filmele sau serialele și nu ați dori să cumpărați un TV pentru birou, atunci optați pentru un model chiar și de 43 inci cum este cel de la Samsung, dar nu trebuie excluse din mărcile concurențe. În consider un monitor bun pentru filme deoarece oferă și acea telecomandă ca vă ușurează navigare prin interfața Smart.
Cel mai bun monitor pentru filme trebuie să ofere o rezoluție mare, tehnologii de imagine pe măsură și posibilitate montării sale pe perete sau pe birou.
Sunt destule monitoare Smart Samsung care sunt alternative la TVuri doar că nu oferă intrarea pentru cablu ca să vedeți posturi. Oferta este limitată la acest producător sud-coreean, de aceea nu stați pe gânduri. Cu alte cuvinte, vine echipat cu boxe încorporate, telecomandă Smart și cablu audio-video.
Nu poate fi folosit ca și TV, dar puteți alege conțin online divers din diversele aplicații. Cât despre specificații, acestea sunt bune, adică rezoluția este la fel de mare, unghiurile de vizibilitate sunt generoase, timp de răspuns mic etc. Sistemul de operare este același Tizen și în pachet aveți chiar și telecomanda cu care să-l puteți controla de la distanță. Aveți toate motivele să alegeți unul dintre aceste monitoare pentru filme, plus că veți economisi spațiu și bani dacă optați doar pentru un singur dispozitiv.
Samsung Odyssey Ark LS55BG970NUXEN
- FreeSync Premium Pro
- Imagine 4K UHD
- Tehnologie Quantum Mini LED
V-ați săturat de actualul display pentru că este mic și nu puteți sta prea multe ore în fața sa deoarece îi lipsesc acele tehnologii de bază care le vedem pe mai toate modele noi? Atunci a sosit timpul să faceți un upgrade.
Cel mai scump monitor 4K din lume poate să fie doar unul cu diagonală cât a unui TV. După cum bine știți. Samsung oferă cele mai bune ecrane de pe piață la prețuri atractive, dar și soluții bune pentru PC. Chiar dacă este diferit, avem tot un monitor cu HDMI și nu cu una sau două porturi, ci cu patru. Adică îl veți putea conecta la mai multe dispozitive cu interfață similară, fără a vă rezuma strict la un cablu, numai că doar unul e inclus în pachetul său.
Pentru a vă bucura de o calitate maximă pe acesta, desktopul trebuie să aibă ieșire 2.0 sau chiar mai bună pentru că vreți să vedeți imagini 4K la 60p. Imaginați-vă că poate fi rotit la 90 grade ca oricare altul în cazul în care vreți să lucrați într-un program și aveți o imagine verticală. Pot fi surprinse toate detaliile deoarece un număr atât de mare de pixeli chiar face diferența.
Costă atât de mult pentru că are diagonală de 55 inci, iar tehnologia ecranului este Mini LED. Aceasta reprezintă viitorul și sunt puține periferice care o folosesc, datorită costului ridicat de producție, dar cu timpul o să scadă.
Arzopa A1 Gamut
- Funcție Dual View
- Boxe încorporate
- Model portabil
L-aș numi cel mai bun monitor ieftin deoarece este mic și portabil, iar unii utilizatori chiar îl laudă, deoarece concurența sau brandurile consacrate nu oferă astfel de soluții. Chiar dacă nu este un monitor cu touchscreen, adică cu ecran tactil, reprezintă o opțiune compactă și portabilă. Arzopa A1 Gamut ar putea fi al doilea ecran pentru laptop, deoarece este similar ca și mărime specificații.
Arată precum o tabletă, doar că nu are sistem de operare și conectarea sa se face la porturile laptopului, HDMI și USB tip C. Consumul său este cel mai mic de pe piață, adică de numai 9 kWh la 1000 de ore. Poate fi pus pe birou datorită suportului integrat pe partea din spate. Conform specificațiilor, este un monitor cu boxe integrate pentru home office, dar și puțin pentru jocuri.
Având în vedre luminozitate de 300 cd/mp și dotările, este mult peste un display de notebook, adică veți putea lucra mai bine pe acesta.
Câteva păreri de final
Veți vedea că majoritatea produselor menționate au avut o diagonală minimă de 24 inci, pentru că nici nu prea merită să faceți un astfel de compromis în special că prețurile sunt atât de bune la noua generație. Evident că alegerea modelului potrivit se face în funcție de spațiu, buget și dotări. Dacă biroul nu este foarte mare sau veți sta prea aproape de ecran, aș recomanda un suport care poate fi ajustat după preferințe și prinderea sa se face de blat, fie cu clemă, fie cu șuruburi. Aș zice că în maxim 700 de lei puteți găsi unul destul de bun pentru orice, adică unul care l-aș recomanda pentru pasionații de jocuri, că în rest acea rată de refresh mare este inutilă.
Seria Essential de la Samsung este o opțiune bună pentru muncă e birou, adică se adresează celor cu pretenții nu foarte mari, iar dacă timpul liber îl ocupați cu jocuri, atunci Dell are foarte multe modele în acest sens.
Un sfat, monitorul trebuie sa fie amplasat la o distanta de circa 50-70 cm de voi, iar această valoare este influențată de diagonala sa și birou actual. Poate că blatul nu permite să-l puneți chiar pe margine, de aceea un suport compatibil VESA ar putea să vă vină în ajutor. Avantajele unui astfel de accesoriu sunt numeroase, însă ele țin de partea de ajustare (înclinare, rotire și ridicare), iar cu el puteți adopta o poziție corectă față de ecran, adică privirea trebuie să fie îndreptată înspre partea superioară a imaginii atunci când țineți capul drept. Astfel, veți adopta o poziție corectă pe termen lung fără a vă afecta coloana, cum se întâmplă în cazul laptopului, unde aveți o poziție incomodă (depinde și cât stați în fața sa).
De ce să cumperi un monitor ieftin nou?
Indiferent de buget, noua generație oferă caracteristici standard mult peste generații de acum câțiva ani și mă refer la următoarele: display-uri IPS/VA cu specificații îmbunătățite, tehnologii care reduc nivelul de oboseală, consum redus de energie, diagonală mare pentru același preț, refresh tot mai mare (majoritatea au cel puțin 75 Hz), majoritatea au cablu HDMI inclus în pachet, sunt tot mai compacte (subțiri și ramă mică), cable management prin spatele piciorului etc.
Care sunt cele mai bune mărci de monitoare
Am spus-o de multe ori, brandul nu joacă un rol atât de important în alegerea unui produs bun, însă dacă vă interesează calitatea înainte de toate, atunci poate că ar trebui să vă orientați înspre brandurile care oferă serii business, cum sunt Dell, HP și Lenovo.
Sunt de părere că Dell oferă o calitate excelentă pentru prețul care-l cere. Nu ar trebui excluse nici branduri precum Asus, Lenovo, HP etc., însă pentru un buget foarte mic, acest producător american oferă produse cu un nivel de calitate peste concurență. Deci, nu prea are concurență în anumite sume, plus că unele oferă acel pivot pentru a roti imaginea în plan vertical, iar construcția este foarte bună. Cam toate produsele sale suportă sau sunt compatibile VESA, deci posibilitățile de montare sau ajustare sunt nelimitate
Veți face o alegere bună și cu branduri ca Samsung sau LG, dacă vă interesează mai mult imaginea, adică pentru a viziona conținut video, mai precis, filme și jocuri. Nu aș opta pentru branduri despre care nu am auzit nimic și care au apărut de câțiva nai pe piață deoarece nu inspiră încredere, plus că vreți să fie fiabil și bine echipat, adică să aibă tehnologii noi, pentru a-l folosi mulți ani.
Cât de important este raportul calitate/preț în alegere unui monitor
Puteți să faceți o alegere bună și cu un model accesibil și îl puteți depistați rapid dacă vă ghidați după următoarele criterii: preț, brand, mărime, luminozitate și tehnologii. Unele specificații tind să devină standard pe variante de buget, astfel că nu voi menționa de exemplu: rezoluția, contrastul, unghiurile de vizibilitate.
Întrebări frecvente
Cât costă un monitor de calculator?
Dacă nu vreți să aibă o anumită formă, imagine cu aspect Ultra Wide, rezoluție 4K, refresh foarte mare ca să scăpați de imaginile blurate sau cu lumini în spatele său, atunci nu aveți nevoie de un buget mai mare de 600-700 lei. Nu trebuie să vă zgârciți când alegeți un astfel de periferic pentru că-l veți folosi mulți ani și riscați să cumpărați generația precedentă sau chiar mai veche, în loc de cea nouă.
Ce monitor să aleg?
Pentru muncă de birou, puteți alege un monitor de 24 inch cu unghiuri de vizibilitate suficient de mari și tehnologii, adică nu trebuie să fie prea special. Totuși, pentru cei ce vor să joace jocuri, trebui să aleagă un model cu o rată de refresh mult mai mare dar și de tehnologie de sincronizare, în funcție de fps-urile obținute în jocuri. Mărimea sau formatul imaginii este foarte important pentru anumite aplicații de grafică sau simplă programare.
Cât consumă un monitor?
Consumul acestuia este influențat în mare parte de rezoluția ecranului și mai puțin de diagonala sa. În general, vedem un consum mediu între 10 și 30 kWh la 1000 de ore. Cele cu rezoluție Full HD au cel mai mic consum, iar la polul opus sunt modelele pentru jocuri cu specificații excelente și tehnologii moderne. Dacă sunteți preocupați e consumul pe oră, ei bine, acesta este undeva între 10 și 30 Wh.
Există monitor care se curbează?
Au apărut câteva modele dar care sunt doar în faza de concept și nu sunt produse la scară largă deoarece costă foarte mult și nu cred că ar fi cineva dispus să le cumpere. Spun asta deoarece puteți cumpăra direct un monitor curbat la un preț de câteva sute de lei, în loc de mii de euro.
Merită să cumperi un monitor cu pivot?
Da. unii utilizatori chiar lucrează cu așa ceva, deoarece oferă o imagine în plan vertical, adică vorbim de un spațiu de lucru în format portret sau vertical, util pentru anumite aplicații sau doar pentru navigare web (se vede toată pagina). Deci un monitor care se rotește poate fi de folos anumitor categorii de utilizatori, plus că oferă și ajustări pe înălțime astfel că se poate alege poziția ideală pentru lucru.
Să alegem monitor care au tuner?
Nu. Eu aș opta pentru un TV datorită diagonalei, adică o imagine de peste 100 cm nu o vedeți la prețuri atât de bune. Monitoarele TV sunt foarte puține și am observat că producătorii au renunțat să le mai producă. E așa pentru că și cererea a scăzut, adică utilizatorii nu vor conținut de pe cablu, ci mai degrabă online, iar o soluție este sotfware-ul Smart cu aplicații. În cazul, în care vă mulțumește o diagonală maximă de 60 cm, atunci știți pentru care să alegeți.