Ce temperatură are cuptorul unui aragaz?

Ați găsit o rețete pe internet la un preparat delicios, însă nu știți ce treaptă să alegeți pentru că este menționată doar temperatura. Fac referire la modelul pe gaz pentru că cel electric oferă valorile în jurul butonului, astfel că aveți un control de precizie. Să nu credeți să ați făcut o alegerea greșită cu un model pe gaz, deoarece vă veți obișnui cu timpul, în special dacă are multe trepte. Un număr mare de trepte reflectă faptul că temperatura maximă este ridicată, iar o valoare nu v-aș putea da deoarece depinde de produs.

Așa că dacă nu știți câte grade are cuptorul de la aragaz, trebuie să știți că sunt valori de peste 180 grade C, dar care pot ajunge și până la 230 grade C. Evident că valorile sunt exprimate în grade Celsius și nu în altceva, în la unele vedem dar trepte.

Care sunt treptele de temperatura de la cuptorul aragazului?

Există aragazuri cu 3, 5 sau chiar mai multe trepte, astfel că valorile de temperatură pot fi alese mai ușor, adică mai cu precizie.

Dacă ar fi să fac o listă cu acestea, veți observa că sunt destul de multe deoarece trebuie să luăm în calcul sferturi sau jumătăți de treaptă. Din câte știu, temperatura unui cuptor pe gaz cu 3 trepte ajunge până la 180 grade, la 5 trepte poate ajunge chiar și la 200 grade, iar la 8 trepte ajunge fără probleme la 230 grade.

Ce înseamnă foc mediu la cuptor electric?

Indiferent de tip, poate fi specificat pentru anumite preparate că trebuie setat un foc mediu sau moderat, care este de fapt treapta 4-5 adică undeva între 180 și 190 grade C.

Ce înseamnă foc mic la cuptor electric?

Foc mic sau jos se referă la o temperatură de circa 120 grade C, adică jumătate de treaptă. Cât despre focul mare, vorbim e o valoare care depășește 200 grade C.

Ce temperatura are cuptorul unui aragaz

Dacă nu știți care sunt echivalente de temperatură pentru toate treptele disponibile pe cuptorul electric ori cu gaz și nu ați vrea să schimbați echipamentul din bucătărie, poate că ar trebui să aruncați o privi peste tabelul de jos.

Treaptă1/212345678
Temperatură aproximativă (grade C)120135150165180190200220230

Valorile anterior menționate sunt aproximative și pot varia în funcție de brand cu câteva cifre, dar și în funcție de presiunea de pe rețea, izolația cuptorului și tipul produsului (casnic sau profesional). Dacă vreți să știți cât presupune treapta 1/4, ar trebuie să fie în jur de 90 grade C. Așa că, dacă nu știați ce temperaturi indică numerele de la butonul cuptorului aragaz, acum aveți o idee, dar s-ar putea ca și producătorii să ofere date despre ele în manual de utilizare.

Pot fi diferențe și de la o țară ala alta, de exemplu în Germania s-ar putea să obțineți valori diferite, dar nu cu mult.

Cum alegem temperatura potrivită în funcție de preparat?

Dacă țineți prea mult fructele și legumele, vor pierde vitamine și minerale, deci valorile nutriționale scad semnificativ. În schimb carnea trebuie gătită la foc mare la început pentru ca să se formeze acea crustă la exterior, apoi scade temperatura la 150 grade pentru ca sucurile să rămână în interior.

Pentru pește rumenit se recomandă valori între 180 și 220 grade, ținându-se cont de mărime. Puiul se face la 190°C, dar depinde dacă este pulpă, piept sau întreg. Lista poate continua, iar informații puteți găsi rapid despre orice fel de preparat, adică la finalul oricărei rețete, trebuie să existe date legate de cum ar trebui gătit la aragazul pe gaz ori electric.

Concluzie

Alegerea temperaturii potrivite, dar și a duratei programului, pot influența rezultatele, adică gustul sau suculența pot fi mult diferite. Totuși, trebuie luat în considerare și greutatea preparatului, dar și cât de consistent e.

Gătitul ca și gătitul, însă trebuie să fiți pregătiți și pentru curățat, iar cât de frecvent îl veți șterge, va depinde de preparatele alese ori de cât de des în veți folosi. Curățarea cuptorului nu durează foarte mult dacă aveți anumite dotări ori funcții.

Lasă un comentariu