Cel Mai Bun Tocător de crengi, tulpini și resturi vegetale 2025

Indiferent de perioada anului, aveți nevoie de un aparat de tocat crengi, în în funcție de cantitate și grosime lor, dar și rezultatul dorit, trebuie să faceți o alegerea potrivită. Spun asta deoarece sunt mai multe tipuri, iar multe dintre ele doar mărunțesc crengile. Variantele profesionale de dimensiuni generoase, le fa rumeguș, astfel că puteți face chiar peleți din ce obține. Acestea fiind spuse, în continuare aveți pe cele mai bune tocătoare de crengi, resturi vegetale și tulpini de pe piața din România. Evident că oferta magazinelor se poate schimba oricând, dar nu atât de des, adică multe dintre ele sunt disponibile deja de câțiva.

Ce face un tocător de crengi și tulpini?

Rolul este același ca și la restul, doar că puteți introduce material lemnos cu diametru mai gros. Acesta este mai mare decât tocătorul de crengi si frunze, adică îl oferă un sistem de tocare mai puternic și mai generos, iar alimentarea este cu benzină sau diesel. Dacă chiar vreți să curățați cu ușurință o grădină atunci trebuie să alegeți varianta de tocător crengi la motocultor sau tractor. O astfel de opțiune nu este pentru oricine deoarece trebuie să aveți acea moto unealtă ori utilaj agricol, iar prețurile sunt destul de mari și construcția este mare, astfel că va ocupa mult spațiu în magazie.

Acesta poate fi folosit chiar și pentru crengi mici de arbuști, care pot rezulta în urma tăierii cu foarfeca electrică de gard viu.

Care tocător de crengi este mai bun?

Alegerea finală depinde de bugetul fiecăruia, dar și de ce urmează să mărunțească. Totuși, o mașină de tocat crengi bună este oferită de un brand de top cum este Bosch, dar nu aș exclude nici Makita dacă vreți un plus de putere și un vas colector pe măsură. Acestea se adresează utilizatorilor casnici, însă sunt și variante puțin mai profesionale cum vedem de la Micul Fermier, Ruris și alți producători cu experiență în domeniul sculelor de grădinărit.

Dacă vreți să obțineți rumeguș sau să puteți toca cam orice, atunci nu optați pentru varianta portabilă, adică de dimensiuni mici, ci mergeți direct pentru cele mari chiar dacă costă câteva mii de lei.

Bosch AXT Rapid 2200

  • Diametru de tăiere maxim 40 mm
  • Capacitate tocare 90 kg/h
  • Ușor de transportat datorită roților, construcției și greutății reduse

Dacă ar fi să cumpăr un tocător crengi motor electric pentru mine, probabil așa avea de ales între Bosch AXT Rapid 2000 și cel de sus care oferă un plus de putere. Aveți și o variantă de tip set cu mănuși și sac de colectare, dacă vreți ca acestea să se potrivească, dar le puteți lua și ulterior.

La acesta mărunțirea se face cu ajutorul unor cuțite elvețiene foarte bine ascuțite și care au o durată de utilizare foarte lungă. Produsul are o greutate de numai 12 kg și nici nu putem avea pretenția să fie prea ușor deoarece trebuie să fie puternic și stabil. Puterea sa este de 2200W și reiese cu ușurință din numele său, dar aveți și varianta puțin mai mică dacă dintr-un anumit motiv, vi se pare alegerea mai potrivită.

Eu în consider a fi cel mai bun tocător de crengi electric Bosch, iar dacă nu sunteți chiar mulțumiți de performanțele sale, ori poate nu credeți că o să facă față, atunci aveți mai jos varianta de la Makita.

Makita UD2500

  • Diametru de tocare maxim de 45 mm
  • Coș de colectare de 67 litri
  • Putere 2500W

Dacă un model electric este singura opțiune care o puteți lua în calcul, atunci am pentru voi un tocător de crengi electric profesional de la Makita. Acesta oferă un plus de putere față de concurența de la Bosch, dar și producătorul german vine cu soluții pentru cei ce vor ceva mai mult. Nu am menționat astfel de modele de la Bosch pentru că depășesc bugetul de 2000 lei, dar voi trebuie să știți că sunt și altele.

Din imagini se poate vedea că este ceva mai robust decât altele, adică nu o să pară atât de fragil ca unele. Greutatea sa este de 37 kg, dar nu trebuie să vă îngrijorați deoarece are roți cauciucate pentru a ușura transportul său. Datorită lor crește și stabilitatea aparatului, adică nu trebuie să vă faceți griji că se răstoarnă.

Are un sistem anti-blocare și buton pentru rotire înainte și înapoi, astfel că nu vor exista probleme la cuțite.

L-am menționat și pe acesta deoarece este cel mai bun tocător de crengi profesional de pe piață în acest buget, iar dacă diametrul de 45 mm nu este de ajuns, aveți varianta de jos care este mai mare și cu un motor pe benzină și nu diesel, cum au puține dintre ele.

Micul Fermier MFE-1014

  • Diametru lemn de cel mult 76 mm
  • Eficiență maximă de până la 2000 kg pe oră
  • Motor OHV în 4 timpi

Tocătorul pentru crengi Micul Fermier este inclus la categoria semiprofesional, deoarece cele pe benzină pot fi chiar mai puternice, iar aici mă refer la motor și la sistemul de tocare. E mai ușor să introduceți în el atunci aveți un sistem cu role de concasare.

Producătorul s-a concentrat să ofere un tocător pentru crengi groase într-un design compact. Fiabilitatea motorului și a întregului ansamblu este superioară cât timp respectați grosimea masei lemnoase și alte sfaturi date de producător.

Îl consider cel mai bun tocător de crengi pe benzină, însă nu este singurul de la această firmă românească, adică aveți și opțiuni de 15CP dacă acesta nu este de ajuns pentru ce aveți de mărunțit. Față de cele electrice cu cuțite, un tocător crengi cu motor pe benzină va mărunți ceva mai bine crengile și frunzișul. Evident că nu îl face chiar rumeguș, dar acea masă lemnoasă obținută poate fi folosită pentru aprinderea focului (dacă e uscată).

Greutatea sa depășește cu mult recomandările anterioare, adică vorbim de o valoare de 90 kg. Există și demonstrații video cu modele similare, însă voi trebuie să știți, că acesta chiar toacă mult mai ușor decât cele electrice, adică nu mai trebuie să împingeți crengile, ci doar le puneți în acel coș.

Villager VC 2500

  • Protecție suprasarcină
  • Echipat cu 2 cuțite
  • Roți pentru transport

Dacă v-am recomandate doar tocătoare de grădină electrice scumpe, atunci am pentru voi un model ieftin de la un brand oarecum popular în România. Este vorba de Villager care vă oferă modelul e mai sus care se alimentează la rețea, astfel că dacă îl veți folosi în grădină, va fi nevoie și de un prelungitor.

Panoul de control este simplu deoarece contine un comutator electronic. Lângă acesta sunt câteva pictograme care vă arată că aveți nevoie de protecție, adică se refer la ochelari și mănuși, să păstrați o distanță de aparat, să nu-l folosiți pe ploaie etc.

Performanțele acestuia sunt satisfăcătoare, iar dacă nu aveți nevoie chiar atât de multă putere și un sac colector atât de mare, atunci o alternativă ar fi modelul Villager AGM AS 2520. Poate fi folosit pentru a produce biomasă, adică crenguțele mici pot fi folosite pentru un eventual cazan pe lemne, doar că biomasa rezultată trebuie să fie destul de uscată.

Poate fi mutat cu ușurință pentru că are doar 13 kg, niște toți suficient de mari și un mâner.

Ruris ST100

  • Diametru maxim 30 mm
  • Motor electric de 2500W
  • Sac colector 40 litri

Vă plac produsele românești, iar un tocător de crengi pe benzină Ruris ST300 vi se pare prea scump? Atunci am pentru voi cel mai bun tocător resturi vegetale cu motor electric de la această firmă și este la fel de compact ca restul doar că nu poate tăia crengi atât de groase. Nu trebuie să le curățați de frunze, ci puteți introduce cu totul, iar puterea sa este de ajuns – 2500W.

Probabil vă întrebați, de ce aer merita să-l cumpărați? Pentru că puteți obține îngrășământ din aceste, adică se descompun mai bine când sunt mărunțite, iar peste 1-2 ani poate fi folosit la flori, pomi sau chiar la plantele dintr-un solar.

Are un coș colector de 40 litri care este de ajuns pentru performanțele sale. Luând în calcul și prețul său, aș zice că este perfect pentru cei care vor un tocător de crengi ieftin și bun. Dacă nu aveți încredere în aparatele electrice, atunci optați pentru cele pe benzină cu motoare pe măsură și în care puteți introduce crengi ceva mai groase.

Breckner TC 7-76L

  • Toace crengi groase – maxim 76 mm
  • Motor de 6,5 CP

Pentru cei care vor un tocător crengi care face rumeguș și să fie de proveniență Germania, adică calitate să fie pe măsura așteptărilor, atunci aveți câteva opțiuni de tocătoare de crengi Breckner Germany.

Chiar dacă cântărește 90 de kg, poate fi manipulat cu ușurință datorită acelor două roți și mânerului generos. Cu siguranță o să vă ocupe ceva spațiu în magazie deoarece este mai mare decât unul electric, dar o să faceți multă treabă cu el. Față de altele, acesta oferă posibilitate de evacuare laterală.

Nu ai cum să nu fi mulțumit de performanțelor modelor cu motor termic pe benzină. Măcinatul se realizează cu ajutorul unor lame și nu cuțite cum vedem la modelele de dimensiuni reduse. Adică nu aveți nimic de înlocuit, ci doar de ascuțit, dacă e cazul. Autonomia de funcționare este mulțumitoare deoarece vorbim de un rezervor de 3,6 litri de carburant – benzină.

Puteți obține combustibil natural foarte ușor cu acesta sau doar compost pentru grădină.

Powerplus Poweg5011

  • Compact și ușor de manevrat
  • Include baghetă de împingere
  • Nivel de zgomot de circa 110 dB

În imaginea de sus avem un tocător/concasor cu tambur pentru crengi care chiar merită toată atenția voastră deoarece are un motor puternic de 2500W și un sac suficient de generos. Specificații similare vedem mai la toate, însă componentele pot să difere, de aceea vedem că unele pot costa mai mult decât altele.

Acest tip de model este un tocător crengi uscate și nici nu recomand să încercați să introduceți cine știe ce tulpini. De obicei, acestea nu suportă ramuri mai groase de 40 mm, adică chiar de ajuns pentru ce aveți de tăiat. Dacă vorbim de pomi mici sau viță de vie, atunci cu acesta veți face alegerea perfectă.

Un tocător crengi de viță de vie prezintă protecție doar pentru praf și nu și pentru apă, adică are doar Gradul de protecție IPX4. Nu vorbim de o valoare foarte ridicată, dar de ajuns. Ar mai trebui să menționez că nu face rumeguș, iar crengile se împing deoarece nu au acea pâlnie mare înclinată ca la acele pe diesel ori benzină.

Lumag RAMBO HC10

  • Diametru de tocare maxim de 100 mm
  • Șasiu oțel
  • Capul de evacuare ajustabil

Poate că nu este tocătorul de crengi pentru peleți ideal, însă își face treaba destul de bine, plus că puteți pune în el crengi foarte groase, în comparație cu restul. Deci la acest nu este vreun vas sa sac în care adună resturile sau biomasa rezultată, dar nici nu cred că veți pune ceva deoarece vorbim de un aparat cu care veți toca foarte mult, dar nu trebuie să-l forțați, adică introduceți creangă cu creangă.

Avantajul major oferit de acesta e că nu trebuie să țineți de fiecare creangă, ci doar o amplasați în acea cuvă. Doar după cum arată, se poate concluziona că vinde la un brand cu experiență.

Chiar și așa, acest tocător de crengi vegetale l-aș include în segmentul semi-profesional, adică e loc de mai bine, adică motorul nu este la nivelul în care ați putea toca două sau mai multe crengi simultan. De asemenea, mecanismul de mărunțire nu este foarte avansat, adică vorbim tot de cuțite. Pentru o grădină sau o livadă care urmează fi curățată, aș zice că este de ajuns și chiar puteți face mult combustibil natural pentru sezonul rece.

Einhell GC-RS 2540

  • Include sacul colector
  • Silențios – 96 dB
  • Alimentare la rețea

Dacă vi se par cam scumpe trebuie să știți că alegând de la un magazin de încredere, puteți cumpăra oricare tocător de crengi în rate. Brandurile germane sunt destul de apreciate de către români, dar mai sunt și cele românești după cum am menționat câteva mai sus, care chiar merită la prețul cerut.

Doar după cum arată, se poate trage concluzia că este electric, adică are o construcție simplă, compactă și sistemul de alimentare cu crengi este cel care se vede în imaginile de prezentare. Cu alte cuvinte, trebuie să țineți fiecare creangă pentru tocat.

Ca și caracteristici are următoarele: tambur de tăiere, șasiu cu roți, include pungă pentru deșeuri vegetale, mâner pentru transport, comutator de inversare sens și pâlnie cu deschidere generoasă. Deci aceasta are role de tăiere care se dovedesc a fi destul de eficiente, iar per ansamblu, vedem un raport calitate/preț bun.

Ceva mai bun este modelul Einhell GC-RS 2845/1 CB care este și mai mare ca și construcție.

Hecht 6285 XL

  • Putere mare – 2800W
  • Diametru lemn 4,5 cm
  • Echipat cu role dințate de concasare

După cum ați putut observa am ales să vă recomand cam câte un model sau două de la fiecare brand, și nu aș zice că unul este mai bun decât altul, dar experiența din domeniu este diferită, în special dacă vorbim de unele branduri renumite. Ordinea prezentării modelelor nu prea are importanță, însă primele trei modele menționate sunt de top și chiar oferă calitate pentru prețul cerut.

Nu trebuie să vă faceți griji că nici acesta nu este un tocător pentru crengi de tip trifazic, adică are acel stecher clasic și un cablu nu foarte lung de alimentare. Alegând varianta electrică puteți economisi spațiu și bani deoarece consumul pentru fiecare oră de funcționare nu este atât de costisitor, comparativ cu costul carburantului.

Ar mai fi și alte diferențe sau avantaje/dezavantaje oferite de acest tip de concasor care probabil le știți deja, iar aici mă refer la faptul că puteți obține acea biomasă care o puteți în diverse scopuri (compost sau combustibil natural).

Deplasarea sa se face ușor deoarece este destul de lat, are mâner și chiar roți destul de mari. Pentru frunziș, aveți o paletă cu care puteți împinge resturile. Că tot vorbim de mărunțit frunze, există suflată/aspirator de frunze care are funcție de tocare.

Tipuri de tocătoare de material lemnos

În acest articol nu am prezentat chiar toate tipurile disponibile de pe piață, iar aici mă refer la cele agricole/industriale/forestiere echipate cu cardan și tambur, care sunt mult peste cele casnice de tip hobby. Trebuie să știți că există tocătoare de crengi la priza tractorului sau chiar tractabil.

În funcție de modul de mărunțire sau felul cum funcționează, acestea pot fi cu melc, pinion sau disc (hidraulic).

Nu o să intru foarte mult în detalii, adică o să fac referire la cele oferă magazinele pentru utilizatorii casnici. Pentru că bugetul nu este foarte mare, pentru uz casnic aveți două opțiuni: acel model care mărunțește cu ajutorul cuțitelor, are un design compact și nu costă atât de mult, adică mă refer la cele de sus menționate. Pe când la la polul opus, este cel mare care toacă chiar și crengi groase și nu putem vorbim de tulpini de pomi, ci doar de arbuști, cum avem de la Micul Fermier și alte branduri similare.

Sursa de alimentare poate să difere și doar după cum arată, vă puteți da seama despre ce vorbim, adică e fie cu motor electric, fie cu motor termic. În general, sunt doar pe benzină, iar cu adevărat puternice sunt cele care se atașează la utilaje agricole mari.

Întrebări frecvente

Ce este un tocător de crengi și resturi vegetale?

Este un aparat conceput pentru tocarea masei lemnoase are poate fi de dimensiuni diferite. În funcție de alegere, puteți introduce de la resturi vegetale până la tulpini. Ceea ce obțineți se numește biomasă care poate fi sub formă de bucăți lemnoase de dimensiuni diferite sau chiar rumeguș. Mărimea biomasei nu poate fi controlată, ci depinde de sistemul folosit de fiecare în parte.

În general, mărimea aparatului și prețul reflectă performanțele sale, astfel că un model mare va face față oricărei provocări. Deci, cu cât este mai mare, cu atât este mai performant, adică puteți introduce tulpini chiar și de 100 mm în diametru sau chiar mai mult la unele.

Tocător crengi homemade sau profesional?

Dacă nu vă puteți decide între un model profesional și unul făcut acasă fie de voi, fie de altcineva, vă asigur că cel profesional nu o să vă dezamăgească. În plus, este proiectat de un brand cu experiență în domeniu, astfel că va ușura mult munca. De asemenea, este mai compact și ușor de transportat.

Cât costă tocător de crengi și lemne?

Când deja vorbim de tulpini sau lemne, facem referire la un tocător de crengi după tractor, adică unul foarte mare, atunci prețul este pe măsură. Prețurile pornesc pe la câteva mii de lei pentru unul second hand, iar unul nou poate depăși 10000 lei.

Dacă nu vă doriți să mărunțească chiar atât de mult și nici nu vorbim de crengi groase, atunci cu 1000 de lei puteți găsi unul de la un brand de încredere, adică aveți siguranță achiziționării unui produs de calitate.

Lasă un comentariu