Am testat 33 uscătoare de rufe și le-am evaluat în funcție de eficiență energetică, dotări, fiabilitate și raport preț-dotări. În acest articol vom împărtăși ce am descoperit pentru a vă ajuta să găsiți cel mai bun uscător de rufe cu pompă de căldură sau fără (cu condensare).
Spălați des haine dar nu aveți timp sau spațiu pentru uscare? Atunci aveți nevoie de un aparat modern care este prietenos cu buzunarul, aici mă refer la unul dintre cele mai bune uscătoare de rufe de pe piață. Să nu mai spun că uscarea convențională a rufelor în interiorul locuinței vă poate afecta sănătatea, adică va crește umiditatea, drept urmare s-ar putea să apară mucegai, în special în camera unde țineți rufele umede.
Cu un aparat pentru uscare puteți scăpa de griji și pentru a vă ușura munca și mai mult, montați uscătorul electric lângă sau deasupra mașinii de spălat, adică la terminarea programului, doar transferați conținutul dintr-o parte în alta.
Cuprins
Care este cel mai bun uscător de rufe?
Pentru cei interesați să economisească și să aibă un produs de calitate de la un producător de top, lista de mai jos ar trebui analizată. Produsele din aceasta sunt alese pe criteriul calitate/preț.
Beko B5T68243
- Tip: pompă căldură
- Eficiență energetică: A+++ (177 kWh pe an)
- Capacitate: 8 kg
- Adâncime: 60,5 cm
Cel mai bun uscător de rufe e Beko B5T68243. Acest produs de la Beko nu este chiar mic, acest lucru putându-se vedea de pe urma adâncimii de 65 centimetri. Dimensiunile complete fiind de 60x60x84 axlxî cm.
Unde excelează: Printre lucrurile avantajoase cu care vine acest model se numără OptiSense, SteamCure și pompa Eco Gentle. Precum în cazul altor modele de la Beko, și acesta vine cu Recycled Dry. Acest lucru presupune că aparatul e realizat din materiale reciclate.
Alt lucru util care trebuie menționat e faptul că aparatul vine cu programul Ready to Wear gândit special pentru cămăși și tricouri preferate, care trebuie să le purtați la ocazii speciale. CU această opțiuni, nu este necesară călcarea ulterioară și este gândit de la 1 până la 6 articole, deci greutatea este mică pentru acesta.
Ar trebui să știți că un astfel de aparat are un nivel de zgomote mai redus comparativ cu cel al unei mașini de spălat. În cazul modelului de față discutăm despre ~63 dB.
Cei de la Beko se gândesc la mediu, iar din această cauză aparatul de față e realizat din materiale reciclate. Lucrul acesta e notat pe aparat prin termenul „Recycled Dry”.
Față de primele modele lansate pe piață, acesta are senzori inteligenți (facilitatea OptiSense) care măsoară umiditatea din interior, astfel că puteți seta nivelul de uscare dorit. Deci se poate reduce din acel consum, însă hainele nu pot fi purtate imediat, ci mai trebuie lăsate puțin afară dacă vremea este potrivită.
Pentru cine e: Un astfel de model e pentru cei interesați de ceva accesibil ca preț, dar care să fie premium. În esență modelele Beko sunt același lucru cu cele Arctic, dar sunt mai finisate.
Whirlpool FFTM1182BEE
- Tip: pompă căldură
- Eficiență energetică: A++ (234 kWh pe an)
- Capacitate: 8 kg
- Adâncime: ~65 cm
Acest uscător marca Whirlpool e unul care se evidențiază prin nivel de zgomot redus și faptul că are clasa A++. La uscare produce un nivel de zgomot de 64 decibeli. Acesta nu e deloc mare și e mult mai mic decât al unei mașini de spălat rufe. Aș putea spune că aparatul este companionul perfect al unei mașini de spălat silențioase de la Whirlpool.
Unde excelează: Vine cu un consum foarte mic de curent (pe jumătate cât unul pe condensare, adică 258 kWh), capacitatea e mare de 9 kg și că are tehnologie care păstrează hainele fără cute.
La fabricarea aparatului au fost utilizate componente de calitate. Un exemplu, pe lângă motorul inverter, ar fi cuva din inox. Despre motor ar mai trebui să adaug că are o garanție de 10 ani.
Față de altele, acesta are tehnologia FreshCare+, adică oferă prospețime de până la 6 ore de la terminarea ciclului, dar și cutele sunt reduse, astfel că nu mai este necesar să călcați hainele. 1 Țesăturile nu au de suferit indiferent cât de des le introduceți în acesta, deoarece temperaturile folosite sunt destul de scăzute. Filtrul echipat pentru adunarea scamelor este unul care se curăță foarte ușor.
Pentru cine e: Un așa produs se va potrivi ca o mănușă pe nevoile celora interesați de un aparat de calitate de la producătorul numărul 1 la nivel mondial de electrocasnice. De asemenea, e o opțiune premium din toate punctele de vedere. Nu doar că are un consum mic de curent (clasa A++), dar vine cu un nivel de zgomot oarecum mic. Din această cauză este considerat unul dintre cele mai silențioase uscătoare de rufe de pe piață. Whirlpool spune că acest lucru se datorează motorului care minimizează vibrațiile.
Arctic DAPLH842PB
- Tip: pompă de căldură
- Eficiență energetică: A++ (235 kWh/an)
- Capacitate: 8 kg
Dacă nu prea vă interesează cât încape îl el, ci doar cât spațiu va ocupa, am pentru voi acest aparat Arctic care are conform specificațiilor tehnice o adâncime de 56 cm. Cele mai multe modele au cel puțin 60 cm, deci ar intra la categoria compact.
Este clar că acest model menționat de la Arctic, nu este singurul care ar putea fi pus pe listă, deoarece există câteva modele cu specificații diferite, în special la capacitate și consum. Eu nu pot alege pentru voi, însă cel de sus este o opțiune bună deoarece consumul este mic și în cazul acestuia, iar valorile trebuie raportate la performanțele sale. Aici se vede destul de clar avantajele tehnologie de uscare cu pompă de căldură.
Unde excelează: Consumul de curent e pe e de 235 kWh, motiv pentru care vine cu clasa A++. (La acest consum redus contribuie și capacitatea de 8kg.) Sunt câteva funcții utile, unele sunt automate, iar altele manuale, cum ar fi Auto Anti-Șifonare și Anti Alergic.
Pentru cine e: Trebuie să recunosc că dacă ar trebui să-mi iau un electrocasnic din această categorie, acest model marca Arctic ar fi printre primele pe listă. Asta deoarece are un preț mic și dotări de top. Acesta cred că e motivul pentru care consider că se adresează celora cumpătați, dar interesați de un produs de calitate.
LG RH90V9AV2N
- Tip: pompă de căldură
- Eficiență energetică: A+++ (194 kWh/an)
- Capacitate: 9 kg
Modelul RC90V9AV2Q e un uscător rufe LG dual inverter ceea ce face ca eficiența energetică să fie extrem de bună. Aparatul de față are clasa A+++ de eficiență cu un consum anual de 194 kWh. Acest lucru este înscris pe etichetă alături de nivelul de zgomot de 62 decibeli.
Mai mult, acest model cu pompă de căldură dual inverter are clasa A3+ -10%. Acest lucru semnifică un consum de curent redus cu 10% față de modele similare cu clasa A3+. Această componentă are garanție de 10 ani așa încât să ne demonstreze că aparatul e unul de calitate superioară.
Candy Smart Pro CSOE H7A2TE-S
- Tip: pompă de căldură
- Eficiență energetică: A++ (211 kWh/an)
- Capacitate: 7 kg
Italienii de la Candy se evidențiază de restul producătorilor de uscătoare prin faptul că oferă facilitatea smart „simply Fi” (sau hOn; depinde de model), aparate cu consum mic de curent și un excelent raport între preț și dotări. 2
O altă facilitate interesantă e cea de senzor de uscare. Aceasta va ajuta la economisirea de resurse și la protejarea țesăturilor. Dacă o să vă uitați la panoul de comandă al aparatului atunci o să vedeți că are Kg Detector, adică acea facilitate care cântărește greutatea.
Dacă nu știați, cei de la Candy sunt deținuti de Haier. Cel din urmă fiind unul dintre liderii la nivel mondial când vine vorba despre electrocasnice. Au fabrică chiar și în țara noastră.
Electrolux PerfectCare800 EW8H458B
- Tip: cu pompă de căldură
- Eficiență energetică: A++ (235 kWh/an)
- Capacitate: 8 kg
Consider că acesta este cel mai bun uscător de rufe marca Electrolux deoarece oferă un consum potrivit pentru capacitate de încărcare, un număr considerabil de programe, dar și o mulțime de tehnologii care îngrijesc mai bine țesăturile și oferă rezultatele peste așteptări. Dintre acele tehnologii amintesc câteva: DelicateCare (ajustează temperatura și mișcările pentru anumite haine), GentleCare (folosește temperaturi scăzute) și SensiCare (monitorizează umiditatea din haine) 3.
După cum vedeți toate oferă un tratament special și se ține cont de anumiți factori. Deci nu ar trebui să vă limitați doar la anumite specificații, ci și restul dotărilor sun foarte importante.
Unde excelează: Modelul acesta are un excelent raport între preț și dotări, acesta fiind motivul pentru care e unul dintre cele mai vândute aparate de acest gen (în momentul de față are 495 de recenzii în România cu nota 4,88 din 5). Nu trebuie să trecem cu vederea eficiența energetică excelentă care e de 235 kWh pe an, motiv pentru care-i este atribuită vechea clasă A++.
Dacă mașinile de spălat au detectarea cantității, acest Electrolux cu pompă de căldură are Smart Sense care detectează umiditatea și uscă doar cât e nevoie.
Pentru cine e: Eu consider că Electrolux PerfectCare800 EW8H458B e cel mai bun aparat de uscat pentru o familie de 3-4 persoane care vrea să aibă haine impecabile și gata de purtat.
Samsung DV80T5220AE/S7
- Tip: pompă de căldură
- Eficiență energetică: A+++ (176 kWh/an)
- Capacitate: 8 kg
Modelul de față e unul smart în sensul că poate fi controlat de pe un telefon mobil. Spre deosebire de alte uscătoare de la Samsung are un panou de comandă minim, eficiență energetică foarte bună și control prin SmartThings.
Întreținerea e una ușoară deoarece are filtru 2 în 1 care e ușor de curățat Acest lucru se datorează faptului că e poziționat în dreptul ușii.
Unde excelează: Sunt mai multe capitole la care stă bine, printre acestea se numără consumul redus de curent, aspectul plăcut și că are senzori care detectează umiditatea. Acest ultim lucru face ca aparatul să usuce doar cât e nevoie și în felul acesta se economisesc resurse.
Un alt avantaj ar fi programul rapid de 35 minute care e numit Quick Dry.
O să vă placă una astfel de Samsung deoarece are un finisaj cu exterior premium, adică arată foarte bine, iar panoul de control este cel cu care ne-am obișnuit de ceva timp, doar că afișajul electronic este foarte generos, adică este vizibil de la distanță.
Pentru cine e: Modelul acesta cred că se va dovedi perfect pentru cei interesați de un model cu negru sau gri (el fiind de culoare albă, per ansamblu). Având o capacitate de 9 kg consider că ar fi suficient pentru o familie compusă din maxim 5 persoane.
Bosch WQB245B0BY
- Tip: pompă căldură
- Eficiență energetică: A+++ (193 kWh pe an)
- Capacitate: 9 kg
Cel mai bun uscător de rufe Bosch e WQB245B0BY. Chiar dacă uscătoarele de rufe de la Bosch au niște prețuri ușor mari (dar corecte), acestea sunt printre cele mai vândute în România. (Evident că acest lucru e valabil și pentru mașinile de spălat.) Acest lucru se datorează faptului că e vorba despre un producător german și că aparatele acestea au integrată multă tehnologie utilă.
Unde excelează: Se evidențiază într-un mod plăcut pe partea de consum, capacitate și întreținere. Nemții ne arată că se pricep la aparate de acest gen prin faptul că le fac cu un consum mic (acesta are 193 kWh pe an), capacitate mare (9 kg) și că oferă posibilitatea unei întrețineri ușoare. Nici nivelul de zgomot nu e unul mare deoarece discutăm despre 61 decibeli. 4
Pentru un consum de energie atât de mic, i s-a oferit o clasă energetică A+++, care este și cea mai bună pentru acest tip de aparat. O astfel de mașină de uscat haine Bosch poate fi o investiție bună pe termen lung, dar oferă și un plus de comoditate deoarece nu mai trebuie să puneți rufele la uscat și doar le mutați dintr-un aparat în altul (din mașină de spălat în uscător).
De exemplu, acest Bosch are Auto Dry. Această tehnologie presupune existența unor senzori de umiditate cu ajutorul cărora se determină gradul de uscare necesar. În felul acesta rufele sunt protejate. Iar, un alt lucru care ajută la protejarea rufelor este structura unică a tamburului, lucru numit Sensitive Drying.
O altă caracteristică interesantă este Drum Light, adică aveți un tambur iluminat.
Vine cu toate acele tehnologii avansate care le vedeți și pe restul, chiar și o funcție de reîncărcare care era populară doar pe mașinile de spălat rufe. Are și un preț ceva mai atractiv decât restul, de aceea nici nu cred că putem să-i reproșăm multe. Consider că reprezintă o opțiune bună de la Bosch, cred că va fi apreciat de toată familia pentru că vă scutește de timp și chiar bani, dacă ar fi să-l comparăm cu un aparat de uscat cu condensare. Oricum, Bosch nu oferă astfel de uscătoare, ci mai toate sunt cu pompă.
Pentru cine e: La un cost puțin peste 4.000 lei trebuie să recunoaștem că un așa aparat nu e pentru oricine. E mai mult pentru cei care vor calitate superioară fără a se uita la preț.
Miele TSF 763 WP
- Tip: cu pompă căldură
- Eficiență energetică: A+++ (163 kWh în program standard)
- Capacitate: 8 kg
Cel mai bun uscător de rufe Miele e TSF 763 WP deoarece e simplu, eficient și premium. Dacă sunteți la primul model de la acest brand, vă puteți mulțumi și cu acesta, adică este puțin mai simplu decât altele.
Nu are foarte multe tehnologii de ultimă generație, ci doar cele de bază. Vorbim de EcoDry și FragranceDos care le vedem pe foarte multe dintre uscătoarele menționate. De prima cred că ați auzit și rolul ei e destul de evident, însă FragranceDos este un sistem de aromare care parfumează rufele cu ajutorul unor flacoane care nu se introduc în cuvă, ci există un loc dedicat pentru acestea (în zona filtrului pentru scame).
O funcție care poate o veți considerare foarte utilă, este cea de iluminare tambur, astfel că veți vedea mai bine conținutul dacă aparatul se află într-o debara cu o iluminare nu foarte bună.
Avem un sistem premium Miele, dar nici pe cele de jos nu le-aș exclude, deoarece vine cu câteva dotări suplimentare cum ar fi PerfectDry, iar aceasta este foarte importantă dacă aveți apă dură pe rețea.
Cu alte cuvinte, aceasta va adapta programul în funcție de conținutul de calcar din apă. Tamburul are o structură de fagure, astfel că ridică rufele în timpul centrifugării, astfel că uscarea este uniformă. Astfel se reduce chiar și din șifonarea lor, iar voi aveți mai puțin de lucru cu rufele. Chiar dacă arată diferit de restul, panou de control rămâne același, adică central avem afișajul electric, iar în dreapta se selectează programele.
Unde excelează: Stă extrem de bine pe partea de eficiență și sustenabilitate întrucât consumul pe an e de 163 kWh în condițiile în care capacitatea e de 8 kg. Întreținerea e una simplificată deoarece apa din condens se poate elimina prin intermediul unui furtun.
Alături de acesta vă recomand să alegeți și flacoane de parfum Miele care pot fi folosite de 50 de ori. Vorbim de un miros natural care poate persista până la 4 săptămâni, deci dacă vă doriți un parfum din uleiuri esențiale, atunci aveți opțiunea perfectă de la un brand de top. Puteți scăpa rapid de umiditatea din casă renunțând să uscatul clasic și apelând la un aparat cu adevărat profesional.
Pentru cine e: Un Miele e pentru cei care au buget mare și vor cel mai bun aparat. Trebuie să recunosc că aparatele acestora au dotări care nu le întâlnim la alții (printre acestea se numără FragranceDos care oferă parfum rufelor prin utilizarea unui flacon de parfum Miele 5).
Haier HD90
- Tip: cu pompă căldură
- Eficiență energetică: A++, A+++
- Capacitate: 8, 9, 10 kg
Cei de la Haier au modele de 8, 9 și 10 kg cu clasele A++ și A+++ (aceasta e cea mai eficientă). Modelele HD90 au capacitate de 9kg și un excelent raport preț/dotări.
Aparatul impresionează prin eficiență energetică, aspect și dotări sale. E echipat cu variate lucruri utile. Spre exemplu, are i-Refresh care e o funcție utilă în a revitaliza hainele în 30 minute.
La bază firma Haier e asiatică, dar au fabrică și în țara noastră. Așa că nu ar fi exclus ca aceste aparate (sau măcar componentele) să fie făcute la noi.
Unde excelează: Face dintr-o gamă Pro și din această cauză vine cu un consum mic de curent (236 kWh pe an), ușă reversibilă, funcție igienică (Hygienic), filtru avansat (3 în 1) și alte dotări utile. Toate acestea la un preț puțin peste 2000 de lei.
Pentru cine e: Aș recomanda acest model celora care vor o soluție premium, dar accesibilă ca preț.
Dacă aveți o mașină de la ei, atunci uscătorul se va potrivi de minune. Acest lucru se poate vedea și din poza de alături.
De ce ar trebui să alegeți un uscător de rufe?
Comparativ cu uscătorul clasic (non electric) de tip suport, acesta nu necesită multă atenție, uscă mai rapid rufele și nu vă treziți cu umiditate exagerată în locuință. Unele dintre ele au programe care chiar reduc cutele cu ajutorul ușor mișcări speciale ale tamburului, dar și designul acestuia este foarte important în acest proces. Să nu mai zic că adună și scamele de pe haine într-un filtru special așezat în zona hubloului, (adică într-o zonă în care accesul la el va fi ușor).
Ideea e că vă poate ușura viața în special dacă stați la bloc, dar și la casă, iar în perioada sezonului rece chiar nu se pot usca rufele afară, dar nici când e vreme ploioasă.
Să presupunem că ai spălat hainele și acum trebuie să le usuci. Dacă ai avea un uscător de rufe electric, vei beneficia de multiple avantaje.
În primul rând, timpul necesar pentru a-ți usca hainele va fi redus semnificativ. Poți uita de așteptarea lungă până când hainele se usucă pe sfoară sau în interior. Cu așa ceva, hainele tale vor fi uscate în câteva ore, indiferent de condițiile meteo de afară.
În al doilea rând, un astfel de produs este foarte convenabil. Poți să-ți usuci hainele în orice moment al zilei sau al nopții, indiferent de vremea de afară. Nu mai trebuie să te bazezi doar pe soare sau pe vânt, ci poți avea controlul asupra procesului de uscare.
De asemenea, te ajută să economisești spațiu, deoarece nu mai ai nevoie de sfoară sau de suporturi pentru a-ți usca hainele.
Ghid achiziție
Când vine vorba despre alegerea unui electrocasnic mare pentru îngrijirea rufelor care să fie complementar unei mașini de spălat rufe, există câteva aspecte importante pe care ar trebui să le iei în considerare.
Capacitate cuvă
Capacitatea de încărcare e sinonim cu dimensiunea cuvei. Cele mai populare modele au capacitate între 7 și 9 kg. Capacitatea minimă e de 5 kg, iar cea maximă de 10 kg.
Nu degeaba cele mai populare modele au între 7 și 9 kg, ele fiind o variantă de mijloc.
Eficiența energetică
În poza de mai sus e modelul HD90 al Haier care are un consum de 193 kWh pe an.
În funcție de tehnologia de uscare, consumul poate varia între 200-600 kWh. Eu vă recomand cele cu consum cât mai mic, chiar dacă costă mult, pentru că veți recupera banii cheltuiți cu fiecare uscare efectuată. Evident că dacă nu veți folosi des aparatul nu are sens să luați un model scump și foarte bine echipat. De exemplu, dacă va fi folosit doar pe timp de iarnă, atunci vă puteți mulțumi doar cu unul care are condensare.
Noile clase nu au ajuns și la uscătoarele din România, iar din această cauză avem modele cu clasele A+++ până la D. Evident că cele mai eficiente (care consumă cel mai puțin curent) sunt cele cu A 3+. Spre exemplu, modele cu această clasă au un consum undeva la 158 kWh pe an și sunt dotate cu pompă de căldură.
Nivel de zgomot
Acesta poate să varieze de la 51 la 70 dB. Spre exemplu, modelul Supreme Silence de la Whirlpool are 62 decibeli. Consider că dacă vă preocupă mult partea de zgomot atunci să mergeți cu modelul specificat anterior.
Funcții suplimentare
Ușă reversibilă: Acest lucru e ca frigorifice, adică poți monta ușa să se deschidă și spre dreapta. Cred că e un beneficiu dacă ești stângaci ori ai un perete care te-ar incomoda.
Opțiune fără cute: Dacă nu ai timp să scoți rufele atunci poți utiliza o astfel de opțiune. Cei de la Samsung au „Wrinkle Prevent” care rulează timp de 180 minute după terminarea ciclului. Nu se folosește căldură, ci doar mișcarea tamburului.
Beko are IronFinish și funcționează prin folosirea de apă și abur asupra rufelor. În felul acesta, hainele vor ieși drepte și gata de îmbrăcat. Mai exact au programul numit „Ready to Wear” care se folosește de tehnologia amintită mai sus.
La produsele firmei românești Fram avem funcție „anti șifonare” care previne apariția cutelor, chiar dacă rufele nu sunt scoase imediat.
În cazul celor de la Whirlpool caracteristica de menținere a prospețimii hainelor după terminarea ciclului e numită FreshCare+ și poate funcționa până la 6 ore. Activarea ei face să nu se formeze cute pe haine deoarece cuva este mișcată bidirecțional.
La Arctic acest lucru e funcția „Auto Antișifoanare” care se activează automat dacă nu scoateți rufele timp de două ore. Această funcție presupune că hainele sunt rotite la intervale regulate de 10 minute.
Hotpoint are „Crease Care”, fiind o opțiune care oferă tratament anti-șifonare la terminarea programului. Aceasta poate dura 10 ore și presupune o rotație a tamburului.
Curățare aparat: Nu toate modelele au curățare automată a filtrului așa ceva, dar pot să scriu că cele de la Whirlpool au. Acest proces rulează automat și face ca filtrarea să fie eficientă.
La Arctic există un indicator curățare condensator care ne avertizează când trebuie să facem acest lucru în mod manual. De asemenea, aceștia au și un indicator curățare filtru și indicator rezervor apă care ne arată când acesta e plin și trebuie să-l goliți.
Senzori: Electrolux are DelicateCare, adică un sistem care reglează mișcările și temperatura în funcție de tipul de țesătură. Aceștia mai au și SensiCare, adică tot un sistem care optimizează durata de funcționare în funcție de umezeala identificată. (Nu cred că are rost să mai scriu că aceasta vă reduce facturile la curent.)
Beko are Optisense, adică o tehnologie care în funcție de temperatură și umiditate va optimiza uscarea. Se poate alege un nivel de uscare, iar aparatul se oprește cât acesta e atins.
Nici cei de la Samsung nu sunt mai prejos când vine vorba despre senzori. Aceștia au tehnologia OptimalDry care ajustează uscarea în funcție de ce detectează senzorii.
La Bosch există AutoDry care determină gradul necesar de uscare în felul acesta țesăturile nu vor fi afectate negativ.
Modelele Fram au și ele așa ceva șa încât aparatul să se oprească singur când umiditatea e la un nivel acceptabil.
Candy nu se lasă mai prejos, ei au „Dry sensor”. Acesta e poziționat undeva în dreapta tamburului și are același rol ca la restul producătorilor, adică verifică când se ajunge la umiditatea cerută.
Suplimentar mai au „Kilo Detector” pentru reducerea duratei în cazul în care în cuvă sunt puține rufe. Această funcție ține cont și de tipul de țesătură.
Programe importante
Rapid: Dacă vreți să uscați o cantitate mică de rufe atunci puteți utiliza programul acesta. De exemplu, la Samsung poartă numele de Quick Dry 35.
Candy are 3 programe rapide de 30 (Eco), 45 (Zilnic) și 59 minute (Zilnic perfect).
Împrospătare: Cei de la Arctic au programul Împrospătare care ventilează hainele timp de 10 minute.
Beko are Steam pentru hainele care nu trebuie uscate, ci doar împrospătate. Acesta e un program care adaugă abur.
La Samsung întâlnim AirWash, adică o tehnologie care îndepărtează mirosurile așa încât hainele să fie ca proaspăt spălate.
Candy are program de îndepărtare a mirosurilor neplăcute care ține 20 minute.
Igienizare: Arctic are Altialergic+ care presupune un timp lung de încălzire și clătire suplimentară.
Beko are Hygienic Refresh și Hygienic Drying. Primul este pentru o igienizare fără spălare, iar al doilea pentru o igienizare suplimentară.
La Hotpoint avem program Antialergie care se folosește de opțiunea Anti-Allergy pentru utilizare unor temperaturi ridicate. În felul acesta sunt îndepărtați 99,99 procente din alergeni.
În funcție de model, Samsung poate avea „Hygiene Care”. Acesta e un ciclu care elimină bacteriile de pe lenjerie sau jucării prin folosirea unei temperaturi ridicate.
Buget
Astfel de aparate au niște prețuri corecte. De obicei, costă puțin mai mult decât o mașină spălat rufe, dar nu cu mult. În opinia mea, ar trebui să nu vă zgârciți și să vă luați un model eficient, adică unul din acesta modern. Asta deoarece diferența de preț nu e foarte mare și o să se vadă la economia la curent.
Tipuri de uscătoare
Există mai multe tipuri de uscătoare electrice disponibile pe piață, iar în rândurile de alături am să le enumăr, detaliez și prezint avantajele și dezavantajele acestora.
Cu pompă de căldură
În ultima vreme au devenit extrem populare cele cu pompă de căldură. Acestea sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic și pot reduce costurile de întreținere pe termen lung. Cu toate acestea, aceste modele pot fi ușor mai scumpe în comparație cu celelalte tipuri.
Avantaje:
- Consum foarte mic de curent (pe jumătate cât la cele cu condensare)
- Gamă foarte variantă de modele
Dezavantaje:
- Cost de achiziție ușor mare
Cu condensare
Un model popular e cel cu condensare care colectează umiditatea din haine într-un recipient special, în loc să o evacueze în aerul ambiental. Acesta este un aspect important dacă nu ai posibilitatea să conectezi uscătorul la un sistem de evacuare a aerului.
Avantaje:
- Cost mic de achiziție
- Gamă variată de produse
Dezavantaje:
- Consum mare de curent
- Nu sunt de viitor
Slim
În funcție de adâncimea aparatului acestea pot fi standard sau slim. Cele înguste au o adâncime cuprinsă între 51 și 60 cm, iar cele standard sunt mai mari. Însă trebuie să știți că acestea având dimensiuni exterioare, acest lucru se aplică și asupra cuvei, adică e și ea ceva mai mică. De exemplu, un model slim poate avea o capacitate de circa 7 kg. (Iar dacă te interesează mai multe uscătoare de rufe slim atunci le ai la articolul dedicat.)
Avantaje
- Dimensiuni reduse
- Gamă diversă de modele de la diverși producători
- Nu costă mult
Dezavantaje
- Nu au cea mai mare cuvă
Cu evacuare
Un alt tip este cel cu evacuare. Acesta mai e cunoscut și ca model cu ventilare și funcționează prin evacuarea aerului umed în exteriorul casei, astfel încât să nu fie nevoie să colectezi umiditatea într-un recipient. Dacă ai acces la o ieșire pentru evacuarea aerului, acest tip de uscător poate fi o alegere potrivită.
La momentul scrierii acestui articol, în oferta magazinului online emag.ro erau doar 4 astfel de modele de la producători diverși. Iar din fiecare produs era doar unul întrucât era inscripționat „ultimul produs în stoc”. Cred că vă puteți da seama că acestea nu sunt deloc populare, acesta fiind motivul pentru care magazinele nu au așa ceva pe stoc.
Încorporabile
Aceasta e o tipologie în funcție de încastrare. Varianta e una potrivită pentru dumneavoastră dacă aveți casa mobilată cu un mobilier specific modern. Adică din acela în care bagi electrocasnicele ca să nu se vadă.
Din păcate, la momentul scrierii acestui articol nu era niciun produc de acest fel în oferta magazinelor online cunoscute.
Avantaje:
- Nivel de zgomot redus (e antifonat de mobilier)
- Foarte aspectiv (pentru că nu se vede)
Dezavantaje:
- Număr limitat de produse
- Preț mare de achiziție
Cele mai bune mărci de uscătoare de rufe
Aici aș menționa următoarele mărci: Bosch, Miele, Samsung, Electrolux, LG, AEG și Whirlpool. La polul opus sunt branduri nu foarte cunoscute la nivel internațional, deoarece sunt prezente doar pe piața internă. Segmentul de mijloc este reprezentat de Arctic, Beko, Candy și mai câteva.
Dacă le comparați doar după specificații, veți vedea că nu sunt diferențe majore între un Heinner și un Whirlpool, de exemplu, însă nu trebuie neglijate anumite tehnologii care fac aparatul mai eficient.
Ce nu știu mulți oameni e că Arctic e același lucru cu Beko, lucru valabil și în cazul Electrolux și AEG. Din această cauză vedem facilități similare pe aceste produse. În cazul Arctic și Beko, modelele Beko sunt mai scumpe deoarece sunt considerate premium. Iar, în cazul Electrolux și AEG, produsele AEG sunt mai scumpe deoarece e un brand la bază german cu produse premium. De asemenea, producătorul Candy aparține de Haier.
Concluzii
Atunci când vine vorba despre uscarea hainelor, te poți baza pe soare și vânt în zilele călduroase, dar ce faci în zilele ploioase sau în timpul iernii? Aici intră în scenă un aparat extrem de util: uscătorul de rufe electric. Acesta este un aparat care te ajută să usuci hainele într-un timp scurt și în mod eficient.
Asigură-te că iei în considerare dimensiunea cuvei, clasa de eficiență energetică, funcțiile suplimentare și nivelul de zgomot al aparatului.
Întrebări frecvent întâlnite
Normal sau încorporabil?
În general, aparatele standard oferă specificații superioare deoarece nu sunt limitate de dimensiuni, astfel că producătorii nu trebuie să facă nici un compromis. În cazul de față, aș zice că uscătorul de haine clasic este superior plus că programele au un consum redus de energie, comparativ cu cel încorporabil care de obicei este cu condensare, de aceea vedem un consum anual atât de mare. Evident că la calculul consumului se ia în considerare programul complet, tot cu spălare.
Dedicat sau mașină cu funcție uscare?
Răspunsul la întrebarea mașină de spălat rufe cu funcție de uscare sau uscător, de mai sus e că recomand un model dedicat cu pompă de căldură. Motivul este același precum la întrebarea de mai sus, adică economia impresionantă de curent.
De asemenea, un alt motiv pentru care ar trebui să luați un aparat dedicat e faptul că acesta are mai multe programe și funcții utile decât mașina .
Ce înseamnă uscător cu pompă de căldură?
Uscătorul de rufe cu pompă de căldură este cel mai modern aparat de acest fel de pe piață. Nu este mai scump decât unul cu condensare și din această cauză este foarte popular. Mai mult, economiile de curent sunt cu până la 50 procente față de unul cu condensare.
Un astfel de electrocasnic se folosește de aerul cald în procesul de extragere a apei din haine.
Cu pompă de căldură sau cu condensare?
În opinia mea dacă ar fi să aleg între un uscător cu pompă de căldură și unul fără (cu condensare), l-aș alege pe primul. Acest lucru este datorită faptului că diferența de preț dintre acestea este foarte mică, pe când economia de curent este extrem de mare. În unele cazuri putem discuta despre o economie de curent până la 50 procente.
Pentru a vedea clar avantajele unui model modern am pus tabelul comparativ de alături. Asta deoarece multă lume nu știe ce să aleagă dintre un model cu pompă de căldură și unul cu condensare.
Arctic DAPL811AWG | Arctic DAPLH732PB | Beko B5T89243W | |
Pompă de căldură | ❌ | ✔️ | ✔️ |
Capacitate | 8kg | 7kg | 9kg |
Clasa energetică | Clasa B | Clasa A++ | Clasa A+++ |
Consum anual | 561 kWh | 212 kWh | 194 kWh |
Preț special | 1422 | 1899 | 2799 |
Bătălia uscătoare rufe condensare vs pompă de căldură este câștigată de modelul nou întrucât economiile de curent sunt undeva la jumătate, iar costul de achiziție e mai mare cu doar 400 lei.
Modelul cu condensare consumă mai mult cu 349 kWh pe an. Asta înseamnă o factură de 430 lei, dacă kWh costă 1.23.
Banii dați în plus pe modelul economic o să îi scoateți în primul an de utilizare. Iar, în următorii 3-4 ani o să vă scoateți banii pe aparat.
Uscător rufe Bosch sau mașină cu funcție uscare?
Uscătorul Bosch independent are o capacitate de uscare mai mare decât unul încorporat și oferă mai multe tehnologii, plus acea pompă de căldură care va usca rufele la temperaturi mai scăzute. Chiar dacă este mai eficient, trebuie să luați în calcul că trebuie făcut un montaj, adică aveți nevoie de un spațiu suplimentar pentru instalare.
Mașina de spălat și uscat rufe Bosch se adresează acelor utilizatori care o viață mai ușoară, dar pun preț și pe calitate.
Care uscătoare de rufe sunt mai bune?
Uscătoarele de rufe cu pompă de căldură sunt cele mai bune uscătoare deoarece vorbim de un consum chiar și de 2-3 ori mai mic decât cel al celora cu condensare. Deci, chiar dacă cele cu condensare sunt mult mai ieftine, veți plăti facturi mai mari la energie.
Totuși, depinde și cât de des le veți folosi. Însă, dacă alegeți să uscați rufele de fiecare dată când spălați, atunci veți recupera o parte din banii cheltuiți pe acesta. Vorbim de o diferență de câteva sute de lei care se amortizează în câțiva ani.
Cât consumă uscătorul de rufe?
Consumul de energie diferă în funcție de tipul de uscător ales, dar și de performanțele sale, adică de capacitatea de încărcare, programe și funcții alese. Pentru a vă face o idee, unul de 8 kg cu condensare consumă anual circa 560 kWh, pe când unul cu pompă de căldură consumă circa 235 kWh.
Am comparat consumul a două modele foarte ieftine, deci putem vedea valori chiar mai mici atunci când luăm în considerare un buget mult mai mare.
Cât consumă uscătoarele de rufe Miele?
Având în vedere că toate au pompă de căldură, clasele de eficiență sunt A++ și A+++, adică foarte bune, iar consumul între-un program standard pentru o capacitate maximă de 8 kg este undeva la 1,3-1,5 kWh.
Ce tipuri de haine pot usca?
Pentru a vedea ce haine poți pune în uscător e bine să consulți etichetele acestora. Acolo va scrie dacă pot fi uscate artificial și eventual la ce temperatură. De asemenea unele aparate specifică faptul că au programe pentru îmbrăcăminte delicată.
Dar, toate aparatele au program speciale în funcție de țesătură. Printre aceste programe se pot număra Bumbac, Lână, Sport, Cămăși, Delicate, Sintetic etc.
Sunt hainele complet uscate după terminarea programului?
Multă lume nu știe cum funcționează un uscător electric de haine și că rolul acestuia e de a le usca complet. Deci, da hainele scoase din un așa aparat sunt uscate complet și nu mai trebuie să fie puse la soare.
Cât costă un uscător de rufe?
Prețurile pornesc de la 1400 lei pentru unul cu condensare, iar dacă vreți să fie mai eficient, adică să aibă pompă de căldură, atunci vorbi mde prețuri care pornesc de la 1800 lei. Chiar dacă vorbim de o diferență de minim 400 lei, luând în calcul costului unui kW și cât consumă pe an, veți observa că în circa 3 ani veți recupera acei bani, însă cu condiția să-l folosiți des.
Cât costă un model Miele?
Cel mai ieftin model costă puțin sub 5.000 lei, iar cel mai performant depășește bugetul de 10000 lei. Vă puteți mulțumi și cu o alegere accesibilă deoarece calitate și fiabilitatea sunt la același nivel indiferent de serie.
De ce să alegi Miele?
Am menționat mai sus câteva motive pentru care ar merita să alegeți un uscător de haine Miele, dar există și altele, iar aici mă refer la calitate materialelor, clasa energetică foarte bună, tehnologiile moderne și toate au pompă de căldură. În general, merită să aveți un astfel de aparat indiferent de brand, doar cu mențiunea că să aibă o eficiență energetică ridicată.
De ce să alegi un uscător haine Bosch?
Uscătoarelor Bosch oferă un excelent raport calitate/preț și se poate vedea din recenziile clienților. Din recenziile lăsate de aceștia, observăm o medie cuprinsă între 4.5 și 5 stele, 5 stele fiind maximul acordat. Chiar dacă plătiți mai mult, nu aveți ce să-i reproșați și nici nu veți întâmpina probleme prea repede cu ele. Veți beneficia de cele mai recente tehnologii de uscare de la Bosch și de materiale de calitate atât de exterior, cât și la interior.
Unde sunt făcute aceste uscătoare de rufe Bosch?
Uscătoarele de rufe Bosch sunt făcute în UE, mai precis Polonia. Dar, datorită globalizării cei de la Bosch au ajunsă să facă anumite piese pentru mașinile de spălat și uscătoare chiar și în țara noastră. De asemenea, trebuie precizat că sunt unele modele produse în Germania, acelea având inscripția produs în Germania sau Made in Germany. S-ar putea ca modelele făcute în Germania să aibă un preț ușor mai mare.
De unde cumpăr un aparat pentru uscat de rufe?
Vă recomand să alegeți magazinele online deoarece oferă o gamă variantă de soluții, plus modele foarte recent lansate, de unde puteți citi chiar și mulțime de recenzii ale cumpărătorilor. Dintre toate magazinele, eMAG e cel mai de încredere pentru că oferă un pachet complet de servicii, dar și servicii de montaj și extra garanție.
Dacă vrei să-l suprapui atunci poți folos un kit suprapunere. Te va ajuta să economisești mult spațiu.
Referințe: