Nu mai vreți să tot luați cheile de la apartament sau de la casă, adică căutați o alternativă? AM pentru voi cea mai bună yală electromagnetică pentru exterior, unele folosesc cod, card, tag, amprentă sau chiar cheia de acces. Pentru poartă se folosesc cele aparente, dar există și încastrabile, iar pentru uși metalice ori termopan sunt variante diferite. O astfel de încuietoare electromagnetică poate fi folosit la poartă, ușă de intrare, dulap, la firmă, scara blocului sau spații de birouri. Ideea e că lumea progresează iar noi trebuie. Aveți jos câteva opțiuni, unele sunt universale, altele necesită o instalare mai migăloasă deoarece trebuie integrate în ușă.
Cuprins
De ce să alegeți o yală electromagnetică de exterior cu cartelă?
Când vă gândiți la o astfel de soluție atunci ar trebui să luați în calcul fie un kit yală electromagnetică cu videointerfon, fie o yală inteligentă care are o mulțime de dotări integrate, deci nu necesită să cumpărați altceva în plus cum se întâmplă în cazul modelelor menționate în acest articol. Am și recomandat un astfel de model cu cititor de proximitate de la Headen, dar nu este chiar ieftin.
Deci ca să aveți deblocare prin cartelă sa telecomandă, nu e de ajuns să aveți yala magnetică clasică, ci e nevoie și de un cititor care să poată scana sau alte aparte după cum am menționat anterior, adică vorbim de un set.
Care sunt cele mai bune yale electromagnetice?
Ați și observat că din mica lista de recomandări de mai sus, aveți mai multe tipuri de yale de interfon, adică unele pot funcționa chiar și independent dacă au acel cititor de proximitate, adică puteți programa mai multe tag-uri/carduri prin intermediul unei telecomenzi. Alegerea finală este a voastră, dar trebuie să știți că sunt destule opțiuni și unele pot costa destul de mult în special dacă nu ați luat în calcul cum vreți să o alimentați. Având în vedere consumul, o puteți conecta la un interfon sau chiar la un mic UPS.
Electra YEM.22B
- Materiale de calitate
- Montare aparentă
- Carcasă din poliamidă (fibră de sticlă)
Pentru cei care vor o yală electromagnetică cu butuc Electra, puteți alege pe acea de sus care poate funcționa ca una mecanică cu butuc, dar și acționată electric. Acest tip de încuietoare poate fi acționată în principiu electric, deoarece nu dispune de butuc, adică nu sunt chei incluse, dar în rândurile care vor urma, am menționat variante care pot fi deblocate în mai multe moduri.
Este realizată din materiale care nu se degradează în timp, în special dacă vine montată la exterior, dar și la interior, însă nu prin încastrare, ci se pune aparentă. Conform producătorului, o puteți instala pe o ușă metalică, din lemn sau PVC.
Eu vă recomand să o puneți doar la acces deoarece are un aspect puțin industrial, adică nu e foarte elegantă. De asemenea, este o yală electromagnetică Electra destul de simplă în la care trebuie să mai conectați un dispozitiv. Aveți câteva opțiuni care pot fi alese, iar magazinul de unde o puteți cumpăra, vă sugerează acel control acces stand-alone de la ZKTeco cu cod. Mia precis, este cititor de proximitate care la unele modele este chiar integrat și cu care puteți salva numeroși utilizatori.
SilverCloud YE910
- Carcasă din inox
- Cu butuc dublu și buton
- Fail Secure No
Aceasta nu este singura variantă de la acest brand, însă am ales-o pe aceasta deoarece oferă un butuc dublu și buton. Prezintă și caracteristica Fail Secure No (Normal Deschis), adică se deblochează la impuls electric sau o puteți deschide manual din interior dacă este o pană de curent. Ca toate aceste yale electromagnetice cu cheie sunt așa, iar în plus, este universală, adică nu trebuie să vă mai faceți griji de orientarea ușii, adică dacă se deschide spre dreapta ori stânga.
Este compatibilă cu sisteme de interfonie de la acest brand, dar și altele. Este foarte fiabilă adică rezistă până la 200000 de deschideri, pentru că este realizată din materiale de calitate. La interior, are zăvor și butuc din alamă, iar la exterior vedem doar oțel inoxidabil.
Alimentara ei se face doar la o tensiune de 7-12V, adică are nevoie de transformator, care este integrată într-un interfon. Această yală electromagnetică pentru acces nu poate fi folosită independentă deoarece îi lipsește cititorul, dar mai jos aveți un model care s-ar putea să fie pe placul unora.
Jos aveți o demonstrație a acestui model împreună cu un alimentator AP101 care poate fi cumpărat în cadrul unui kit sau separat.
Headen EE-205
- Are cititor de proximitate
- Poate stoca până la 2000 utilizatori sau carduri
- Poate fi acționată de la distanță prin telecomandă
Poate că din imagine de prezentare aleasă de mine nu se vede, însă este o yală electromagnetică poartă cu telecomandă de programare, card de acces și butuc cu cheie. Adică nu este una oarecare, motiv pentru care și costă de 3-4 ori mai mult decât altele, iar acționarea este atât electrică, cât și mecanică.
O yală electromagnetică cu cititor de proximitate simplifică mult instalarea deoarece nu mai sunt necesare atât de multe accesorii, dar tot este necesară o sursă de alimentare. Se conectează la un interfon simplu, adică nu trebuie să cheltuiți foarte mult pentru a ușura interacțiunea și a simplifica deschiderea ușilor.
Puteți cumpăra și cartele de acces dacă vreți ca fiecare membru al familiei sau locatar să aibă cel puțin una. Vă puteți ușura mult viața de zi cu zi atunci când nu mai aveți grija cheilor care tot le purtați după voi și riscați la le pierdeți ori uitați, de aceea o yală electromagnetică cu tag/card de acces, este opțiunea ideală. Tagul sau cardul îl puteți pune chiar la husa telefonului sau în portofel. Un model similar cu cel de sus este EE-105.
PNI H1073A
- Realizată din oțel
- Cu butuc
- Silențioasă
O puteți folosi ca yală electromagnetica de interfon bloc sau chiar la gardul exterior, adică ca o yală mecanică aplicată pentru poartă. Trebuie să știți că poate fi alimentată doar cu curent 12V max 1A, adică o conectați la vreun videointerfon sau unul simplu. Pachetul este mai generos, adică include multe accesorii, cum sunt cele de montaj dar și cheile și butucul.
Nu este diferită de restul, adică se deblochează doar prin impuls electric ori manual cu cheie. Este destul de solidă și se vede că au fost folosite materiale de calitate, astfel că își va menține aspectul în timp. Trebuie să știți că este universală, adică o puteți monta pe ușă, indiferent cum se deschide.
Este destul de robustă și fiabilă, că doar avem un brand cu experiență în realizarea de produse ce țin de siguranța locuințelor și spațiilor comerciale.
SilverCloud YR300
- Deschidere pe dreapta
- Cu butuc
- Fail Secure NO
Această yală electromagnetică aplicată de exterior o puteți vedea ca alternativă la cea menționată la început deoarece diferențele nu sunt chiar atât de mari și se vede chiar la preț. Adică are în pachet acel sistem de prindere în toc, trei chei de deschidere și butucul. Voi alegeți cum vreți să o deschideți manual sau electric.
Aceasta se aplică pe partea interioară a porții, însă nu o puteți pune pe una oarecare, deoarece este o yală electromagnetică pe dreapta, cât pentru stânga aveți YL500 sau optați direct pentru o soluție universală. Chiar nu înțeleg producătorii care nu oferă aceste accesorii de control acces doar în varianta universală.
Împreună cu aceasta puteți alege o mulțime de soluții de control acces, adică fie alegeți un interfon, fie un panou cu buton sau cititor de proximitate, doar că trebuie să rezolvați partea de alimentare deoarece majoritatea cer 12V, adică e nevoie de un transformator.
MM101SC
- Cu cod mecanic
- Pentru interior
- Calitate
Conform specificațiilor nu este concepută pentru a fi montată la poartă deoarece nu prezintă protecție împotriva intemperiilor, însă o puteți pune la intrarea de acces unde aveți protecție dată de clădire. Nu este o soluție electrică, ci mai degrabă vorbim de o yală mecanică cu cod mecanic care are chiar și clanță după cum se poate vedea în imagine, astfel că ușurează instalarea sa.
O yală aplicată de acces control ca aceasta vine cu numeroase accesorii (chiar și broască cilindrică inclusă). Deblocarea sa se face doar cu cifru cu cod din exterior, însă din interior se face mecanic ca la oricare alta.
Se poate oferi acces liber de la interior deoarece are funcție de blocare de la interior. De ci avem o alternativă bună la o yală electromagnetică cu memorie mecanică, doar că nu necesită alimentare sau alte accesorii, adică vine cu un plus.
SilverCloud AP101+YS810
- Include alimentator cu 2 telecomenzi
- Compatibilă cu sistem de control acces
- Universală
L-am considera mai degrabă un kit automatizare uși fără fir, adică aveți la pachet o yală electromagnetică încastrată care nu afectează estetica ușii pe care va fi montată, adică va arăta ca una clasică doar că trebuie alimentată. De aceea are un pachet și un alimentator compatibil AP101.
Chiar dacă pare a fi fragilă, este o yală electromagnetică cu telecomandă care este realizată din materiale de calitate și rezistentă, plus că oferă o forță de închidere de până la 250 kg. Îmi place că producătorul oferă prezentări, dar și demonstrații cu aceasta, pentru a vă arăta cât de ușor este să o pui în funcțiune, adică nu e nevoie de prea multe cunoștințe.
Sunt date câteva informații de care trebuie să țineți cont, adică lungimea cablului de alimentare dintre adaptor și yala electromagnetică de exterior cu telecomandă nu trebuie să depășească 10 metri. Că tot vorbim de lungimi și raze de acțiune, telecomenzile funcționează până în 50 metri, adică aș zice că este o distanță rezonabilă. Trebuie să știți că acestea nu au baterii incluse și trebui cumpărate separat.
Rezistă la intemperii, dacă va fi pusă la exterior și are chiar funcție de blocare de la interior în cazul în care vreți să rămână deschisă. E recomandată să fie folosită împreună cu tot sistemul de interfonie oferit de acest producătorul.
Dahua ASF601A
- Solidă
- Elegantă
- Fiabilă
Dacă puneți accent pe calitate, adică vreți să fie un brand cunoscut și care să aibă experiență în domeniul sistemelor de securitate. Am pentru voi încuietoare electromecanică de la Dahua care este foarte silențioasă la închidere și se alimentează tot cu 12V ca restul, adică trebuie legată la un alt dispozitiv și nu direct la curentul alternativ de la priză. Aveți câteva opțiuni, dar mă gândesc că le-ați cam și studiat, adică ați ales deja cum să deblocați ușa.
Eu prefer acele yale electrice de poartă care oferă mai multe moduri de deblocare, adică nu m-aș rezuma strict la interfonul respectiv și de multe ori un tag sau o cartelă e de ajuns, că doar nu e tot timpul cineva acasă.
Blocare se face ca la restul, adică are acea limbă de broască care intră în suportul care vine pe toc, dar sunt și yale electromagnetice cu bolț care sunt perfecte pentru deschidere în ambele sensuri, plus că sunt mai rigide la blocare.
Cisa 1A731 Elettrika
- Perfectă pentru uși metalice
- Rezistență ridicată la intrare forțată
- Raport calitate/preț bun
O yală electromagnetică antiefracție Cisa e o soluție inspirată dacă aveți o ușă sau poartă de acces metalică care vreți să o securizați. Chiar dacă imaginea de prezentare nu vă spune multe, pachetul este destul de generos și din clipul pus mai jos. Are o mulțime de caracteristici interesante și nu o să fac o listă cu toate deoarece sunt foarte multe, iar asta sugerează că este o yală electromagnetică de ușă metalică foarte bună, dacă nu chiar din segmentul profesional.
Sunt destul de multe avantaje atunci când alegi o astfel de soluție, iar cele mai importante sunt gradul de securizare ridicat și prezintă sistem de închidere automat. Sunt incluse și cehi pentru deschidere manuală, dar și o mulțime de mici accesorii importante la instalare.
REF1040G
- Construcție universală
- Instalare îngropată
- Forță de închidere 800 kg
Este alternativă fără Fail Secure la REF1040GL, de aceea este și o diferență mică de preț, dar și la design sunt diferențe. În rest sunt doar asemănări, adică vedem aceeași forță de închidere, alimentare tot de 12V și memorie mecanică.
Aceasta ar putea fi acea broască electromagnetică pentru interfon care ați căutat-o de ceva timp, dar nu este singura opțiune de yală electromagnetică îngropată de exterior. Trebuie să subliniez că funcționează fără probleme și pe timp de ploaie și calitate nu dezamăgește chiar dacă este vorba de un produs OEM.
Câteva păreri de final
Pentru cei care au căutat yală electromagnetică cu cod, dar nu au fost mulțumi de recomandările menționate deoarece vorbim de o ușă de intrare din PVC sau metal, am pentru voi o recomandare de butuc inteligent numit LOONATIQ.
Nu am recomandat multe yale electromagnetice cu cartelă care să poată fi folosite pentru uși termopan și nu numai, deoarece sunt de 3-4 ori mai scumpe decât cele clasice aparente, însă dacă vreți un model cu adevărat special, atunci se poate opta și pentru cilindru electronic Secukey D1 care are amprentă, protecție IP5X, card mifare și control prin aplicație.
Tipuri de yale electromagnetice control acces
Sunt destul de multe tipuri și cu siguranță nu am să le menționez pe toate, ci doar pe cele mai populare, adică de care să vă puteți folosi zi de zi. Majoritatea sunt realizate sau proiectate pentru a fi montate pe poartă, dar sunt cele încastrabile dacă vreți să nu fie atât de evidentă, doar că trebuie să vă gândiți la ce fel de mâner veți prinde pe ușă (trebuie să fie cu prindere verticală).
Aplicate. Vorbim de cele mai multe modele disponibile pe piață și care se pot monta și schimba foarte ușor. Prețurile sunt acceptabile, iar calitatea nu dezamăgește.
Îngropate. Doar anumite branduri oferă yale electromagnetice de ușă metalică. Ca design, acestea sunt mult mai compacte și pot veni la pachet cu numeroase accesorii care pot ajuta la montaj (suport), adică trebuie să vă informați că ați comandat absolut totul.
Pentru porți automatizate. Există yale electromagnetice de poartă de exterior culisantă, dar și de porți batante, dar astfel de modele nu am recomandat anterior deoarece funcționează diferit, adică folosesc alt mecanism de blocare.
Cu acționare multiplă. Nu mă refer la cea Smart, plus că nu există yala electromagnetică Smart, ci doar cu funcționalitate multilplă. Adică o puteți debloca prin impuls electric, telecomandă, cheie mecanică, cartelă de proximitate sau buton. Aceasta este și favorita mea, adică aveți alternative diferite de acționare, de care nu vă puteți plânge.
De dulap. Acest tip este mai compact decât variantele anterior menționate și nu prezintă o construcție prea robustă ori un sistem de blocare chiar atât de sigur, că doar vorbim de securizarea unui dulap sau sertar. Totuși, yala electromagnetică de dulap este singura opțiuni dacă vreți ca cineva să nu aibă acces la niște documente.
Fail-Safe vs Fail-Secure
Probabil că ați dat peste aceste două denumiri atunci când ați căutat yala electromagnetica cu Fale Safe sau Fail-Secure, adică nu ați știut diferența. Trebuie să știți că aceste două tipuri de încuietori funcționează diferit atunci când se întrerupe alimentarea. De aceea, cele cu Fail-Safe se deblochează la deconectarea de la tensiunea de alimentar și necesită tensiune pentru blocare, iar cele cu Fail-Secure funcționează invers.
Întrebări frecvente
Ce înseamnă yală electromagnetică?
Dacă nu știți ce este această încuietoare, ei bine, această mai este numită și magnetică și este un dispozitiv de blocare care se folosește de electromagnet. Deci poate bloca sau debloca o ușă de acces sau o poartă la un simplu impuls, adică are un consum foarte mic de energie, de aceea multe dintre aceste yale electromagnetice sunt pe 12V.
Yală electromagnetică pe stânga sau dreapta?
După cum ați putut observa cele mai multe sunt compatibile cu uși cu deschidere spre dreapta, dar sunt și opțiuni diferite în cazul în care ușa se deschide la stânga. Pentru cei care nu știu diferența dintre ele ori care este cea potrivită, trebuie să știți că se referă la direcție de deschidere spre interior și nu exterior, adică vă uitați la ea din interiorul camerei sau spațiului. La unii producători este oferită și o schiță, dar puteți vedea și din imaginile de prezentare.
Merită o yală electromagnetică cu monitorizare?
Noutatea este funcție de dublă monitorizare, adică o puteți lega la sistemul de alarmă, adică o puteți integra în întregul sistem de securitate al locuinței.
Unde găsesc yală electromagnetică pentru ușă termopan?
Sunt multe magazine care comercializează astfel de încuietori și sunt diferite de cele menționate mai sus, adică se aplică pe ușă dar și pe butuc. Le puteți găsi la categoria Smart și au un aspect mai modern, adică mă refer la cele care se folosesc și în industria hotelieră, dar puteți alege și opțiuni mai de buget. La acestea conectarea sau alimentarea este puțin diferită deoarece nu puteți trage fire, adică se folosesc baterii. Deci dacă căutați o yală electromagnetică cu baterie pentru o ușă intrare, aveți variante puțin diferite de cele de sus, dar pot fi folosite și UPS-uri mici.