Cea Mai Bună Yală Inteligentă de ușă termopan/metalică 2024

Căutați o soluție de securizare diferită și comodă pentru ușa de la intrare? Atunci aveți nevoie de cea mai buna yală inteligentă care o puteți folosi la ușa termopan sau chiar la una metalică. Evident că nu toate ușile sunt compatibile cu aceasta, adică se ține cont de grosimea butucului, dar și alte aspecte care țin de montaj, că doar nu toate sunt la fel. Multe dintre le sunt utilizate în industria hotelieră, adică vin montate la interior, iar deblocarea ușii se face pe bază de cod sau cartelă. Sunt câteva modele care le-aș recomanda, însă și oferta este destul e limitată deoarece sunt destul de scumpe, plus că nu se adresează oricui.

Cel mai bun

Yale

Locul 2

Orvibo

Locul 3

Mentor

Ce yală inteligentă wireless să aleg?

Pentru că este inteligentă, asta înseamnă că are tehnologie wireless, deci poate fi controlată de la distanță. Cu alte cuvinte, este o yală cu deschidere din telefon, însă trebuie să verificați dacă este compatibilă cu ușa pe care o aveți (mă refer la butuc). De exemplu, primul model menționat poate fi montat doar pe acele uși care au un butuc care permite să introduceți cheia simultan pe ambele părți, pentru că pe interior este yala wireless cu cheia, astfel ca orice să poată descuia ușa doar cu o simplă cheie.

Evident că există și cele în stil hotelier cu cifru sau cod, dar nu aș neglija nici pe cele cu amprentă care se pot debloca chiar mai rapid.

Care sunt cele mai bune yale de uși?

Gata, nu trebuie să vă mai faceți griji dacă ați luat cu voi cheia, deoarece deblocarea ușii se poate face prin diverse modalități care țin și de alegerea făcută. Ideea e că yalele clasice nu mai sunt la modă în special dacă vorbim de uși de acces la locuință și nu cele de exterior. De aceea am realizat o listă cu cele mai bune yale Smart de pe piață disponibile la ora actuală și care le puteți lua la prețuri rezonabile.

Sunt și kit-uri complete Yale care pot depăși suma de 1500 lei deoarece au tastatura pentru introducerea codului și acel Bridge care permite conectarea mai multor dispozitive compatibile, pentru a le monitoriza și controla de la distanță, adică prin intermediul internetului.

Yale Linus 05/101200/MB

 • Criptare BLE/AES/TLS
 • Aplicație Android și iOS
 • Bluetooth 4.2

O încuietoare inteligentă Yale Linus oferă acces fără chei la locuință voastră, puteți să o încuiați/descuiați oriunde v-ați afla cu dispozitivul Yale Connect Wi-Fi Bridge, veți ști cine a ajuns acasă și la ce oră. Acel dispozitiv este disponibil la un preț bun sau îl puteți lua la pachet cu alte dispozitive yale. Acesta se numește Yale Linus 05/401C00/WH și este singurul produs de genul, dar îl puteți sincroniza cu asistenți vocali dacă aveți Smart Home.

Aceasta este disponibilă în varianta argintie, dar și în numeroase kituri care conțin un butuc, tastatura inteligentă și acel Bridge. De să alegi pe acesta? Pentru că nu mai trebuie să-ți faci griji dacă ai încuiat ușa, adică poți verifica din aplicație, iar cu ajutorul tehnologiei geo-fencing, ușa este descuiată automat când vă apropiați de ea.

Evident că puteți folosi și smartwatch-ul pentru a încuia/descuia ușa de la intrare. Chiar dacă nu este prea sofisticată precum cele cu cod, o puteți folosi chiar dacă dați în chirie apartamentul, check-in-ul și check-out-ul fiind mult simplificate, deoarece se pot face de la distanță.

Orvibo C1

 • RFID
 • Amprentă
 • Cod PIN

Aceasta este ideală pentru acces hotelier, adică este gândită pentru Airbnb sau altă platformă de Booking. Evidnet că nu vă o oprește nimeni să o folosiți pentru uz casnic că doar oferă multe motive pentru a o alege, iar aici mă refer la numeroasele modalități de deblocare/descuiere (cod PIN, amprentă, card/cartelă și telefon). Atât de multe alternative la cheia clasică pentru un preț atât de mic.

Chiar și această yală hotelieră funcționează pe baterii, dar nu trebuie să vă faceți griji deoarece durata de viață este lungă – circa 500 zile. Deci nu trebuie să vă faceți griji în ceea ce privește instalarea, adică nu vor fi necesare cabluri, deci nu vor fi bătăi de cap. Totuși, există și alimentare secundară USB-C 5V.

O astfel de yală de control acces hotelier e perfectă pentru apartamente indiferent că locuiți voi în ele sau le dați înspre închiriere.

După cum menționează producătorul, este ideală pentru numeroase tipuri de uși: metalice, de interior, porți sau automatizări. Poate funcționa fără probleme la temperaturi scăzute, însă nu cred că o puteți pune chiar undeva la exterior, adică expusă la ploaie.

Mentor SY010 Premium WiFi

 • Cadou broască
 • Alimentare pe baterii AA (pot fi înlocuite)
 • 5 modalități de descuiere

Dacă varianta anterioară vi s-a părut cam scumpă, atunci am pentru voi o soluție de buget, dar nu este singura, adică aveți și modelele Mentor SY009 Premium WiFi, respectiv Mentor SY014, ambele fiind destul de similare cu ce o să vă prezint în următoarele rânduri. oricum, dintre toate SY010 pare a fi cel mai atractiva ca preț, design și pachet, de aceea este și în topul preferințelor utilizatorilor.

Oferă 5 modalități de deschidere, deci nu veți face niciun compromis și nici nu vă puteți plânge. Totuși, pentru instalare este necesară o ușă cu o grosime minimă de 38 mm și maximă de 55 mm, indiferent că este din lemn sau metal.

O astfel de yală Smart cu Wifi poate fi pusă și la exterior, iar pentru a simplifica instalare este inclusă și o broască foarte bună. Este realizată din materiale durabile și de calitate, adică oțel și aluminiu. O recomand în special celor care locuiesc la bloc, adică care au nevoie de o yală Smart de ușă metalică.

Poate fi montată indiferent de deschiderea ușii, adică pe stânga ori dreapta, plus că nu mai sunt necesare alte dispozitive pentru a vă bucura de toate funcțiile sale. Puteți vedea mai jos cum se face instalarea sa:

iHunt Yala Smart Lock Camera

 • Sonerie integrată
 • Aplicație iHunt Home
 • Cameră HD cu unghi larg

Este clar că o yală electromagnetică nu poate fi montată pe ușa de la intrare, ci mai degrabă una puțin mai sofisticată cum este și yala cu cifru pe exterior de mai sus. Este vorba de un model de la un brand românesc care cred că vă inspiră încredere, dar nu este singurul de pe piață care l-aș recomanda, iar mai sus sunt destule alternative.

După cum se poate vedea, sunt incluse ambele părți ale acestei yale de ușă cu cod, însă doar pe partea exterioară aveți toate acele dotări: tastatură, cameră, cititoare de carduri și amprente (e pe mâner), dar și butonul de sonerie. Sunt atât de multe dotări sau caracteristici prezente pe aceasta, încât restul modelelor parcă nu mai par atât de atractive.

Din cele menționate, este perfectă și pentru uși termopan (PVC), dar depinde și ce tip de blocare/siguranță aveți la ea. În general, pentru acestea sunt necesare broaște simple, de aceea unii producători țin să le includă.

În general, acestea sunt gândite pentru apartamente, adică unele ușile sunt metalice și nu pentru exterior unde este necesară o rezistență la apă superioară. Având în vedere că nu este specific nimic despre acest aspect, atunci ar trebui să vă limitați la spații acoperite, ca loc de instalare.

Yale Linus ASL-06

 • Bluetooth
 • Control de la distanță
 • Numeroși asistenți vocali compatibili

Avem un model puțin mai nou, dar nu cu mult diferit de ce v-am prezentat mai sus. Adică avem tot o yală inteligentă Smart Wifi pentru ușă termopan sau metalică. Din ce a menționat producătorul, deblocarea ușii se face doar prin bluetooth dacă nu este sincronizat cu acel Bridge. Poate că este cam scumpă în comparație cu ce v-am prezentat anterior, însă nivelul de calitate și fiabilitate este diferit, adică avem un brand cu experiență în domeniu.

Pentru cei care nu sunt deciși pentru ce fel de yala de ușă interior termopan să aleagă, aveți o opțiune mai sus, dar cu siguranță nu este singura dacă bugetul este singura opțiune.

Chiar aveți toate motivele să cumpărați acel dispozitiv suplimentar deoarece crește funcționalitatea sa, adică aveți mai multe informații legate de cine și când o accesează, dar și deblocarea sa se poate face oriunde v-ați afla. Deci dacă aveți de închiriat un apartament și nu vă aflați în oraș, nu trebuie să vă faceți griji pentru că puteți descuia foarte simplu de la distanță.

Liliwise Smart Lock Door

 • Pentru uși PVC sau aluminiu
 • Grosime ușă între 40 și 60 mm
 • Montare interior sau exterior

După cum ați putut observa din specificațiile sale, avem o altă yală Smart de exterior pentru ușă termopan PVC sau aluminiu. Când am menționat “exterior”, m-am referit la faptul că se pune pe partea exterioară a ușii.

Când alegeți o astfel de yală digitală cu cod de acces, trebuie să verificați toate modalitățile de deblocare, adică să vedeți dacă merită pentru prețul cerut. Se poate vedea că nu-i lipsește acea tastatură pentru inserarea codului, dar nici cititorul de amprentă aflat în partea de sus.

Poate că brandul nu vă spune prea multe, însă majoritatea modelelor care le-am menționat sunt realizate în țări din Asia, iar nivelul de calitate sau funcționalitate este satisfăcător. Nu sunt incluse broasca și butucul, ci doar mânerele inteligente care le vedeți în poze.

Ideea e că nu e nevoie să investiți foarte mult dacă aveți o pensiune sau o mică afacere cu cazare care o puteți pune pe Booking sau AirBNB. Aplicația mobilă pentru aceasta este TTLock, dar toate informațiile necesare sunt furnizate împreună cu produsul.

Puteți înlocui aparate toate mânerele exterioare de la locuință dacă nu vreți să mai aveți chei și nivelul de siguranță nu scade dacă faceți o astfel de alegere.

CLD-Care Love Devotion

 • Pentru uși metalice cu închidere multi-punct
 • Impermeabilă
 • Alarma efracție

Nu veți avea nevoie de altă încuietoare inteligentă de ușă termopan sau metalică, deoarece aceasta este perfectă chiar și pentru cele cu sistem multipunct. Oferă cam tot ce aveți nevoie, iar aici mă refer la control de la distanță prin WiFi, alarmă efracție, card, parolă, citire amprentă și multe altele. Sunt demonstrații pe Youtube cu aceasta sau modelele similare oferite de acest brand.

Acest producător oferă numeroase modele care sunt destul de similare, dar și diferite. De exemplu, modelul K10 care și videointerfon, deci va fi de folos pentru cei care locuiesc la bloc și vor să vadă cine e la ușă, dar această dotare va reduce din durata de funcționare, adică a bateriilor.

Sunt și modele de buget ca și varianta D5 sau una aproape similară – TK6. Modelul de sus este mai mare deoarece oferă în plus acel ecran și camera cu vedere Eye Cat. S-ar putea să vă placă, de aceea am și ales să v-o prezint pe aceasta dar nu oricine e dispus să cheltuie atât de mult.

PST-EA1

 • Cu butuc rotativ
 • Aplicația de mobil Tuya/Smart life
 • Diferite modalități de deblocare

Dacă tot vreți o yală inteligentă de poartă cu cod mecanic, am pentru voi soluția de mai sus care chiar este interesantă, adică puteți folosi o aplicație mobilă pentru a o încuia sau descuia de la distanță. Din informațiile oferite, se poate spune despre el că oferă cam totul, adică aveți posibilități diverse de interacțiune, chiar și cu cheie.

În general aceste dispozitive au și un port USB pentru alimentare de urgență, că doar este digitală și o puteți monitoriza prin aplicați care trebuie descărcată pe telefon. E perfectă pentru cei care doresc să aibă o locuință de tip Smart Home, adică să controlați vocal diverse dispozitive, însă pentru că funcționalitate este limitată la unele, nu puteți să le dați prea multe comenzi.

Se vede ă este mai simplă decât altele, dar nici nu cred că vă doriți mai mult, adică puteți folosi deblocarea prin amprentă ori cod. Față de altele, grosimea ușii poate fi destul de mare dar nu sub 40 mm, iar tensiunea de alimentare este de 6V.

OEM

 • Sonerie integrată
 • Alimentare pe baterii
 • Pentru ușă de exterior

Dacă brandul nu joacă un rol atât de important pentru voi, am pentru voi o yală cu amprentă pentru exterior, care include ambele mânere, adică cele din imaginea de prezentare. Sunt incluse și alte accesorii importante pentru montaj, printre care amintesc: broasca, cele patru baterii, șuruburile de prindere etc. O puteți monta fie pe stânga, fie pe dreapta, adică ușa se poate deschide oricum pentru aceasta.

Ca multe alte yale inteligente de exterior, trebuie să conectați și pe acesta la routerul wireless folosind aplicația mobilă. Toți pașii pentru conectarea ei sunt menționați în manualul său și nu durează foarte mult, dar nici nu este prea complicat.

Chiar dacă este un produs fără brand, calitate nu dezamăgește, funcțiile sunt satisfăcătoare pentru prețul dorit, arată bine și vă poate ușura mult viața.

Cu aceasta puteți spune adio și unei sonerii, deoarece are buton și difuzor incluse, astfel că sunteți avertizați când cineva este la ușă, numai că acesta va reduce din durata de viața a bateriilor. Dacă ar fi avut ecran și cameră, atunci bateriile trebuiau înlocuite și mai des (depinde și cât de des folosiți funcțiile sale).

SDLOGAL

 • Ideal pentru hotel, un dormitor, birou etc.
 • Alertă baterie descărcată
 • Are sistem de ridicare anti-blocare

Poate că la unele este menționat că o puteți monta cam pe orice tip de tâmplărie, la unele nu se știe dacă vine cu suport pentru ridicare superioară anti-blocare, cum au ușile termopan. Așa că aceasta este o yală inteligentă atât pentru ușa metalică de la bloc, cât și una termopan cu sistem tipic de încuiere. Mă gândesc că o creți strict la ușa de intrare, să cu timpul cred că o veți pune cam peste tot, adică la căi de acces.

La interior nu prea are sens o yală Smart cu Wifi doar dacă aveți un birou de lucru la care să aveți acces doar voi. O puteți debloca chiar prin intermediul tehnologiei bluetooth, exact ca la modelele premium menționate la început, adică nu este nevoie de vreun router sau acces la internet. E mult mai simplu așa și cred că mulți o să aleagă această variantă ori cu amprentă.

Avantajele oferite de aceasta și multe alte modele sunt evidente, iar dacă nu v-am convins cu niciun model, atunci acest timp de încuietoare nu este pentru voi. Totuși, pentru că este atât de ieftină, nu ar trebuie să treceți cu vederea peste o astfel de recomandare. Puteți încerca primii ani o varianta de buget, iar cu timpul să vă gândiți la una premium pe care să vă bazați mulți ani de acum încolo.

Câteva păreri de final

După cum ați putut vedea mai toate încuietorile inteligente sunt concepute pentru uși de locuință și nu pentru poarta de exterior, unde mai indicată este modelul electromagnetic sau poate un model suficient de impermeabil (cu IP).

De ce să alegi o încuietoare Smart pentru ușă?

Sunt foarte multe motive pentru care merită să cumpărați o încuietoare inteligenta de exterior:

 • Adio chei. Nu mai trebuie să vă faceți griji că le-ați uitat să că le veți pierde ori uita pe undeva, e de ajuns să memorați un cod, să aveți smartphone-ul ori cartela cu voi, iar unele pot fi deblocate folosind amprenta.
 • Control și monitorizare de la distanță. Puteți descuia ușa pentru cine drag ori cunoscut de la distanță, însă unele necesită un dispozitiv suplimentar, dar și vedeam cine și când a accesat yala.

Evident că nu vine doar cu avantaje, adică sunt și câteva aspecte negative care le-aș sublinia. În primul rând, sunt destul de scumpe și sunt puține opțiuni pe piață de încredere, adică de care să fiți mulțumiți. Ar mai fi un aspect de care trebuie să știți, unele funcționează cu baterii, deci trebuie să le înlocuiți la o anumită perioadă.

Nu se adresează celor care vor încuietoare Smart pentru poartă exterior deoarece nu sunt realizate să fie rezistente la apă și praf, adică la condiții meteo puțin mai dificile.

Întrebări frecvente

Cât costă o yală de ușă Smart?

Din câte am observat, prețul de pornirea al unei astfel de încuietoare de ușă inteligentă este undeva la 400 lei. Pentru unele trebuie ales chiar și un dispozitiv numit Bridge care are rol de a mări funcționalitate yalei, de exemplu, puteți să o controlați de la distanță, dar sunt și alte caracteristici ce țin de starea încuietorii (deschisă/închisă), dar și date legate de ora la care a fost accesată și multe altele.

De unde cumpăr o yală de ușă cu cod?

Din păcate, nu sunt multe magazine care le comercializează deoarece nu este o cerere foarte mare pentru ele, însă pentru doritori, le recomand un magazin de încredere – eMag, dar și Spy-shop oferă câteva soluții Smart Home.

Pot controla yala de la ușa de intrare prin telefon?

Da, dacă este un model Smart cu tehnologie WiFi și producătorul oferă aplicație compatibile cu sistemul de operare al smartphone-ului dumneavoastră. În general, aplicațiile mobile sunt disponibile atât pe Android, cât și pe iOS.

Lasă un comentariu