A venit toamna cu temperaturi mai scăzute, motiv pentru care trebuie să ne orientăm spre soluții de încălzire eficiente, adică cu un consum de energie cât mai scăzut, dar să nu se simtă chiar așa de mult la buzunar. Dintre toate aparatele, consider că modelul de calorifer electric cu termostat ambient este varianta economică care v-o doriți, adică se oprește atunci când s-a atins temperatura setată, iar uleiul de la interior menține corpul cald pentru o perioadă destul de mare. De aceea am ales pentru voi cel mai bun calorifer electric pe ulei cu termostat de pe piață, dar și câteva alternative în cazul în care numărul de elemenți nu corespunde cu cerințele voastre.
Cuprins
Ce calorifer îmi trebuie pentru o cameră?
Dacă nu ști ce să alegeți pentru o cameră de bloc, adică vorbim de o suprafață nu foarte mare, puteți opta pentru un calorifer electric cu 5 elemenți sau chiar 9 dacă vreți să fie performant, adică să ofere rezultate cât mai rapide. Diferența de preț este atât de mică încât puteți alege cu încredere varianta mare și o setați să încălzească la treapta mijlocie, adică exact cât e nevoie pentru temperaturile de toamnă sau primăvară.
Trebuie să acordați o atenție sporită și consumului, iar modelele noi chiar stau bine la acest capitol comparativ cu alte aparate ieftine. De aceea aveți nevoie de cel mai bun calorifer electric cu ulei economic.
Care sunt cele mai bune calorifere electrice?
Sunt destul de multe branduri care oferă o mulțime de calorifere electrice ieftine și bune, însă poate că nu vă place cum arată ori cât este de performant, de aceea am făcut o listă cu mai multe recomandări care sunt și foarte apreciate de utilizatori. Din părerile lăsate de aceștia puteți să vă faceți o idee și să decideți care este cel mai bun calorifer cu ulei pentru voi.
Trebuie să menționez că nu am pus niciun calorifer electric profesional, adică mă refer la acel mode cu performanțe foarte bune care este conceput pentru zone comerciale sau industriale. Acest top include doar modele pentru uz rezidențial, motiv pentru care sunt și atât de ieftine.
TESY CB 2512 E01 R
- Disponibil în trei mărimi
Am pentru voi cel mai bun calorifer electric de apartament care este disponibil în trei mărimi, adică cu un număr diferit de elemenți: 9, 12 și 14. Având în vedere puterea fiecăruia, dar și prețurile, cel mai bun raport preț/putere este oferit de modelul de sus, adică de cel cu 12 elemenți. Numai voi puteți decide dacă va fi de ajuns pentru suprafața destinată.
Acesta este perfect pentru o cameră de dimensiunii medii cum ar fi chiar și o sufragerie, iar pentru un dormitor este perfect dacă va fi folosit cu treapta mică sau mijlocie. L-aș considera un calorifer electric inteligent datorită termostatului, adică nu trebuie să interveniți în niciun fel, adică oprește încălzirea când temperatura din cameră a ajuns la nivelul setat de voi. Totuși, ar fi bine să-l opriți după ce s-a atins nivelul de confort dorit, astfel că puteți economisi și mai mult.
Dacă vă întrebați, dacă caloriferul electric usucă aerul, ei bine, nu-l usucă deoarece numai suprafața sa se încălzește și nu există vreo rezistență aparentă sau vreun ventilator, plus că nu are această funcție ca și AC-ul.
Ivigo EHR 5023
- Ușor de instalat și folosit
- Nu este nevoie de instalație de apă caldă
- Eficiență termică ridică
Pentru cei care caută o soluție pentru baie, am pentru voi un calorifer electric de perete care arată exact ca și cel de tip scăriță, doar că acesta are un termostat atașat de el și un cablu pentru alimentare. Nu trebuie racordat la altceva, ci doar trebuie să aveți o priză în apropierea și să setați modul dorit. Modurile disponibile sunt Min, Eco și Max, iar acestea sunt treptele de putere, adică Min este cea mi mică și aveți o putere limitată la 220W, iar pentru restul, v-ați cam dat seama.
Acest calorifer electric pentru baie de tip port prosop este gândit strict pentru a usca prosoapele sau chiar și lenjerie intimă, dar pentru încăperi de dimensiuni redus (maxim 7 mp), poate fi o sursă de căldură pe timp de iarnă.
Nu trebuie să fă faceți griji că în baie este puțin umed deoarece are protecție IP24, însă e loc de mai bine la acest capitol pentru viitoare apariții. Nici nu aveți nevoie să vă gândiți la un alt calorifer electric de perete pentru baie care să implice costuri. Da, consumă destul de mult însă pe oră nu depășește valoarea de 600W, adică de cât este și puterea sa, iar când nu este chiar așa de frig, se va opri rapid datorită acelui termostat.
Lehmann Almeria
- Vine cu protecție la supraîncălzire
- Echipat cu senzor înclinare
- Termostat reglabil
Dacă multe dintre recomandările din acest articol vi se cam scumpe, am pentru voi unul dintre cele mai ieftine calorifere electrice de pe piață. Poate că nu vă place că modelul Lehmann Almeria arată ca restul, de aceea există și un calorifer electric negru numit Lehmann Alisar care costă cam la fel, iar specificațiile sunt aproape identice.
Sunt foarte puține calorifere electrice A+++, adică cu un consum mic de energie, multe dintre le vine cu o putere minimă de 2000W, dar poate fi reglată în funcție de treapta aleasă. Randamentul este același la toate deoarece principiul de funcționare este același. Ca să aveți un consum redus pentru aceleași performanțe, trebuie să alegeți alte tipuri care folosesc alte principii de încălzire. Am prezentat la final câteva informații despre eventuale alternative însă nu cred că ați fi dispuși să dați chiar atât de mulți bani doar pe un singur aparat de încălzire.
Acesta este recomandat pentru suprafețele de până la 30-40 mp și poate rămâne cald încă 2 ore după ce a fost deconectat de la rețea ori oprit de la buton.
Heinner HOH-Y09WB
- Construcție cu 9 elemenți
- Putere maximă 2000W
- Sistem de protecție împotriva răsturnării
Pentru cei care caută calorifere electrice economice sau doar ieftine, sunt câteva opțiuni după cum puteți vedea și nu sunt sigurele. Cele menționate de mine sunt și de calitate, motiv pentru care vedem păreri atât de pozitive despre acestea, adică sunt ratinguri de peste 4 stele. Evident că la un preț de 200 lei, nu pot mulțumi pe toți, dar nici nu ai ce să regreți când te gândești că altele costă și de 2-3 ori mai mult
Este un calorifer electric mic, adică datorită numărului de elemenți mai redus, este scurt și nu ocupă foarte mult spațiu, chiar dacă alegeți să-l puneți în camera copiilor ori în baie. Nu este nevoie neapărat de un calorifer electric tip scăriță, îl puteți folosi și pe acesta însă cu condiția să-l scoateți din priză ori când vă spălați deoarece nu are protecție IP ca și cele dedicate pentru baie.
De ce aș opta mai degrabă pentru acesta și nu unul de perete? Pentru că are o putere atât de mare, încât încălzește rapid, adică în maxim 5-10 minute. Evident că nu este unul port prosop, dar puteți pune unele haine pe el ca să se încălzească cât stați sub duș, cu condiția să nu fie pornit.
Zass ZR 13 E
- Putere mare – 2600W
- Suport cablu și stecher
- Poate fi mutat ușor pentru că are toți și mâner
Nu vă puteți hotărî, deoarece vreți să aveți un calorifer electric cu cel mai mic consum, iar oferta este destul de generoasă, adică sunt o mulțime de producători și modele. Aveți un calorifer electric cu ulei și 13 elemenți, care față de alte tipuri, menține căldura pentru 1-2 ore chiar și după ce este oprit și se încălzește relativ repede. Trebuie luat în considerare și faptul că puterea se setează în funcție de mărimea camerei dar și cât de repede vrem să obținem temperatura dorită.
Eu vă recomand să-l folosi în treapta din mijloc, care este denumită Eco la unele branduri deoarece oferă ceea ce aveți nevoie, performanță și consum mic. Există și o variantă puțin mai mică dacă vreți să fie mai compact și cu o putere inferioară, dar nu cu mult.
Trotec TRH 22E
- Protecție IP20
- Are suflantă cu element de încălzire
- Transport ușor datorită mânerului și roților
Dacă nu aveți încredere în anumite branduri, am pentru voi unul mai apreciat și de care cred că ați auzit, Mai precis, avem un calorifer electric eficient și de calitate care are un design deosebit. Îmi place combinația de alb cu negru, deoarece evidențiază foarte bine anumite părți importante.
Dacă aveți nevoie un aparat compact pentru că nu aveți mult loc și care să arate bine, nu trebuie să alegeți un calorifer electric de perete cu ulei, ci puteți alege cu încredere unul de podea. Aveți câteva trepte care le puteți seta în funcție de necesități și vă recomand să nu setați la maxim dacă vreți să încălzească treptat și nici nu vă place să fie prea cald în cameră.
Îmi place că are un loc special pentru cablu, dar și un loc în care puteți introduce ștecherul, astfel că nu vă veți împiedica în el, iar mutarea aparatului va fi o joacă.
Home FKOS 9 M
- Cablu de alimentare de 1,4 metri
- Greutate de 8,6 kg
- Recomandat pentru 30 mp
După cum ați putut observa, nici nu se prea mai fabrică calorifere electrice cu ulei 7 elemenți, ci de minim 9 elemenți. E așa pentru că diferența de preț este atât de mică încât mulți aleg varianta mai mare, care și oferă căldură pentru mai mult timp.
Îl putem include în lista de calorifere electrice cu consum redus, deoarece puterea maximă este de numai 2000W, adică de tot atâta este și consumul de curent. Dar nu trebuie să vă preocupați de consumul pe oră, deoarece nu funcționează continuu, el este decuplat atunci când temperatura a fost atinsă. De aceea trebuie să respectăm suprafața pentru care a fost conceput, altfel nu va da randament.
Dacă stați într-o garsonieră, poate că este de ajuns până ce vine iarna și folosiți rețeaua de gaze. Astfel puteți economisi puțin și nu l-aș lăsa porni peste noapte.
Zass ZRL 13 N
- Are aerotermă încorporată
- Roți pentru deplasare
- Indicator funcționare
Dacă caloriferul electric cu 15 elemenți vi se pare puțin cam mare și scump, ar trebuie să vă gândiți să faceți un mic compromis, dar nu în ideea că veți alege un produs care nu este de calitate.
Am mai prezentat produse Zass de calitate, iar cel de sus nu este o excepție și se vede doar din imagini, că sunt finisaje elegante, dar și un panou de control destul de simplu. Sunt același butoane ca la multe altele, dar și un indicator luminos care vă informează dacă este în funcțiune sau nu. Pe acesta nu l-aș folosi ca și calorifer electric pentru baie deoarece are aerotermă integrată, adică nu are protecție pentru umiditate, plus că puteți să-l stricați. Dacă nu aveți altă posibilitate, măcar să nu-l țineți în funcțiune când faceți duș.
Hausberg HB-8920A
- Stocare cablu
- Ușor de curățat
- Protecție triplă supraîncălzire
Dacă spațiul spațiul din cameră este limitat, puteți pune caloriferul electric cu ulei la perete, adică unde aveți și priza și nu neapărat în mijlocul camerei sau aproape de voi. Ca și în cazul variantelor clasice, poate da un plus de randament dacă este pus sub geam, însă eu l-aș pune unde să-mi țină cald, adică lângă par sau birou.
Nu se mai pune problema să aveți tâmplărie PVC, adică aceasta este obligatorie atunci când vreți să vă încălziți electric, iar aparatul folosit are un consum exact cât puterea oferită. Adică eficiență nu este prea grozavă, dar măcar se oprește la atingerea temperaturii dorite și ține cald pentru o anumită perioadă. Termostatul care măsoară ambientul este unul simplu, pe când la baie aveți doar modelul de calorifer electric cu termostat electronic, cum e și cel de jos, dar nu este singurul.
iVigo EHR 5012
- Putere 275W
- Dimensiuni reduse
- Rezistă la îngheț
Se vede doar din imagine că este un calorifer electric portprosop, doar că este mai mic decât cel amintit anterior. Acesta este apreciat deoarece are un preț bun și de multe ori nu aveți nevoie de mai mult. Poate că baia voastră nu a fost prevăzută cu un sistem de încălzire și a trebuit de multe ori să țineți ușa deschisă spre cameră sau hol ca să încălziți, de aceea sunt soluții care nu necesită vreun instalator sau să trageți țevi, ci doar de o priză și niște suporți pentru montare.
Acesta este diferit de cele pe roți și nu mă refer doar la faptul că nu e cu ulei, ci pentru că este un calorifer electric cu termostat digital și gândit pentru a vă usca prosoapele, lenjeria intimă sau chiar niște haine.
Producătorul a menționat că nu îngheață, deoarece are antigel, dar oricum nu va fi pus într-o cameră cu o temperatură atât de scăzută. oricum, nu este gândit pentru încălzit, ci doar pentru uscat, dar aveți și varianta de 600W pentru o baie mică (cel menționat sus).
Păreri de final
Cu siguranță nu am menționat chiar toate tipurile, aici mă refer la acele calorifere electrice cu WiFi (termostat wireless), care intră la categoria Smart Home, dar nu sunt cu ulei și eficiența scade. Totuși, nu am găsit niciun model fără fir, adică cu acumulator, poate și pentru că vorbim de aparate cu consum semnificativ de mare, de aceea nici nu ar avea sens să căutați așa ceva.
Întrebări frecvente
Calorifer electric cu ulei sau fără?
Dacă țineți la buzunarul vostru și nu ați prea să depășiți bugetul de câteva sute de lei, atunci optați pentru varianta simplă sau clasică cu ulei. Totuși, există alternative pentru cei care vor să învestească mai mult deoarece vor să se bazeze tot sezonul rece pe acest aparat și chiar anii ce vor urma, de aceea se pot gândi la radiatoare electrice cu inerție termică, adică care nu folosesc niciun fluid, dar au la interior plăci ceramice. Evident că sunt avantaje și dezavantaje, plus că sunt foarte rare pentru că au prețuri mari (mii de lei bucata).
Calorifer electric sau aer condiționat?
Categoric, aparatul de aer condiționat pentru încălzire deoarece randamentul este mult superior și se poate vedea după coeficienții de performanță. Însă AC-ul este fix, adică nu-l puteți monta, presupune costuri în plus, adică trebuie să plătiți și instalarea sa.
Calorifer electric sau aerotermă?
Când vine vorba de randament, caloriferul electric cu ulei se situează peste o aerotermă deoarece este conceput să înmagazineze căldură, astfel că funcționarea nu este continuă. Dar nici una dintre acestea nu pot fi la fel de elegante precum un șemineu electric.
Radiator sau calorifer electric
În primul rând, sunt două aparate de încălzit diferite care folosesc principii de încălzire diferite, astfel că rezultatele vor fi altele, dar și la partea de consum. Unele magazine folosesc ambele denumiri pentru același produs însă este incorect.
Dacă ar fi să aleg o variantă, aș alege un calorifer electric cu consum mic pe bază de ulei care poate fi folosit ori de câte ori vă treziți de dimineață și vreți să fie o atmosferă plăcută.
Există și alte soluții pentru încălzirea camerei, dar care nu pot înlocui instalația actuală de încălzire pentru că sunt costuri mari la consum. Aș mai aminti două aparate similare, convector și panou radiant (numit și calorifer electric tip tablou cu infraroșu), care pot fi utile pentru cei care au un design diferit și sunt bune în anumite situații.
Cât costă un calorifer cu rocă vulcanică?
Nu am găsit în magazinele din România astfel de modele, poate și datorită prețului piperat, dar și cererii scăzute pentru acestea. Totuși, există opțiuni eficiente, cum sunt radiatoarele ceramice cu acumulare de căldură care folosesc tehnologii hibride, adică combine încălzire prin convecție cu cea radiantă. Acestea au la interior plăci ceramice sau pe bază de piatră de șamotă care sunt subțiri și mențin pentru câteva zeci de minute temperatura respectivă, adică sunt cam pe același principiu ca și șemineurile.
Cât consumă un calorifer electric pe lună?
Se poate oferi o valoare fixă doar când știm cât îl folosiți pe zi, adică câte ore va funcționa, dar consumul este influențat și de temperatura ambientală și cea exterioară. Spun asta pentru că aparatul are termostat care oprește sau pornește caloriferul electric peste noapte sau zi. Vă pot spune cât costă pe oră însă fiecare model care o putere diferită, plus trepte de putere. În general, consumul de energie nu depășește 2000-2500W dacă îl setați la maxim și în cameră este chiar rece, adică va funcționa în continuu timp de o oră.
La un simplu calcul, să zicem că va funcționa 8 ore la treapta mijlocie de 1500W, adică avem un consum de circa 12 kW pe acea zi, iar aceasta o înmulțiți cu câte zile va fi utilizat.
Există calorifer electric cu apă?
Doar cele de baie, pentru că majoritatea funcționează cu ulei sau pe baza altor principii, care oferă numeroase avantaje dar și siguranța folosirii lor. Dacă ar avea apă, probabil că s-ar degrada prea repede, dar mai sunt și alte aspecte de subliniat când vine vorba de siguranță și fiabilitate.