Ce este chipsetul plăcii de bază și rolul său

Înainte să discutăm de anumite caracteristici sau denumiri, cred că ar trebuie să discutăm de ce este și care care este rolul plăcii de bază. Este o componentă importantă a calculatorului deoarece reprezintă platforma pe care se pun restul pieselor care formează PC-ul. Fie că vreți să faceți un upgrade ori un calculator pe bucăți, trebuie să fiți atenți la ceea ce alegeți, adică compatibilitatea plăcii de bază cu procesorul ori placa video, sunt influențate de alegerile făcute, așa că, fiți atenți.

Ca să înțelegeți mai bine anumiți termeni poate că ar trebui să fac o mică introducere pentru început care este rolul plăcii de bază, dar și cât de importantă este.

Ce rol are placă de bază?

După cum am precizat anterior, trebuie să știți întâi ce este placa de bază a unui calculator, ei bine, aceasta este o componentă hardware care se fixează în interiorul carcasei PC și pe care se pun restul componentelor necesare. Numărul și tipul lor depinde de alegerea făcută, așa că trebuie să vă gândiți bine ce alegeți să puneți.

Dacă ați văzut numeroase modele interesante și sunteți curioși ce înseamnă denumirea sa, adică nu știți ce înseamnă A la denumire, trebuie să știți că seria A este una de buget, adică oferă strictul necesar. Cât despre semnificația B, aceasta este una de mijloc, pe când cea X este de gaming, adică vorbim de gama de vârf.

Caracteristicile plăcii de bază

Seria chipsetului. Aceasta este evidențiată în titlul produsului, astfel că veți ști seria și generația sa, dar și tipul de procesor suportat (Intel sau AMD).

Socket. Trebuie ținut cont de socket atunci când vreți ca să nu existe probleme de compatibilitate, dar oricum sunt menționate generațiile de procesoare suportate, dar pentru a fi siguri, intrați pe site-ul producătorului.

Suport. Este menționată tipul de memorie suportate, numărul de sloturi libere, dar și la ce frecvență maximă poate rula. În descrierea sa este specificată ce memorie RAM suportă și la ce frecvențe (unele permit valori superioare – OC).

Conectivitate. Dacă nu știți care sunt porturile USB3, ei bine, acestea sunt albastre, dar în funcție de versiune sau brand, pot fi și portocalii.

Sloturi. Trebuie să discutăm și despre tipurile de stoluri, deoarece în funcție de acestea se vor monta restul componentelor. Un SSD M.2 ar fi o alegere inspirată deoarece simplifică instalarea.

Deci v-am cam răspuns la întrebarea ce trebuie sa aibă o placă de bază, dar și nici nu am intrat prea mult în detalii.

Tipuri de plăci de bază

Acestea le putem clasifica în funcție de format (ATX, mATX, mini ITX), categoria din care face parte (low-end, mid-range și Gaming) sau chipset.

Ce este chipsetul plăcii de bază?

Este microprocesorul ei, care influențează capabilitățile sau performanțele sale. Cu cât este mai nou, cât atât e mai bine, dar să țineți cont și ce fel de CPU vreți să montați pe ea. Chipsetul nu poate fi schimbat, fiind integrat în componentă.

Dacă v-ați săturat de Intel, și vreți să cunoașteți care sunt chipset-urile de la AMD la plăcile de bază, aveți câteva opțiuni și le puteți identifica rapid dacă alegeți filtrul corespunzător de pe pagina magazinului. Nu voi face o listă cu toate seriile deoarece sunt multe.

Ce trebuie să știi când cumperi o placă de bază

Sunt două variante când vreți să faceți o astfel de alegere, fie vreți să asamblați voi un calculator, fie vreți să schimbați una sau câteva componente. Totuși, în ambele cazuri, trebuie să știți despre placa de bază anumite lucruri:

Upgrade-uri viitoare. Niște soluri mai bune ori doar numeroase, vor permite să montați componente în plus sau diferite (cu overclocking). Cu alte cuvinte, ce veți pune pe placa de bază, va influența alegere finală și nu trebuie să vă zgârciți.

Pentru ce vreți să o folosiți. Având în vedere tipurile, poate că vă doriți de această dată una superioară ca și performanță, cum este cea de gaming.

Tehnologii de iluminare. Nu toate au suport pentru tehnologii de iluminare ambientală, însă peste un anumit buget, deja tot mai multe prezintă asta.

Formatul carcasei. Dacă nu este mult loc în ea, atunci gândiți-vă să luați un model mATX, care este și cel mai popular. În principiul, formatul mATX oferă cam tot ce vă puteți dori, de aceea sunt atât de multe produse în oferta magazinelor. De aceea, putem trage concluzia că mărimea ei nu prea contează, dar poate influența prețul, dacă de exemplu, vreți una mini ITX.

Concluzie

Anumite specificații tehnice sunt foarte importante atunci când ne dorim un scor de performanță bun sau apropiat de cel din testele făcute de alții, adică vrem că întregul PC să nu întâmpine “gâtuire”. Dacă nu cunoașteți acest termen, atunci trebuie să știți că acest fenomen poată să apară la componente mai vechi, dar care funcționează la o capacitate redusă. De aceea trebuie să țineți cont de versiunile de sloturi disponibile, ce aveți sau să vreți cumpărați.

Lasă un comentariu