După cum bine știți, congelatoarele vin în diferite dimensiuni și forme, numai că e destul de greu să găsești cel mai bun congelator cu No Frost, când gama este atât de diversificată. Vorbim de modele cu mai multe sau mai puține sertare ori rafturi. Indiferent de numărul lor, congelatorul poate pus oriunde deoarece lățimea și adâncimea nu se schimbă foarte mult. În general, congelatoarele mici au doar sertare, pe când cele mari au și rafturi deoarece sunt foarte înalte și trebuie să scoateți în siguranță orice pungă de alimente. Performanțele de congelare sunt grozave la modelele cu volum de peste 200 litri, însă acest aspect este valabil și la aparate frigorifice mari, cum vedem și la lăzile frigorifice, care au o formă diferită și se încarcă prin partea superioară.
Am mai spus-o și cu alte ocazii că aparatele frigorifice mari au un raport volum/preț excelent, deci un congelator bun este unul mare, însă trebuie să acordăm o atenție sporită și celorlalte caracteristici și specificații. Dacă din anumite motive, alegeți un model mic, trebuie să vă asumați compromisul. Nu veți găsi un un aparat frigorific de o capacitate exactă, cum este 50 litri, ci mai degrabă de o valoare inferioară sau superioară. Pentru cei care sunt interesați de un astfel de aparat frigorific, am realizat un top cu cele mai bune congelatoare de pe piață. Unele dintre ele sunt atractive ca preț decât altele pentru că vorbim de branduri diferite, dar și specificațiile nu pot fi similare.
Cuprins
Care este cel mai bun congelator?
Sunt destul de multe congelatoare ieftine și bune, unele sunt atât de mici încât le puteți încorpora în mobilă sau doar puse sub blat. Am să vă recomand câteva tipuri de aparate care le puteți folosi într-un spațiu de locuit, iar multe dintre ele nu prezintă rezistență la îngheț. Dacă nu știți care model este bun, ar trebui să urmăriți lista de jos. Puteți alege unul în funcție de buget sau spațiu disponibil, însă puteți găsi și altele dacă anumite criterii nu sunt îndeplinite sau poate că aveți un brand favorit. Cu alte cuvinte, alegerea finală este a voastră, doar că cele mai mari dintre ele au și specificații excelente.
Cel mai bun congelator No Frost Beko B3RFNE314W
- La interior are 5 sertare, 2 suporturi și 3 rafturi
- Compresor modern de tip ProSmart Inverter
- Clasă energetică bună - E
Vezi preț emag Vezi preț demax
Avem un congelator No Frost popular și nici nu putea fi altfel deoarece oferă un volum generos, un design minimalist cu control electronic pe ușă, adică va fi ușor setabil și precis. Spre deosebire de altele, acesta chiar rată bine pus lângă alte aparate sau lângă mobilier. Consumul de energie este scăzut, decât în cazul altor aparate și este evidențiat de clasa energetică. Cu acesta puteți spune adio gheții de la interior pentru că vine cu dezghețare automată și nu este singurul cu această caracteristică nu foarte nouă. Chiar dacă vine cu un anumit număr de sertare, unele dintre ele sunt foarte încăpătoare comparativ cu altele, iar în cazul de față se numesc MaxStore și sunt două.
Congelator cel mai bun preț Beko B5RFNE314XB
- Disponibil pe argintiu
- Capacitate netă 286 litri
- Are numai sertare și rafturi la interior
Vezi preț emag Vezi preț demax
Pe lângă faptul că aveți de ales între două variante, iar eu aș opta pentru cea argintie deoarece este un finisaj elegant care se asortează bine cu inox și negru. Avem un compartiment MaxStore și funcție de congelare rapidă sau super congelare. Această funcție este necesară pe modelele mari deoarece ajută la o conservare bună a alimentelor. Dacă tot discutăm de congelare, vedem o capacitate de îngheț de 15 kg la 24 ore, adică este valoare modestă comparație cu altele, dar este normală valoarea, raportând-o la volumul total. Ușa este de tip reversibilă, adică se pot muta balamalele de pe o parte pe alta în cazul în care aparatul va fi pus într-un colț și vreți ca ușa să se deschisă spre perete.
Congelator vertical No Frost Samsung Bespoke RZ32C76CE22/EF
- Conversie Smart - se pot seta temperaturi peste 0 grade C
- Temperatură interioară constantă cu Metal Cooling
- Finisaj cu sticlă neagră
V-ar plăcea un congelator fără gheață la interior și cu un design modern la exterior? Seria Samsung BeSpoke ar putea să fie opțiunea perfectă, în special că poate fi personalizată, adică panourile frontale sunt interschimbabile. Acest producător a ajuns să ofere doar soluții premium, adică cu dotări e ultimă generație, iar un bun exemplu este tehnologia de conversie Smart. Aceasta am observat-o și pe tipuri de frigorifice de la cest brand, adică puteți controla temperatura după bunul plac, indiferent de compartiment. Poate că nu are cea mai mare capacitate de îngheț, dar pe partea de dotări este mult peste concurență, de aceea vedem și un preț atât de mare.
Congelator cu sertare No Frost Heinner HFF-V280NFXF+
- Control electronic al temperaturii de pe ușă
- Exterior vopsit pe argintiu
- Rezistent la frig până la -15 grade - Frost Shield
Dacă vă doriți un congelator mare cu sertare pentru bucătărie, adică cu un design elegant, poate că ar trebui să alegeți unul pe inox sau vopsit pe o culoare. Cel de sus are un design metalizat care arată destul de bine, iar panoul de control este destul de vizibil și ușor de folosit. Chiar dacă nu are un preț sub media pieței, specificațiile sunt relativ aceleași ca pe variante de top, iar aici mă refer la consum, volum și congelare. O caracteristică foarte utilă pentru unii dintre voi este Frost Shield, adică va funcționa fără probleme și la frig, adică poate fi ținut în spații neîncălzite, însă trebuie ferit de umiditate ridicată ca oricare alt aparat electric. Evident că are și alarmă în caz că uitați ușa deschisă.
Congelator cu 4 sertare Bosch GSN36BIEP
- Exterior din inox anti-amprentă
- Clasă energetică bună
- 1 sertar Big Box
Chiar dacă este specificat că are un număr mic de sertare, volumul este tot la fel de mare ca și al multor congelatoare de top. Când vorbim de un producător german de aparate frigorifice, efectiv vorbim de o calitate diferită, de aceea vedem acel finisaj de la exterior din inox anti-amprentă, control touch modern, mâner generos și cu formă ergonomică. Ar trebui să vă preocupe felul cum este organizat interiorul, deoarece anumite alimente sunt mai mari sau au un ambalaj generos, de aceea unii producători s-au gândit să pună unul sau mai multe sertare mari. La cel de sus vorbim de Big Box care este de două ori mai voluminos decât oricare altul,
Congelator cu 5 sertare Liebherr GNf 46Z05 Pure
- Poate fi încorporat parțial în mobilier datorită ușii cu deschidere la 90 grade
- Autonomie fără curent de 16 ore
- Silențios și rezistent la frig
Vezi preț emag Vezi preț demax
Ziceam că nu sunt multe aparate frigorifice care rezistă la frig, ei bine, acesta are Frost Protect, adică poate funcționa fără probleme dacă nu sunt temperaturi sub -15 grade. În general, aparatele care pot fi încorporate fie complet, fie parțial, sunt mai silențioase, iar aici nu avem o excepție, adică nivelul de zgomot este de numai 38 dB. Doar după cum arată, se poate ajunge la concluzia că vorbim de o marcă premium, adică vedem un panou de control modern ca poate fi accesat de la interior, de unde se pot alege numeroase funcții utile. Sertarele vin cu finisaj metalic, iar unul dintre ele este mai mare și poartă denumirea de SpaceBox (denumirea diferă de la o marcă la alta).
Congelator cu 6 sertare Gorenje FN4171CW
- Ocupă puțin spațiu - lățime 55 cm
- Piciorușe reglabile
- Dezghețare se face automat
Vezi preț emag Vezi preț melarox
Și în cazul acestuia vedem acea dezghețare automată, adică tehnologia NoFrost nu lipsește nici în acest caz, motiv pentru care avem un preț ușor mai mare decât în cazul celor mai populare modelele de pe piață. Chiar dacă nu excelează la anumite capitole, iar aici mă refer la nivel de zgomot și performanțe de congelare, este mai compact decât altele, adică este îngust și înalt. Pentru cei care nu au loc prea mult în bucătărie sau camera unde va fi instalat, dar nu ați vrea să faceți un compromis cu un model prea mic, atunci Gorenje oferă soluția potrivită. Nu vine cu foarte multe caracteristici, dar calitatea se poate observa doar din imaginile de prezentare.
Congelator cu 7 sertare Electrolux LUT6NE28U2
- Tehnologie NoFrost
- Inox cu tratament antiamprentă
- Control electronic la interior
Dacă vă place stilul minimalist, s-ar putea să vă placă acest model, deoarece are mâner pe lateral, nu foarte evident și linii destul de simple. Logo-ul brandului poate fi văzut imediat fiind poziționat în partea superioară a ușii, acesta simbolizând calitatea și fiabilitatea suedeză. Temperatura poate fi reglată de la interior destul de simplu, chiar dacă nu avem acel control touch cum vedem la concurență. Nu are rafturi în partea de sus chiar dacă este înalt, ci doar sertare generoase de dimensiuni similare, doar cel din mijloc este cu adevărat mare. Nu aș zice că este foarte silențios, dar mai e de lucru la acest capitol deoarece am văzut modele la concurență care stau bine la acest capitol.
Congelator profesional Hendi Kitchen Line
- Uși cu închidere automată
- Carcasă din oțel inoxidabil
- Funcționează la temperaturi ambientale de până în 43 grade
Avem congelator cu rafturi profesional cu un sistem de dezghețare automat, că doar nu vreți să vă munciți în plus cât timp există caracteristici care vă pot ușura viața atât vouă, cât și a angajaților. Sunt și alte branduri care oferă astfel de soluții profesionale, însă am ales Hendi pentru că este popular, iar prețurile sunt chiar acceptabile. Nu se poate compara cu cel destinat uzului casnic și nu mă refer doar la faptul că este realizat în mare parte din inox, ci sunt și alte dotări care măresc fiabilitatea și performanțele sale. Cu alte cuvinte, poate funcționa în condiții dificile, cum sunt temperaturile ridicate din bucătării.
Ca să nu pun doar modele foarte scumpe, am ales să vă prezint și câteva cu dezghețare manuală.
Mini congelator ieftin Heinner HFF-V102SE++
- 3 compartimente
- Volum 103 litri
- Trei culori
Dacă vă doriți un aparat frigorific doar de la branduri populare, aveți modelul de sus care e destul de voluminos și înălțimea nu depășește 83,8 cm. Doar congelatoare mici ieftine cu volum peste 60 de litri au sertare, cum de altfel este și cel de sus. Sertarele sale sunt de dimensiuni relativ similare și pot să difere la alte modele. Trebuie să menționez că la acesta autonomia fără curent este similară cu cea e multor mini congelatoare. Capacitatea de congelare a aparatului este de 7,5 kg pe zi, deci vorbim de performanțe mari. Se pot pune foarte multe cumpărături în el, în special dacă sunt alimente deja congelate sau cu gheață.
Mini congelator 50 litri Bomann GB341.1
- Volum mic de 31 litri
- Ușă reversibilă
- Clasa energetică foarte bună - E
Pentru cei ce vor un minicongelator, adică unul de dimensiuni mici, le recomand modelul de sus care e pe negru și destul de eficient. În general, modelele mici au clasa F, adică un consum ceva mai mare raportat la an, însă cel de sus are clasa E. Consumul anual este de numai 147 kWh. Evident că este atât de eficient pentru că e și mic, adică are un volum de 31 litri. Astfel de congelatoare mici silențioase au doar rafturi la interior pentru că și așa nu este foarte mult loc, dar e de ajuns să puneți câteva pungi cu legume, pește sau alte alimente ce trebuie ținute la rece. Acesta poate fi pus sub blat deoarece are numai 51 cm și chiar rămâne spațiu deasupra sa, exact cât pentru un sertar. Fiind cel mai mic congelator din listă, trebuie să știți că nu are și cel mai bun raport volum/preț.
Congelator încorporabil sub blat Bosch GIV11AFE0
- Înălțime de 71,2 cm
- Capacitate netă de 72 litri
- Oferă 3 zone
Acesta este unul dintre cele mai vândute mini congelatoare de la ora actuală deoarece are un preț bun și un volum satisfăcător. Chiar dacă are peste 50 litri, este un model care merită ales deoarece oferă 3 sertare, un consum energetic destul de mic, este silențios și poate îngheța circa 8 kg de alimente pe zi. Ca și multe alte aparate și aceasta are piciorușe ajustabile în caz că suprafața nu este perfect plană. E foarte important ca aparatul să fie instalat corect pentru ca agentul frigorific să circule în condiții optime. Controlul temperaturii este electronic și nici nu veți găsi altul la acest brand. La congelatoarele Liebherr și Bosch am văzut control electronic, însă acelea costă de destul de mult.
Congelator cu sertare ieftin Heinner HFF-91HF+
- 91 litri
- H 85 cm
- Clasa F
Unele congelatoare mici pot avea un volum ceva mai generos pentru aceeași înălțime, în caz că vă gândiți să-l puneți sub blat, deoarece au o lățime și o adâncime ceva mai mari. Cum este și în cazul mini congelatorului de sus are are o lățime de 55 cm și adâncime puțin mai mare. Oricum, nu vorbim de foarte mult spațiu de depozitare în plus, doar că de această dată, sertarul de jos este mai mare decât celelalte două. Acesta poate fi un motiv în plus să alegeți acest model și nu altul, plus că temperatura sau nivelul de congelare poate fi ales fără a deschide ușa. Chiar dacă nu are o clasă energetică foarte bună, tot consumă foarte puțin curent și e destul de silențios (Clasa C).
Congelator mic cu 3 sertare Bosch GIV21AFE0
- Foarte silențios - 36 dB
- Montare sub blat
- Congelează foarte bine
Chiar și în cazul acestuia discutăm de un aparat cu dezghețarea automată, și nu una manuală, plus că avem un congelator încorporabil mic destul de deosebit. Acest tip are un preț diferit de cel al unui model standard deoarece că sunt alte costuri de fabricație, plus că cererea este scăzută. Majoritatea utilizatorilor aleg soluții clasice care au prețuri foarte atractive, plus un spațiu generos la interior, însă calitatea diferă de la un brand la altul. Acesta poate fi soluția pe cei care au o bucătărie mică și nici nu ar avea nevoie de aparate prea spațioase. Fiind încorporabil, nu va fi vizibil, adică pe ușa sa se montează un front de mobilier, deci trebuie să gândiți să puneți o priză în apropierea sa.
Congelator auto 12V DenisNetwork
- Două moduri de funcționare
- Consum mic de energie - Clasa A+++
- Greutate de numai 15 kg
Un mini congelator portabil care nu este chiar atât de greu de transportat este cel de sus, însă nu e genul de aparat care-l luați cu voi, ci trebuie ținut în mașină, camion sau utilitară. Aveți posibilitatea să setați temperatura după bunul plac, în funcție de conținut, iar alimentare este 12V/24V, adică la bricheta autovehiculului. Oferă posibilitatea chiar să încălziți interiorul, funcție foarte utilă în perioada sezonului rece. Chiar dacă va fi ținut în mașină, nu este chiar atât de zgomotoasă pe cât ați crede, adică vorbim de un nivel de numai 35 dB. După cum bine știți, mașinile vechi nu au port USB pentru încărcarea telefoanelor, ei bine, acest aparat are acel port, adică nu este necesar un încărcător în plus, ci doar de un cablu USB.
Congelator cu funcție frigider Sirge FREEZER32L
- Cel mai mic volum - 31 litri
- Clasa E
- Puteți ține și produse proaspete în el, fără a le congela
Acest minicongelator este cel mai mic dintre recomandările făcute, dar nu este cel mai ieftin, deoarece are o caracteristică în plus, adică aveți mai multe setări la temperatură. Cu alte cuvinte, îl puteți folosi după bunul plac și se pot alege temperaturi ridicate. Acesta nu este singurul model cu această funcție după cum ați observat la recomandările de sus, însă este cel mai mic și care are această caracteristică utilă. Un alt motiv pentru care ar merita ales este eficiența energetică, adică are clasa E. Consumul de energie zilnic este de numai 0,4 kWh, deci poate fi luat cu voi chiar și într-o excursie, dar cu mențiunea că trebuie alimentat la priză și nu la 12V, adică este pentru rulote. Poate fi mutat cu ușurință și pus oriunde deoarece este mic și ușor (17 kg), poate congela până la 2 kg pe zi și este destul de silențios (39 dB).
La ce să te uiți când cumperi un congelator
Clasa energetică. Un aparat cu o clasă de eficiență energetică bună este un aparat dintr-o generație nouă sau doar vorbim de un brand de top care oferă cele mai bune dotări. Atâta timp cât vorbim de un aparat care va funcționa non-stop, consumul de energie este foarte important.
Volum. Un volum mare aduce numai avantaje, adică avem numeroase compartimente, iar acestea pot fi chiar spațioase, dar și capacitatea de înghețare este direct proporțională cu volumul.
Dimensiuni. Mă gândesc că nu aveți spațiu să montați orice model, astfel că trebui neglijat nici acest criteriu. Lățimea nu depășește 60 cm, iar înălțimea nu depășește 200 cm.
Autonomie fără curent. Consider că autonomia ar trebui să fie de cel puțin 10 ore, în cazul în care sunt pene de curent lungi sau doar renovați și trebuie să mutați aparatul.
Capacitate de congelare. Aceasta este influențată de volum, adică un model mare poate congela o cantitate mare, iar dacă vorbim de alimente deja congelate, atunci acea valoare dată de producător nu este atât de relevantă.
Funcții. Unele dintre ele pot avea acea funcție pentru a putea seta temperaturi pozitive, aceasta este menționată în titlul produsului.
Panou de control. Diferă puțin de cel de pe lăzile frigorifice, este mai sus amplasat sau chiar pe ușă dacă vorbim de afișaj electronic.
Brand. Am spus-o de multe ori, brandul nu joacă un rol important în momentul achiziționării unui aparat. Chiar dacă unii dintre voi vă doriți acea calitate germană, suedeză etc., veți ajunge să faceți o alegere diferită, dar aproape la fel bună, adică cu un brand românesc sau turcesc. De ce? Pentru că prețurile sunt foarte atractive.
Care congelatoare sunt mai bune
Dacă ați avut un astfel de aparat, știți cât de dificil este să cureți interiorul de gheață, adică trebuie să dezghețați manual aparatul și e nevoie și de un spațiu rece unde să țineți pentru câteva ore alimentele congelate. De aceea o alegere bună o reprezintă un model cu No Frost, adică cu dezghețare automată sau o tehnologie de răcire similară, gen Low Frost sau Smart Frost (denumirea diferă de la un brand la altul).
În cazul în care aveți un buget limitat, poate că ar trebui să treceți cu vederea peste sistem de răcire automate sau semi-automate, pentru că variantele mici nu au așa ceva și nici nu cred că ar fi avut sens, că doar volumul este atât de mic încât curățarea interiorul nu va dura foarte mult.
Cele mai bune mărci de congelatoare
Mărcile de top sunt acelea care oferă soluții scumpe, cu dotări de ultimă generație, dar și finisaje de calitate. Aici mă refer la Liebherr, Bosch, Electrolux, AEG, Samsung, LG etc., adică branduri pentru care puțini dintre voi veți opta, datorită prețurilor piperate.
Nu veți regreta alegerea făcută nici dacă optați pentru aparate de la la brandurile de buget, cum ar fi: Arctic, Beko, Heinner, Star-Light, Candy etc. Aceste mărci sunt foarte populare în România deoarece oferă soluții pentru toate buzunarele, iar calitatea nu dezamăgește.
Dacă ar fi să aleg un aparat frigorific, nu aș ezita să cumpăr un model Arctic sau Beko, în special că oferă și acea garanție extinsă.
Întrebări frecvente
Cât curent consumă un congelator?
Consumul este influențat de capacitatea aparatului, dar și de clasa de eficiență energetică. Pentru a vă face o idee, un model mic de 70 de litri cu clasă energetică F consumă anual 200 kWh, pe când un model de 300 litri cu clasa E consumă anual 250 kWh. Deci clasa energetică este foarte importantă atunci când alegeți un aparat frigorific. Aceasta este oferită în funcție de consum, iar consumul depinde de dotări și materialele folosite.
Ce înseamnă No Frost?
Vorbim de o tehnologie de răcire modernă care este prezentă pe tot mai multe aparate frigorifice noi. Avantajul principal oferit de aceasta este acela că sistemul de dezghețare devine automat, adică nu mai trebuie să dezghețați manual la o anumită perioadă, pentru că nu se mai formează gheață în exces pe pungile cu alimente sau pe pereții compartimentului.
Cât costă un congelator?
Cel mai ieftin congelator costă 700 de lei, însă un model cu adevărat bun și care l-aș recomanda ar fi în bugetul de 900-1000 de lei. În ceea ce privesc congelatoarele încorporabile, acestea sunt disponibile la prețuri mult mai mari, iar prețul de pornire este de circa 1500 de lei.
Cât rezistă un congelator fără curent?
În funcție de model, acesta poate rezista fără curent între 9 și 20 ore, dar există modele cu autonomie chiar mai mare. Din ce am observat, congelatoare mari oferă o autonomie foarte mare, adică au cam peste 15 ore. Aceasta este foarte importantă în caz că sunt pene de curent sau poate vreți să renovați încăperea și trebuie să mutați aparatul.
Ce se ține în congelator?
Puteți pune verdețuri, legume, carne, înghețată, fructe etc., însă nu toate se țin la aceeași temperatură. Dacă nu vreți să vă complicați, alegeți temperatura optică, care este de -17 grade C, nu veți avea nici o surpriză.
Care este temperatura optimă în congelator?
Temperatura optimă este de -17 grade C sau chiar mai puțin dacă vă aflați vorbim de sezonul cald, adică trebuie ținut cont de temperatura ambientală. În plus producătorul recomandă să fie ținut departe de razele solare, dar și de frig în cazul în care nu rezistă la temperaturi cu minus.
Există congelator care merge la frig?
Sunt foarte puține, majoritatea sunt concepute pentru a fi folosite în spații închise și încălzite. Poate că vor exista la un moment dat mai multe, însă în prezent sunt doar una sau două modele rezistente la frig, dar sunt câteva lăzi frigorifice care le puteți pune în spații neîncălzite și care au display rezistent la umiditate (Waterproof).
Congelator sau ladă?
Ambele sunt aparate frigorifice concepute pentru a menține alimentele în formă congelată, adică la o temperatură de îngheț, sau a le congela la -19 grade. Dacă vă interesează doar o capacitate mai mică, veți vedea că ambele au aceleași dimensiuni, adică au o formă verticală, numai că se încarcă diferit. O altă diferență este că unul are ușă, iar celălalt are capac.
Forma aparatelor se va schimba atunci când deja ne uităm la capacități de peste 200-300 litri. Cu alte cuvinte, una ocupă mai mult spațiu având o formă orizontală, de aceea unii o numesc și congelator orizontal, pe când congelatorul este destul de înalt și ocupă puțin spațiu. Alegerea potrivită ține de cum vreți să încărcați aparatul și de spațiul disponibil, însă lada oferă mult volum pentru același preț.