Sistemul No Frost: ce este și ce beneficii oferă?

V-ați săturat să tot curățați periodic aparatul frigorific de acele depuneri de gheață din congelator? Probabil că în trecut nu ați făcut alegerea potrivită, adică v-ați zgârcit în ceea ce privește achiziția aparatului potrivit, iar aici mă refer la un anumit compartiment – congelator, adică cel de congelare. Acesta este prezent la frigider, combină frigorifică, ladă frigorifică sau side by side. Deci pot fi numeroase produse din care puteți alege în a conserva alimentele, doar că nu toate sunt la fel, adică nu toate au tehnologia No Frost. Probabil ați auzit de ea în special în cadrul unor reclame unde au fost prezentate la anumite produse noi.

Ce înseamnă No Frost la frigidere și combine frigorifice?

Dacă ar fi să facem o traducere la No Frost, care este o denumire în engleză, ar însemnă fără gheață sau înghețare. După cum am menționat anterior această funcție No Frost o vedem și la alte electrocasnice similare, adică nu ne rezumăm doar la frigider. De ce au ales producătorii să introducă această tehnologie revoluționară? Rolul sau beneficiile oferite pot fi diverse, în special la modelele cu volum mare. În primul rând, se reduce nivelul de gheață din congelator, iar în al doilea rând nu mai trebuie să decongelezi periodic aparatul. Cu alte cuvinte, frigiderele No Frost se dezgheață singure și procedeul de funcționare este destul de simplu pentru că necesită prezența unor componente simple – temporizator, bobină și senzor de temperatură. Nu voi intra în detalii tehnice referitoare la modul de funcționare, ci vă voi oferi strict informațiile de care aveți nevoie.

Avantajele și dezavantajele funcției NoFrost

Nu e de ajuns să prezentăm doar motivele pentru care trebuie ales un aparat cu o asemenea tehnologie, ci trebuie să prezentăm și părțile negative.

Părțile pozitive oferite de aceasta sunt ceva mai numeroase, adică e mai bine ca un aparat să aibă această facilitate, decât dacă i-ar lipsi:

Puțină gheață la interior. Pungile cu alimente vor avea mai multă gheață depusă, astfel că pot fi scoate foarte ușor din compartiment ori sertar, adică cum le-ați pus, așa le veți și scoate. Chiar și pe pereții congelatorului nu se va forma gheață în exces ci doar un mic strat, care va fi suficient pentru a menține temperatura constantă sau la temperatura setată de voi.

Dezghețare mai rară. Chiar dacă nu trebuie să dezghețați atât de des aparatul ca înainte, tot trebuie să o faceți, dar mai rar.

Interior mai spațios. Pentru că nu este atât de multă gheață la interior, veți observa că capacitatea sa nu se diminuează cu trecerea timpului.

Consum de energie redus. Producătorii de aparate frigorifice susțin că acest sistem de răcire reduce cu până la 30% consumul de energie față de aparatele convenționale.

Sunt și aspecte de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați un combină frigorifică NoFrost:

Preț de achiziție mare. Această dotare suplimentară, ca oricare alta, crește prețul produsului, dar nu atât de mult încât să căutați alternative.

Aer uscat la interior. Unele alimente se pot deshidrata, motiv pentru care nu trebuie ținute în afara ambalajului său sau în compartimentul dedicat. Pentru că aerul este mai uscat la interior, înseamnă că umiditatea este redusă și eliminată prin condens, deci asigurați-vă că tava sau recipientul de colectare al apei nu este plin(ă).

No Frost sau static

Frigorificele clasice sau mici aveau și au sistemul de dezghețare static care reprezintă cea mai de bază tehnologie de răcire. Trebuie să știți că sistemul static de răcire sau cu dezghețare automată a frigiderului este inferior sistemului No Frost pentru că permite formarea de gheață la interior.

Totuși, pot exista produse care se folosesc de ambele sisteme de răcire pentru fiecare dintre compartimente. Această combinație este preferată de mulți clienți datorită prețului de achiziție redus al produsului. Însă tehnologiile de răcire nu se opresc aici, ci există și alternative oferite de alți producători, adică tehnologii diferite, patentate.

Alternative la No Frost

Sunt producători care nu au ales să introducă această funcție pe aparatele lor, de aceea vedem denumiri diferite pentru sistemele lor de răcire. Acestea sunt inferioare ca și eficiență, adică redus doar o parte din gheața formată la interior și nu în totalitate. Câteva astfel de exemple ar fi următoarele:

Smart Frost. Liebheerr oferă acest tip de sistem și pentru a înțelege mai bine ce înseamnă Smart Frost, poate că ar trebui făcută o comparație rapidă pentru a vedea diferența dintre No Frost și Smartfrost, iar principala deosebire dintre cele două este că pereții compartimentului sunt mai netezi, iar garnitura și produsele sunt reduse semnificativ.

Low Frost. dacă ar fi să facem o traducere, ar însemna puțină congelare. O mulțime de branduri de top folosesc pe acesta, deoarece acesta are rol de evacuare rapidă a condensului rezultat. Deci, diferența dintre Low Frost si No Frost nu este atât de mare, iar dacă căutați o definiție sau ce înseamnă Low Frost, veți vedea aceeași explicație și aceleași avantaje.

Less Frost. Sistemul acesta este prezent pe unele produse Whirlpool, Heinner, Samus și nu numai. Se subînțelege că gheața este mai puțină, dar nu lipsește. Dezghețarea se face mai ușor și rapid cu acest sistem. Pentru că vaporizatorul este poziționat în jurul cavității, vedem gheață doar pe pereți și nu pe alimente.

Variații

În funcție de producător și unele tehnologii care pot funcționa în armonie cu altele, pot exista denumiri puțin diferite. Dacă aveți cunoștințe sau v-ați documentat puțin, poate că ar trebui să prezint câteva diferențe dintre NeoFrost, Full No Frost și No Frost. Ultima variantă este cea de bază, adică nu prea am ce să vă spun mai mult decât ce v-am prezentat deja, însă există și varianta Full NoFrost care o puteți găsi și cu terminația Plus la final, dar e același lucru.

Sistemul de răcire Total No Frost este puțin mai avansat adică este prezent atât în congelator, cât și în frigider. Da, în frigiderul No Frost nu se formează gheață, dar aveți condens, iar acesta este îndepărtat și el, de aceea anumite alimente nu trebuie ținute în afara ambalajului ori recipientului, pentru că se deshidratează.

Deci, fie că vorbim de Total, Full sau No Frost Plus, e aceeași tehnologie, doar producătorii au ales să o prezinte corect.

Câteva păreri de final

Concluzia mea este că întreținerea/curățarea unui frigider ori combine frigorifice este minimă dar tot trebuie să verificați periodic starea aparatului, mă refer la temperatură, starea alimentelor și nivelul apei adunate ca urmarea a colectării condensului din interior.

Ca la oricare alt aparat frigorific, pot apărea probleme chiar și dacă are acest sistem avansat de răcire, adică mă refer la faptul că nu răcește sau că merge continuu. Aceste probleme pot să apară fin diverse motive: ați pus alimente calde sau prea multe de o dată, garniturile ușilor nu închid etanș sau poate fi o lipsă de agent frigorific (trebuie suplimentat).

Lasă un comentariu