Cum să menții frigiderul curat și igienizat?

Curățarea frigiderului este foarte importantă deoarece în acesta țineți alimente atât proaspete, cât și congelate, adică igiena trebuie să fie impecabilă. În funcție zona care vreți să o mențineți curată, aveți de ales între câteva opțiuni, însă până să ajungem la acele recomandări, trebuie să înțelegeți că acest proces nu presupune să cheltuiți mulți bani, ci e vorba doar de timp. Adică trebuie să-l planificați din timp pentru că trebuie să scoateți alimentele, să aveți unde să le puneți și să-l lăsați puțin să se dezghețe.

Nu uitați, înainte să vă apucați de curățat, trebuie oprit, adică scos din priză.

E necesară o curățare frigiderului dacă e nou?

Pot exista urme sau amprente la exterior, însă nu cred că e cazul dacă a fost bine împachetat și nu ați fost murdari pe mâini. Cât despre interior, s-ar putea să persiste acel miros de nou care dispare cu timpul. Deci la carcasă nu prea aveți ce să-i faceți, însă interiorul poate fi șters puțin cu o lavetă umedă, dezodorizarea nu este obligatorie dacă nu sunt mirosuri la interior.

Treburile se schimbă la 180 de grade atunci când aveți un frigider deja în funcțiune, adică unul plin cu alimente, deci și umiditatea e una ridicată la interior. Cu alte cuvinte, se pot forma bacterii în câteva luni de zile, iar dacă ați introdus alimente sau mâncăruri cu un miros puternic, mirosul poate fi persistent. În acest caz, trebuie să știți că nu e de ajuns să ștergeți doar sertarul și rafturile pe care ați plasat alimentele, ci trebuie șters tot compartimentul.

Cu ce să curăț frigiderul?

După cum am zis anterior, nu puteți folosi aceleași trucuri sau soluții atât la interior, cât și la exterior, pentru că materialele folosite sunt diferite, iar alimentele sunt ținute doar în compartimentul frigorific.

Curățare frigider la exterior. E destul de simplu dacă carcasa este vopsită, adică puteți folosi un detergent universal amestecat cu apă care îl puteți pulveriza cu un spray ori înmuiați o lavetă moale. Lucrurile se pot complica dacă vorbim de alte materiale, iar un bun exemplu este oțelul inoxidabil. Pentru o bună curățare a unui frigider pe inox fără a-i deteriora suprafața, este recomandat un detergent cu PH neutru. Același tip de detergent poate fi folosit pentru orice suprafață de inox, iar la final se șterge cu laveta umedă folosind doar apă.

Curățare frigider la interior. Mulți recomandă să curățați frigiderul cu oțet care are mai multe proprietăți și nu mă refer la cele legate de alimentație, ci doar ce ține de igienă. Mai precis, curățarea frigiderului cu oțet va elimina mirosurile, bacteriile și petele. Se pot folosi atât bicarbonatul, cât și și lămâie, în realizarea unei soluții naturale și ecologice. Proporțiile sunt jumătate apă călduță, jumătate oțel, două linguri bicarbonat de sodiu și o lămâie. Aplicarea soluției se poate face cu ajutorul unui burete de vase care trebuie să fie bine stors pentru a nu se prelinge lichid pe interior.

Ce mai trebuie curățat la frigider?

Dacă dispune de aparat de apă, atunci și acesta trebuie igienizat periodic. Cu ce se poate curăța? Se recomandă o cantate mai mică de numai 15 ml la 5 litri e apă, dar oricum mirosul dispare foarte repede. Deci, o curățare naturală a frigiderului cu oțet și bicarbonat este ideală din toate punctele de vedere și nici nu costă mult.

Să nu uităm că are acea tavă de apă, adică pentru condensul colectat, care trebuie verificată periodic deoarece se poate ca apa să nu se evaporeze suficient de repede din ea.

Deci curățarea dozatorului de apa de pe frigider și tăvii de apă sunt și ele importante, să nu mai spun de suporturile de pe uși, dar și de compartimentul de congelare.

Concluzie

Curăță frigiderul cu oțet, bicarbonat de sodiu și lămâie la interior și nu cu detergenți care lasă mirosuri și sunt toxici. Unii recomandă detergent de vase pentru grăsimi, însă aplicați doar unde sunt petele, iar dacă sunt pe sertare, atunci le puteți scoate afară și la final le limpezi bine. Cred că v-am lămurit cu cu ce curățăm frigiderul, iar dacă ne referim și la partea de gheață din congelator, vă puteți ușura viața alegând modelul potrivit, adică cu dezghețare automată No Frost. Cu alte cuvinte, nu e necesare nicio curățare la un frigider No Frost pe partea de congelator, dar puteți să ștergeți din când în când.

Lasă un comentariu