Diferența dintre HD și Full HD, dar și ce înseamnă fiecare

Sunteți în căutarea unei soluții accesibile și nu vă puteți hotărî pentru care televizor să alegeți, adică aveți de ales între unul HD Ready și unul FullHD. Probabil că înclinați spre cel HD datorită prețului și gamei variate. În anumite situații chiar nu este mare diferență între ele, adică imaginea se vede la fel deoarece conținutul nu este de calitate superioară. În ultimii ani, televizoare FullHD au cam pierdut teren în fața celor Ultra HD deoarece conținutul media a crescut în calitate, motiv pentru care pe piață aveți două opțiuni principale UHD sau HD. Eu știu ce aș alege pentru mine, însă depinde și buget sau spațiu.

Pentru a face o combinație televizor HD Ready vs Full HD, poate că ar trebui să vă explic ce înseamnă fiecare termen.

Ce înseamnă HD Ready la televizor?

Această caracteristică o puteți găsi și sub alte denumiri, însă pentru a nu se crea confuzii, cea mai frecventă variantă este “HD”. Este un standard întâlnit la o mulțime de dispozitive cu ecran, acestea fiind capabile să redea conținut HDTV de pe o sursă externă, adică la o rezoluție 720p. Pe scurt spus, prezintă o rezoluție de 1280 cu 720 pixeli care este tipică pentru produsele cu diagonală nu foarte mare și care le priviți de la o distanță suficient de mare.

Ce înseamnă televizor Full HD sau FHD?

Este prescurtarea de la Full High Definition, dar mai este numit și 1080p. Aceasta este superioară celei HD, deoarece oferă un număr mai mare de pixeli, adică de rânduri și coloane. Cu alte cuvinte, vorbim de 1920 cu 1080 pixeli care este o rezoluție populară în cazul monitoarelor deoarece utilizatorii sunt mulțumiți de detaliile oferite de aceasta. În general, este aplicată o etichetă din care reies caracteristicile principale ale produsului, astfel că nu sunteți induși în eroare.

Diferența între HD si Full HD

Este destul de evident că diferența dintre cele două o reprezintă calitatea video, adică una oferă mai multe detalii decât cealaltă, însă în prezent, diferența nu mai e atât de mare. Unele imagini sunt mai detaliate doar dacă conținutul ales are o rezoluție similară. Evident că mai intervine încă o variabilă, prețul. Dacă nu știți pentru care să alegeți, HD sau Full HD, vă recomand varianta HD dacă nu vreți decât să vedeți programe de pe cablu sau UHD dacă vreți conținut de pe o platformă de streaming.

Tipuri de rezoluții

Am enumerat câteva standarde/rezoluții care vor mai fi pe piață mulți ani de acum încolo deoarece cererea a rămas la fel de ridicată, dar televizoarele Full HD pierd teren în fiecare an, în favoarea televizoarelor 4K deoarece diferența de preț este de câteva sute de lei ori chiar deloc. Sunt câteva rezoluții care le găsiți la acestea:

HD. Acesta este o caracteristică pentru modele cu diagonală nu foarte mare, adică maxim 100 cm. Dacă nu știți ce diagonală să aibă televizorul pentru o anumită cameră, trebuie să țineți cont mărimea spațiului sau distanța de la care îl priviți.

Full HD. În oferta magazinelor veți vedea tot mai puține televizoare cu această rezoluție deoarece nu mai există conținut pentru acestea, ci doar la calitate mult superioară, iar aici mă refer la faptul că tehnologia a avansat atât de mult încât un model Ultra HD costă atât de puțin încât nu ai ce să regreți.

4K. În topul vânzărilor sunt televizoarele cu imagine 2160p, deoarece sunt de patru ori mai mulți pixeli decât la la cele Full HD, dar și alte caracteristici au fost îmbunătățite.

8K. Pentru cei care trebuie să aleagă variante mari, aș recomanda să țineți cont de detaliile oferite, adică nu vă mai puteți mulțumi cu 4K atunci când depășiți diagonala de 200 cm, adică pixelii pot fi destul de mari.

Dacă facem referire la alte tipuri de dispozitive cu ecran, atunci pute vedea și alte rezoluții, deoarece vorbim și de aspecte diferite, adică nu mai avem raportul 16:9, cum e la TV-uri.

Am luat televizor Full HD si nu e

S-ar putea să fi avut eticheta HD Ready 1080p, adică poate reda sau este capabil 1080p, dar rezoluția este tot HD.

Concluzie

Sunt de părerea că o rezoluție cât mai mare oferă un avantaj în plus, dar depinde și ce alegeți să vizionați pentru că un conținut 720 p se vede la fel pe orice display, dar nu și invers.

Lasă un comentariu