Diferența între invertor și aparat de sudură. Avantaje și dezavantaje

Fie că aveți de realizat un mic proiect, fie că vreți să sudați în scop profesional, adică vreți să câștiga bani, e nevoie de scule pe măsură și de firmă. În acest articol am să vă prezint o mică comparație aparat de sudura transformator vs invertor, prin prezentarea avantajelor sau dezavantajelor oferite de fiecare. În funcție de locația proiectului, buget și fiabilitatea dorită, veți vedea că opțiunile pot să difere, adică nu există un model care ar fi bun indiferent de situație.

Pentru a le înțelege mai bine am făcut o diferența dintre invertor și aparat de sudură clasic, dar am și exemplificat variantele.

Ce este un invertor de sudură?

Este denumit și aparat de sudură cu invertor, iar pentru cei ce nu știu ce este, ei bine, este un echipament electric destinat strict sudării materialelor din fier cu ajutorului unui arc electric, prin transformarea curentului alternativ în curent continuu, adică se coboară tensiunea, dar crește frecvența și intensitatea acelui curent.

Cu alte cuvinte, oferă ceva diferit față de varianta clasică și se poate observa imediat deoarece este foarte compact, adică e chiar portabil fie că are roți, fie că poate fi luat pe umăr. De ce este acesta atât de mic? Pentru că nu are la interior acel miez metalic, borne și două bobine, ci are mai multă electronică la interior. Cu alte cuvinte, vorbim de o tehnologie avansată care nu este recomandată pentru suduri groase, ci pentru finețe și electrozi subțiri, cam maxim 2 mm dacă siguranțele nu depășesc 16A.

Clasificare aparate de sudură

Invertor. Cererea este mare pentru acestea deoarece oferă avantaje numeroase, de aceea numărul lor este chiar mare în oferta magazinelor.

Transformator. Sunt foarte puține pe piață, deoarece vorbim de un echipament mult depășit din punct de vedere tehnologic și care nu mai reprezintă o soluție profesională.

În puncte. Este un mini aparat de sudură folosit pentru lipiri mici.

Cu laser. Este foarte scump și reprezintă gama de vârf, adică se adresează companiilor are realizează diverse piese sudate și e nevoie de calitate.

Sunt și diverse aparate de tăiere cu plasmă care seamănă puțin cu cele Invertor doar că funcționează diferit și rolul lor este evident, diferit.

Le-aș putea clasifica și în funcție de tipul de sudură, adică MMA, MIG/MAG, TIG și altele. Dintre toate, modelele cu sudură de tip MMA sunt mai populare datorită avantajelor oferite, iar unul dintre ele că nu necesită gaz inert.

Deci opțiunile disponibile pentru acasă, adică hobby și semiprofesionale, ar fi primele două și știți deja pentru care aș opta.

Care este diferența dintre invertor si aparat sudura?

Am avut ambele modele și pot să spun că varianta clasică nu prea a oferit prea multe avantaje, pentru ce aveam de sudat. Așa că am să vă prezint experiențele avute cu amândouă, cu mențiunea că nu au fost variante profesionale, ci strict pentru hooby. Chiar dacă a fost fiabil, în sensul că l-am avut de mulți ani și nu avea ce să se strice, nu mi-a plăcut deloc transformatorul de sudură pentru că:

Era foarte greu. Pentru a-l muta, era nevoie de două persoane sau trebuie realizat un cadru cu roți pentru a-l muta.

Amorsare arcului electric foarte grea. A fost destul de greu să amorsezi, motiv pentru care nu puteai să lucrai atât de rapid și fin.

Consuma mult curent. Era nevoie de o priză specială datorită consumului, adică dedicată pe care să nu fie alți mari consumatori.

Prea simplu. Pentru că a fost atât de simplu, nu a costat mult, dar puteai suda doar cu electrozi rutilici, adică supertit fin. Nici reglajele nu au fost atât de precise dacă voiai să folosești o anumită grosime de electrozi.

După o anumită perioadă am ales să-l dezmembrez pentru fier vechi și am achiziționat un invertor de sudură care a fost mai potrivit pentru micile proiecte care au fost destule, de la balustradă, până la mici reparații sau realizarea unor uși metalice. De ce am fost atât de încântat de el? Chiar dacă nu a fost chiar ieftin pentru am optat pentru un model de umăr și nu cu roți, pot spune că și-a scos banii în primul an, comparativ cu costul plății unei manopere, dar au fost și niște avantaje, motiv pentru care următoarea alegere ar fi tot una similară dacă ar fi să se strice:

Ușor de folosit și amorsare rapidă a arcului electric. Timpul de sudare era redus la jumătate, plus că rezultatele erau excelente.

Consum mic. Dacă sunteți preocupați de consumul aparatului de sudură, acesta este pentru voi adică nu trebuie să vă faceți griji că sare siguranța, dar depinde și la cât îl reglați.

Ușor. Te puteai deplasa oriunde cu el și nu era nevoie de încă o persoană pentru a-l transporta.

Poți suda cu electrozi subțiri și de mai multe tipuri. Acest aspect a fost foarte important deoarece puteai experimenta cu mai mulți electrozi, astfel că în funcție de piesele metalice ce urmau să fie sudate, puteai alege ceva diferit și să schimbi setările de amperaj.

Concluzie

Din comparația aparat de sudură transformator vs invertor, am mai aflat că mai sunt și alte variante, dar nu pentru bugetul vostru, de aceea recomand să rămâneți la aceste două variante, iar dacă ar fi să aleg una, cu siguranță ar fi cel cu invertor datorită tehnologiei avansate și a ușurinței în utilizare.

Lucrurile se pot complica atunci când nu aveți o priză, adică o sursă de alimentare. De aceea poate vă întrebați, ce generator îmi trebuie pentru un aparat de sudură? Ei bine, e de ajuns unul cu putere de 3-5 kW. Dacă ați ale deja unul și sunteți în faza de montaj, dar nu știți care este plusul la aparat de sudură, trebuie să știți că e cel din stânga, iar în dreapta se pune cablul de masă.

Lasă un comentariu