Cel mai bun laptop pentru proiectare și arhitectură este unul cu portabilitate bună, ecran generos și nu trebuie să aibă neapărat placă grafică cu memorie dedicată sau dotări foarte speciale. O portabilitate bună este foarte importantă atunci când călătoriți fie între localități, fie doar când ieșiți în oraș la o cafenea sau cofetărie. Cu alte cuvinte, vedem o mulțime de laptopuri cu greutate 2 kg, chiar și printre cele cu ecran de 15 inci. Acest aspect este foarte important pentru o persoană care călătorește cu un rucsac, cum sunt studenții de la arhitectură, informatică sau altă specializare. Dacă veți face proiectare arhitectură în format 3D (AutoCAD), adică în programe mult mai avansate, vă recomand modelele de jos.
Cuprins
Contează mărimea ecranului?
Da. Tendința ultimilor ani a fost una de diminuare a dimensiunilor carcasei, dar nu și a display-ului, astfel că un model cu diagonală de 16-17 inci, e cam la fel de mare cât unul mai vechi de 15 inci. Mărimea imaginii este foarte importantă atunci când renunțați la un PC în favoarea unui device portabil, dar nu trebuie neglijat nici hardware-ul.
Având în vedere că disponibilitatea anumitor modele este scurtă, vă voi recomanda serii populare cu o configurația potrivită. Veți observa că multe programe au nevoie de cele mai avansate configurații. Mai precis, căutați cerințele de sisteme ale programului înainte de a face alegerea finală. Oricum, este mai puternic decât un laptop pentru studenți, care trebuie să fie doar ușor și cu o durată de funcționare lungă.
Care este cel mai bun laptop de proiectare?
Cerințele pentru a rula AutoCAD și alte programe de proiectare similare, sunt destul de elementare, adică vorbim de CPU de 3 GHz, 8GB, ecran Full HD și Windows 10. Eu nu m-aș limita la acestea și m-aș gândi la o memorie RAM dublă și ecran cu rezoluție 4K. Dacă variantele cu astfel de specificații vi se par cam scumpe, atunci care că e de ajuns să aibă un display Full HD.
Deci, nu vă recomand soluții HD sau cu ecran mai mic de 15 inci, excepție ar fi un Macbook. În ceea ce privește spațiul de stocare, probabil că și un M.2 de 512GB v-ar fi de ajuns. În rest, voi decideți dacă aveți nevoie de mai mult, adică să vine cu un anumit număr de porturi, cu sau fără tastatură iluminată, dar și altele.
În rândurile ce urmează m-am gândit să-ţi recomand laptop pentru proiectare CAD precum şi un scurt ghid privind alegerea unuia.
HP 17
- Ecran de 17.3 inci
- Argintiu sau negru
- Autonomie maximă 8 ore
O configurație inspirată sub 3000 lei este cea cu următoarele componente: Ryzen 5, 8GB, SSD de 512GB și Windows 11. Arată bine atât pe negru, cât și pe argintiu, însă nu sunt configurații similare pe ambele culori, ci trebuie să alegeți ce este mai important, aspectul sau performanța. Din ce am văzut, modelele cu Core i5 costă mult mai mult ți nu văd de ce ați plăti în plus pentru același scor BenchMark. Chiar dacă anumite laptopuri de proiectare au o placă video dedicată, aceasta va consuma suplimentar din baterie, plus că și nivelul de zgomot va crește.
Dotările sunt același indiferent pentru care veți opta, însă pot fi și generații mai de actualitate, care pot oferi ceva diferit. Din păcate, HP nu oferă foarte multe modele ca acesta deoarece se concentrează mai mult pe partea de jocuri când vine vorba de imagine mare.
Chiar dacă vreți un laptop pentru arhitectură ieftin, trebuie să evitați modelele care au rezoluție HD, deoarece aveți nevoie de cât mai multe detalii.
Lenovo IdeaPad 3
- Ecran de 16 și 17.3 inci
- Design elegant
- Camera Shutter
Un alt laptop de proiectare performant care nu costă foarte mult, dar are un design foarte plăcut, este modelul de la Lenovo menționat mai sus. Dintre toate, mi-a plăcut configurația cu Core i5, 12GB RAM și SSD de 512GB, deoarece corespunde cu cerințele programelor de arhitectură, dar este suficient bun pentru multitasking.
Poate că multe dintre ele au doar 8GB RAM dar veți vedea că este nevoie de mai mult, pentru că numai Windows 11 necesită cam 4GB. Deci cu 16GB nu aveți cu să dați greș, iar procesoarele Ryzen și Core i chiar sunt suficient de bune.
Unele cu Windows 11 gata instalat, în cazul în care nu știți sau nu aveți timp pentru instalarea sa. Soluțiile Lenovo sunt foarte fiabile și apreciate de clienți, iar aceste aspecte pot fi observate din recenzii.
Asus Vivobook 16
- Ecran de 16 inci FullHD+
- Greutate 1,88 kg
- Tastatură iluminată
Avem unul dintre cele mai noi laptopuri de arhitectură cu ecran de 16 inci de la acest brand și nu l-aș include în categoria office deoarece oferă configurații avansate, adică cele mai recente procesoare de la AMD și Intel. Dacă ar fi să aleg între cele două, eu aș opta pentru AMD deoarece folosește tehnologie de fabricație pe 7 nm și placa Radeon Vega care este mai bună decât Intel HD Graphics. Deci raportul preț/performanță, este în favoarea configurațiilor cu AMD, dar nu trebuie excluse nici laptopurile cu Intel deoarece nu veți folosi la maxim niciodată configurația.
O capacitate de 8GB RAM o consider rezonabilă, în nu aveți cum să regretați dacă optați pentru 16GB, în special dacă folosiți aplicații de proiectare cu cerințe hardware pe măsură.
Acer Nitro 5 AN517
- Excelent pentru proiectare 3D
- Plăci video RTX
- Ecran 144 Hz
Pentru cei ce caută un laptop pentru proiectare 3D cu hardware mai apropiat de cel al unui desktop și nu vor atât de multă autonomie, pot opta pentru unul ca cel de sus. Acesta se descurcă foarte bine în aplicații de proiectare 3D, dar și alte aplicații. Fiecare producător oferă o soluție similară însă s-ar putea să nu vă placul cum arată unele.
Dacă ar fi să aleg un model dintre toată seria aceasta, probabil că aș alege pe cel cu Ryzen 7, RTX 3050 Ti, 16GB RAM. Este clar că nu va fi ieftin adică se apropie de bugetul de 1000 Euro. Îl puteți folosi pentru facultate dar și ulterior deoarece are componente excelente, care vor fi de folos mulți ani. Adică nu va trebui să-l schimbați după 2-3 ani, cum se întâmplă în cazul laptopurilor office.
Apple MacBook Pro 16
- Mac OS
- Greutate până în 2,2 kg
- Autonomie maximă 20 ore
Apple MacBook Pro este un laptop bun pentru AutoCAD excelent, datorită rezoluției ecranului și performanței. Variantele Pro pot fi folosite cam pentru orice pentru că au componente de top.
Prețurile sunt destul de piperate pentru acest brand, însă este cel mai bun laptop de grafică și nu există vreun model care poate fi comparat cu acesta deoarece excelează la numeroase capitole (calitate, autonomie și fiabilitate). În plus, oferă un sistem de operare foarte stabil, materiale premium, ecran Retina și multe altele.
Chiar și dacă alegeți modelul de 14 inci, veți face o alegere bună deoarece rezoluția mare chiar va fi de folos când proiectați, adică nu mai trebuie să măriți de fiecare dată imaginea, detaliile sunt ușor de observat.
Lenovo Legion 5
- Placă video RTX de top
- Procesor octa core
- Porturi poziționate în spate
Recomand Lenovo Legion 5, deoarece pe lângă faptul că e foarte performant, există multe variațiuni și are porturile poziționate în spate așa încât să poată fi conectat mai ușor la un monitor sau să i se conecteze diverse surse de date (NAS, hard extern, memorii USB etc).
Să explic pe scurt de ce acest model Lenovo Legion 5 ar fi o alegere inspirată pe post de laptop pentru AutoCAD.
Performanţa e una superioară datorită procesorului i7, celor 16-32GB RAM şi SSD-ului. În randări aceste componente sunt ajutate de placa video care e o RTX 2060 cu 6GB memorie video.
Ecranul e absolut superb fiind de 15,6 inci cu rezoluţie FHD, panel IPS şi refresh de 144 Hz.
Stă excelent pe partea de porturi deoarece are LAN Gigabit, 4USB, Thunderbolt, wireless ax, bluetooth şi HDMI 2.0. O mare parte din porturi sunt în spate aşa încât să încurce cât mai puţin.
Portabilitatea e mai mult decât acceptabilă prin faptul că bateria poate să ţină şi 8 ore, iar greutatea e de 2,3kg.
Omen by HP 17
- Componente puternice
- Aspect business
- Model de top
Aveți două opțiuni: OMEN by HP 17 şi varianta de 15 inci. Poate că merita menționat la început în locul celuilalt model, însă programul AutoCAD nu cere componente atât de scumpe. Totuși, acesta nu dezamăgește la mai nici un capitol.
Nu se adresează celor care vor portabilitate, deoarece acestea au o greutate undeva în jurul a 3kg. Pe partea de procesoare sunt dotate cu procesor i7, multă memorie RAM, placă video RTX 2060 şi SSD. Ecranele sunt ambele foarte clare având rezoluţie 1920×1080 pixeli, panel IPS şi strat anti-glare. Porturile sunt dispuse lateral şi avem multi opţiuni de conectare.
Lenovo IdeaPad 3 Gaming
- Excelent raport preț/dotări
- Componente performante
- Portabilitate bună
Acest Lenovo IdeaPad 3 este puțin diferit de cel amintit mai sus deoarece are la interior componente cum ar fi un procesor i7, multă memorie RAM, SSD încăpător şi ecran de 15 inci care are panou IPS. Producătorul menţionează pe site-ul său că portul HDMI e unul 2.0.
Spre deosebire de alte modele nu are ecran cu refresh de 144Hz şi nici placă video RTX, ci o GTX 1650. Dispunerea porturilor e una clasică, adică lateral.
Sunt câteva aspecte care le-aș sublinia, adică de care să țineți cont înaintă să faceți achiziția:
Cum să alegi un laptop
Ştiind că cei ce lucrează în proiectare/arhitectură au nevoie de un dispozitiv specific am identificat la magazinele autohtone cele mai bune variante de pe piață. Ghidul privind recomandarea de laptop proiectare este realizat în funcţie de actuala ofertă a magazinelor din România.
Acest ghid privind cel mai bun laptop pentru proiectare este pentru tine în cazul în care eşti un profesionist din categoria arhitecţilor, inginerilor ori alte profesii similare care au nevoie de un laptop specific pentru CAD. Acesta nu trebuie să fie cel mai scump de pe piaţă.
Performanţă: E important să ne orientăm înspre un model cu procesor cât mai rapid, cât mai multă memorie RAM, stocare pe SSD şi o placă video potentă. Pe partea de procesor standardul ar fi Intel i7 sau un procesor AMD Ryzen (5 sau 7). La memoria RAM o cantitate minimă ar fi de 16GB şi suficientă ar fi 32GB. În general noile lansări vin cu stocare pe SSD, dar pentru a avea mult spaţiu ar fi indicat un minim de 512GB (în proiectare se lucrează cu fişiere foarte mari şi de aceea e bine să fie o capacitate de stocare cât mai mare).
La capitolul plăci video minimul e Nvidia GTX, recomandarea fiind Nvidia RTX.
În graficul de alături se pot vedea unele dintre cele mai performante procesoare pe care le întâlnim pe laptopuri de top. i7-10750H e un procesor ales pentru configuraţiile laptopurilor bune la proiectare.
Ecranul: E important ca acesta să fie unul de minim 15,6 inci, o variantă bună ar fi de 17,3 inci. Rezoluţia minimă ar trebui să fie Full HD, iar panoul de tip IPS. Un astfel de panou oferă imagini de foarte bună calitate din orice unghi.
Porturile: Pe partea de conectivitate şi porturi e important să aibă cât mai multe porturi USB şi modul de dispunere al acestora (aşa încât să nu încurce). Întrucât lucrăm cu fişiere mari ar fi bine să aibă wireless cât mai rapid (e recomandat să folosiţi conectare LAN la reţea/Internet pentru stabilitatea conexiunii).
Portabilitatea: În trecut astfel de soluții nu aveau o portabilitate foarte bună, dar mai nou acestea stau destul de bine. Cel puţin pe partea de greutate deoarece un laptop de 15,6 inci poate avea o greutate de 2-2,5kg, iar unul de 17,3 inci 2,5-3kg.
În opinia mea cele mai importante lucruri sunt performanţa şi am ales nişte serii etalon de la fiecare brand. Aceste serii etalon sunt Asus (TUF, RoG), HP (Omen, Pavilion), Lenovo (Legion), Acer (Predator, Nitro). De la Msi şi Dell nu am ales nimic deoarece la momentul scrierii nu am găsit modele care să corespundă nevoilor dvs.
Aş fi vrut să ale şi un model Asus TUF, Hp Pavilion sau Acer Nitro, însă modelele erau cu doar 8GB memorie RAM.
Întrebări frecvente
Laptop pentru proiectare cu Intel sau AMD?
De obicei recomand configuraţii cu AMD deoarece sunt uşor mai performante şi costă mai puţin, dar în cazul de faţă nu am găsit o configuraţie cu AMD Ryzen care să aibă minim 16GB RAM.
Laptop, tabletă sau desktop pentru arhitectură?
Laptopul e o variantă preconfigurată de calculator, dar e ceva mai scump decât dacă ai achiziţiona un desktop. În ambele cazuri poţi conecta un monitor 4K aşa încât să vezi, creezi, sau editezi mai bine schiţele. O randare se va vedea mult mai bine pe un monitor pentru că dimensiunile imaginii este diferită, adică mai mare.
PC-ul oferă o productivitate diferită, adică aveți un ecran mare, componente avansate, mouse, tastatură fizică, touchpad, multe porturi și upgrade foarte ușor al hardware-ului.
O tabletă grafică are un ecran de până în 12 inci și necesită unul dintre cele două anterior menționate, adică nu este ca și cea cu OS.
Laptop proiectare cu GeForce sau Quadro?
Pe scurt, GeForce. Cei care sunt documentați întreabă adesea care ar fi cea mai bună placă video de la Nvidia. Răspunsul ar fi că pentru proiectare Quadro ar fi o variantă foarte bună, dar soluțiile de pe piață sunt extrem de puține. Iar prețurile laptopurilor cu Quadro trec bariera de 10.000 lei.
În acest fel cea mai bună opțiune dpdv al raportului performanță/preț ar fi un GeForce.
Ce laptop trebuie pentru AutoCAD?
În funcție de buget și nevoi, puteți alege unul office, multimedia sau de gaming. Eu v-aș recomanda varianta de mijloc adică unul cu o configurație satisfăcător de bună (Core i5 sau Ryzen 5, 8GB RAM), un ecran de 16 sau 17 inci, design cu finisaj metalic.
Dacă vreți să rulați programe 3D atunci aveți nevoie de o placă video RTX, adică vorbim de cea mai recentă generație de plăci video care le vedem și pe desktopuri, numai că pe laptopuri sunt versiuni cu consum redus, deci și performanțele sunt limitate.
Cât ține bateria în programele de proiectare?
Dacă ne referim la autonomia laptopului, aceasta poate varia de la un model la altul, însă cea mai bună autonomie este oferită de modelele construite de Apple și câțiva producători de top. Puteți să obțineți autonomia maximă dacă nu folosiți foarte des WIFI-ul, setați o luminozitate mai mică la ecran, nu folosiți tastatura numerică și nici nu rulați conținut video, adică nu solicitați mult configurația.
În general, bateria unui model obișnuit ține cam câteva ore, însă cu trecerea timpului scade ca și durată de funcționare, în funcție de câte cicluri de încărcare au fost.