Cel Mai Bun Aparat Foto Mirrorless pentru filmat 2025

Dacă vă interesează o cameră foto cu portabilitate bună și capabilă să filmeze la 4K atunci trebuie să vă îndreptați înspre un mirrorless. În articolul de față am să vă ajut să alegeți cel mai bun aparat foto mirrorless pentru filmat. Asta deoarece mai nou aceste aparate sunt folosite pentru fotografiere și filmare.

O selecție de modele o găsiți alături, iar în continuarea articolului aveți alte modele care v-ar interesa.

De ce să alegi un aparat foto mirrorless?

În opinia unora, aparatele mirrorless pot fi considerate niște aparate foto pentru amatori deoarece sunt ușor de folosit și mici. Principalele motive pentru care cineva s-ar orienta înspre un astfel de aparat ar fi după cum urmează:

Modern: Acest dispozitiv are integrate cele mai noi tehnologii așa încât să vă puteți face treaba cu el cât mai ușor. Iar, prin tehnologii mă refer la partea software și hardware. O să vedeți că au cele mai noi procesoare de imagine și posibilitatea de a controla de pe un ecran touch.

De asemenea, alte modele au wireless și bluetooth. Aceste lucruri se vor dovedi utile dacă doriți să transferați fișierele pe un dispozitiv care nu are card. Adică pe un telefon, un laptop sau alt aparat cu conexiunile amintite anterior.

Portabil: Dacă un aparat DSLR are o greutate de în jur de 673 grame, un mirrorless are undeva la 300-400 grame. Se poate vedea clar un avantaj al acestui tip de dispozitiv.

În rândul de mai sus fac referire doar la greutatea corpului (body). Obiectivele au altă greutate, aceasta depinzând foarte mult de caracteristicile acestora.

Calitatea imaginii: Imaginea e una de calitate superioară, putându-se realiza o multitudine de setări. Astfel de aparate nu sunt cu nimic mai prejos în comparație cu „bătrânele” DSLR-uri.

Versatil: Pot fi utilizate pentru clasica fotografiere, dar și pentru filmat. Unele modele pot fi utilizate pe post de webcam și pentru filmarea live a vlogului. Acesta e unul dintre marele avantaje ale unui așa produs.

Care este cel mai bun mirrorless?

Dacă sunteți interesați de un mirrorless de calitate atunci îl veți găsi la Canon. Aceștia comercializează o multitudine de variațiuni, iar cel de mai jos e foarte avansat așa încât să poată fi utilizat la filmat, ca webcam și la vlog.

Iar, dacă vreți alte recomandări atunci le găsiți în rândurile care urmează.

Canon EOS R50

  • Senzor: CMOS 24,2 MP
  • Video: 4K
  • Ecran: 3 inch
  • Obiectiv: 18-45mm

Cel mai bun aparat foto mirrorless e Canon EOS R50. Acesta se impune ca un mirrorless de ultimă generație, fiind proiectat cu atenție pentru a satisface nevoile creatorilor de conținut. În spatele designului său slim și ergonomic se află o serie de specificații tehnice impresionante, făcându-l o alegere deosebită pentru cei care caută performanțe remarcabile într-un pachet portabil.

Pro: Senzorul e unul de calitate întrucât discutăm despre un CMOS APS-C de 24,2 MP. De asemenea, are și un procesor superior de tip DIGIC X.
Suportă înregistrare video UHD 4K la 30p. Dacă vreți mai multe cadre pe secundă atunci puteți alege o rezoluție mai mică.
Pentru vizualizarea materialelor, acesta are ecran touch cu unghi bun de vizualizare. Acest lucru oferă o flexibilitate foarte bună.
În condiții de iluminare scăzută ofertă performanțe bune.
Poate fi utilizat ca webcam fără a instala vreun software. Funcționează cu UVC/UAC.1

Contra: Nu vine cu card la pachet. Necesită achiziția separată a unui card de memorie SD.
Durata maximă de înregistrare video de 1 oră poate fi oarecum limitativă pentru proiecte extinse.

Cui se adresează: Reprezintă o alegere bună pentru cei care apreciază atât portabilitatea, cât și specificațiile tehnice avansate într-un aparat foto mirrorless. Performanțele sale îl plasează în topul opțiunilor pentru creatorii de conținut dornici să exploreze lumea fotografiei și filmării de calitate.

Sony Alpha ZV-E10

  • Senzor: 24 MP
  • Video: 4K
  • Ecran: 3 inch
  • Obiectiv: 16-50 mm

Sony Alpha ZV-E10 este „marketat” precum un aparat pentru filmat vlogguri. În opinia mea, acesta e cel mai bun aparat foto pentru filmat.

Pro: Fotografiile și filmările sunt de calitate superioară. Astfel pozele pot fi savate ca RAW sau jpeg, iar înregistrările ca mp4 (XAVC S folosește codec h.264). 2
Are conectivitate avansată deoarece vine cu bluetooth, HDMI și USB C.
Suportă mai multe tipuri de carduri precum SD, micro SD și Pro Duo. Probabil că acest lucru trebuia adăuga la partea de conectivitate, însă consider că nu prea ține de acest lucru.
Se poate regla sensibilitatea ISO de la 100 până la 32000. Acest lucru va fi pe gustul profesioniștilor deoarece în acest fel se poate fotografia și în condiții de iluminare scăzută, cu setările aferente.
Ca oricare alt dispozitiv de acest fel și acesta are o portabilitate bună deoarece greutatea este de circa 343 de grame. Ar mai trebui să adaug și faptul că acumulatorul are o autonomie de undeva în jur de 440 cadre. Dacă vă interesează acumulatorul atunci trebuie precizat că e vorba despre unul NP-FW50. Suplimentar ar trebui să adaug că acesta ține între 60 și 90 minute atunci când doriți să filmați,

Contra: Ca aspect negativ ar fi faptul că are un cost ușor mare, dar pe măsura unui aparat specializat.

Cui se adresează: E o soluție bună pentru începători și avansați deoarece are o multitudine de funcții ușor de folosit. Iar persoanele care sunt mai avansate vor aprecia faptul că suportă o multitudine de setări și pot pune o grămadă de lentile.

Nikon Z FC

  • Senzor: 20,9 MP
  • Video: 4K
  • Ecran: 7,5 cm
  • Obiectiv: 28mm f/2.8

Un alt model de calitate e acest Nikon Z FC. Există și în variantă body (fără obiectiv), dar mie îmi place să recomand aparate gata de folosit, adică kit-uri. Varianta unui body ar fi utilă în cazul în care aveți deja obiective compatibile și nu vreți să mai dați bani pe încă unul.

Pro: Portabilitatea este decentă prin prisma faptului că are o greutate de 445 grame. Acest lucru se datorează faptului că are corp din aliaj (magneziu).
Poate filma la calitate 4K, iar fișierul e salvat ca mov sau mp4. Codecul folosit este h.264.
Pachetul e unul complet, adică de la body, obiectiv și până la accesorii de protecție/transport.

Contra: Acumulatorul EN-EL25 oferă 300 de cadre. Discutăm despre unul de tip Li-ion. La alte modele avem parte de o autonomie mai bună.
Ar fi fost interesant dacă ar fi folosit un codec mai nou precum h.265.

Cui se adresează: Un „device” precum acest Nikon Z FC e pentru toate categoriile de utilizatori deoarece vine cu o multitudine de setări predefinite și altele personalizabile (de exemplu puteți seta sensibilitatea ISO de la 100 la 51200).

Fujifilm X-S10

  • Senzor: 26 MP
  • Video: 4k
  • Ecran: 3 inch (7 cm)
  • Obiectiv: XC 15-45

Japonezii de la Fuji se pricep la aparate foto, iar modelul Fujifilm X-S10 nu face excepție. În funcție de tipul și prezența obiectivului sunt disponibile mai multe opțiuni. Eu recomand modelul cu obiectiv XC 15-45 deoarece e unul de bază. Puteți lua și o variantă body (adică fără obiectiv) dacă aveți deja obiectiv compatibil.

Pro: Pozele și filmările sunt la înaltă rezoluție. Pentru poze discutăm despre maxim 6240×4160 pixeli cu posibilitate salvare ca jpeg sau RAW, iar filmările sunt la 4K și pot fi salvate ca mp4/mov (codecul folosit este h.264).
Suportă carduri tip SD așa încât să nu trebuiască să căutați prin magazine după carduri exotice.
Vine cu multiple posibilități de conectare precum bluetooth, wireless și port USB C.
Se pot realiza multiple setări, precum cea de ISO. Pe partea de ISO, aceasta poate fi reglată de la 80 la 51200.
Portabilitatea e decentă având în vedere că are greutate de aproximativ 465 grame.

Contra: Autonomia e una similară cu cea a modelului de la Sony. Mai exact, acumulatorul NP-W126S e unul care poate fi utilizat pentru 325 cadre.

Cui se adresează: E pentru cei care doresc o alternativă la branduri precum Canon ori Nikon. Nu e cu nimic mai prejos față de modele de la aceștia.

Canon EOS R100

  • Senzor: CMOS 24,2 MP
  • Video: 4K
  • Ecran: 7,5 cm
  • Obiectiv: 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM

Un mirrorless ieftin e Canon EOS R100. Se aseamănă cu R50 pe partea de baterie, suport pentru carduri și porturi (USB C, micro HDMI și microfon).

Am zice și că senzorul e identic, dar acest lucru e doar o aparență. R100 are un senzor și procesor din generațiile anterioare. Un alt lucru important e că pe partea de filmare 4K nu va filma full width, ci va face un crop 1,6x. 3
În esență, este un model mai vechi decât R50, acesta fiind motivul pentru care e mai ieftin cu 1000 lei.

Pro: Raportul dintre preț și dotări e unul foarte bun. e oarecum similar lui R50, dar e mai ieftin cu 1000 lei. Dar, dacă aveți banii atunci recomand să-l luați pe R50 deoarece e mai actual.
Portabilitatea e una bună prin faptul că are corp e 356 grame și baterie care ține 340 cadre.
E un aparat smart cu o multitudine de funcții asimilate precum wireless și bluetooth.

Contra: E un model lansat cu ceva ani urmă. De aici și componentele ceva mai vechi.
În pachet nu e livrat vreun card. Acesta e compatibil cu carduri SD.

Cui se adresează: E pentru cei interesați de un aparat mirrorless accesibil ca preț și cu care să fotografieze/filmeze la calitate superioară. Datorită lucrurilor menționate în al doilea paragraf, acest model e mai mult pentru fotografiere.

Cele mai bune modele la nivel global

Dacă o să studiați articole de genul care sunt publicate în SUA atunci veți vedea că selecția de recomandă diferă. Eu recomand modelele de mai sus deoarece au un excelent raport preț/dotări și sunt disponibile în țara noastră.

Alții recomandă modele care sunt disponibile în țara lor. Astfel de modele ar fi Olympus OM-S EM10 IV, Fuji X-75, Sony A7 IV. Unele dintre ele au prețuri de 2-3 ori mai mari decât cele recomandate de mine și apare întrebarea firească – merită? Dacă banii nu sunt o problemă pentru dvs. atunci cu siguranță. Însă, modelele pe care le recomand eu sunt mai populare în regiunea noastră.

Ghid achiziție

Acest device a devenit alegerea preferată celora pasionați de fotografie ori creare de conținut (foto/video) în general.

Dacă sunteți în căutarea unui astfel de gadget atunci trebuie să țineți cont de câteva aspecte esențiale:

Dimensiune senzor: Senzorul este un lucru important deoarece cu cât acesta e mai mare, cu atât imaginea e de calitate mai bună. Puteți alege un senzor Full Frame pentru performanțe fotografice excepționale sau un senzor APS-C pentru un echilibru între calitate și portabilitate.

Autofocus (AF): Pentru a captura momentele importante, un sistem rapid și precis de autofocalizare este esențial. Numeroase camere mirrorless vin cu tehnologii avansate de focalizare automată, cum ar fi detecția de feței, ochilor sau tehnologia Dual Pixel.

Portabilitate: După cum am mai scris, aceste aparate se diferențiază prin portabilitatea excelentă. Și nu e vorba doar de greutate redusă, ci și dimensiune „îndesată”.

Un model acceptabil ar trebui să poată face undeva 440 cu acumulatorul încărcat. Modelul Canon EOS R50 cam atât face.

Calitate video: Multe opțiuni oferă înregistrare în 4K, stabilizare avansată a imaginii și opțiuni creative pentru realizarea de filme de calitate. Acest lucru se va dovedi util dacă vreți să îl folosiți pentru live stream-uri, pe post de web cam ori vlog.

Setări: Utilizatorii avansați ori profesioniștii vor dori să facă setări avansate pentru ISO sau alte lucruri. În felul acesta pozele vor ieși de calitate superioară atunci când iluminarea e scăzută (într-o clădire cu iluminat artificial slab sau pe înserate).

Concluzii

Înainte de a face achiziția cred că ar trebui să reflectați asupra modului în care veți utiliza camera. În felul acesta o să o faceți în cunoștință de cauză.

Probabil că mă voi repete, dar sunt de părere că acest dispozitiv e viitorul, fiind mai modern decât alte camere și net superior unui telefon.

Întrebări frecvente

DSLR sau mirrorless?

Nu e niciun secret că aparatele tip mirrorless sunt viitorul, dar și cele DSLR nu vor dispărea peste noapte. Dacă vreți să faceți o nouă achiziție atunci trebuie neaparat să vă luați un mirrorless deoarece integrează mai multă tehnologie și sunt mici. Iar, dacă vreți ceva mai minimal atunci vă puteți uita la aparate foto compacte.

Dar, trebuie să ține cont de faptul că DSLR-urile sunt pe piață de foarte mult timp, iar din această cauză o să găsiți mai multe accesorii pentru ele. Mă refer în special la obiective.

Marii producători de aparate se concentrează pe aceste modele „fără oglindă” deoarece au văzut potențialul. În acest fel, aceștia nu mai fac așa de multe alternative.

Note de subsol

  1. ^ Diferență Canon EOS R50 și R10. www.canon.ro/get-inspired/tips-and-...
  2. ^ XAVC S. www.dpreview.com/forums/thread/4403...
  3. ^ R100 vs R50. mirrorlesscomparison.com/canon-vs-c...

Lasă un comentariu