Pentru cei care caută câteva informații despre bicicletă, cum ar fi rolul sau ce ar trebui să aibă, am enumerat câteva idei de care trebuie să țineți când când creți să cumpărați una pentru voi sau cineva drag. Acest vehicul pe două roți este important pentru o persoană care parcurge zilnic câțiva kilometri și vrea să economisească bani, adică nu mai plătiți taxi, dar și în scop recreativ poate fi folosit.
În funcție de scopul utilizării bicicletei, trebuie să țintiți modelul potrivit pentru sunt mai multe, însă modelele de oraș ori MTB sunt principala opțiune a bicicliștilor.
Cuprins
Caracteristicile bicicletei
În funcție de alegere, caracteristicile ei pot fi diferite adică i se pot adăuga câteva, cum ar fi un motor, o baterie, sau chiar suspensii. Eu voi face referire la un model clasic care l-ar prefera majoritatea persoanelor, adică voi menționa cam la ce să vă uitați:
Roți. După cum ați putut observa, atât magazinele, cât și producătorii evidențiază mărimea roților pentru că acestea sunt importante atunci când vreți să parcurgem distanțe mari, dar cu minim de efort. CU cât sunt mai mari, cu atât pedalăm mai puțin. Cu fiecare generație, producătorii au crescut diametrul lor, astfel că s-a ajung și la 29 inch. Acestea se aleg în funcție de vârstă și înălțimea pasagerului, însă eu aș recomanda să fie cât mai mari.
Cadru. Contează mărimea cadrului bicicletei deoarece vrem să avem o poziție corectă și comodă, însă aici aș adăuga și faptul că în anumite situații e indicat să fie mai mare (doar șosea) ori mai mică (coborâri montane).
Materiale. Dacă parcurgeți doar trasee prin oraș și nu aveți de urcat pante mari, atunci s-ar putea să vă mulțumească chiar și o variantă cu componente din oțel, însă pentru câteva sute de lei în plus, aluminiul este mult mai ușor. Evident că nu este același aluminiu moale, ci este unul destul de dur.
Viteze. Recomand o echipare Shimano sau ceva similar (de firmă), dacă vreți să puteți schimba viteze rapid și cu precizie. Rolul lor este de a ușura pedalatul în funcție de viteza de deplasare și pantă, adică e ca la mașină. Numărul lor nu este atât de important dar ar fi bine să fie o echipare cu minim 21 viteze.
Sistem de frânare. Dacă obișnuiți să frânați des pentru că circulați cu viteză mare și sunt multe urcări și coborâri, atunci sistemul de frânare cu disc este ideal chiar și cel mecanic. Varianta V-Brake cu saboți nu prea îmi place chiar dacă este ușor de reglat și ieftin deoarece la prea mult frânat, se încălzește janta și nu prea mai prinde.
Suspensii. Acestea sunt importate doar pentru trasee neamenajate sau pentru șesele de proastă calitate. E de ajuns să fie echipată suspensii pe față pentru a amortiza șocurile, astfel ca să nu vă doară încheieturile de la mâini. Cu alte cuvinte, un hardtail ar fi de ajuns pentru cele mai multe situații.
Ce mușchi lucrează mersul pe bicicletă?
Dacă nu știți ce mușchi antrenează bicicleta, ei bine, sunt antrenați mușchii picioarelor, însă depinde și cum pedalați. Tonifierea musculaturii picioarelor va depinde de felul cum țineți piciorul pe pedale, dificultatea pedalării și poziția voastră pe ea. De exemplu, puteți pedala doar cu partea din față a tălpii pentru a antrena gambele și nu numai, iar când urcați pante, vă puteți ridica de pe șezut fără să reduceți viteza, astfel măriți doar intensitatea.
În principiu, mersul pe bicicletă este ca și mersul pe jos, adică e bun pentru sănătate și nu se compară cu mersul la sală.
Ce trebuie să știi când cumperi o bicicletă
Anumite aspecte le-am atins anterior când v-am prezentat informațiile sau caracteristicile tehnice principale. Înainte de a cumpăra o bicicletă, trebuie să vă gândiți unde o veți folosi și cât de des, astfel ca să stabiliți tipul și bugetul. Pentru o persoană care o folosește pentru navetă zilnică, aș recomanda să nu se zgârcească, însă pentru uz recreativ, atunci puteți alege aproape orice model de buget. Totuși, aș zice că sunt trei lucruri de care trebuie să țineți cont:
Mărimea. Aici mă refer atât la roți, cât și la cadru, deoarece nu vreți să fie nici prea mici, dar nici prea mari. Șezutul se poate regla însă nu și poziția mâinilor, iar felul cum stați pe ea va influența mult confortul în a o pedala, dar și nivelul de oboseală acumulat.
Greutatea. Mă refer atât la materialele folosite, cât și la cât suportă, pentru că unele persoane pot fi destul de grele.
Prețul. Nu cred că brandul joacă un rol atât de important când puteți accent doar pe utilitatea ei, astfel că în 1000 RON puteți găsi o mulțime de opțiuni foarte bune.
Ce înseamnă bicicletă trekking?
Bicicleta de trekking este ideală pentru oraș dar și pentru ieșiri în natură, adică exact ceea ce caută majoritatea persoanelor.
Ce presiune trebuie să aibă roțile la bicicletă?
Dacă aveți un compresor auto sau doar o pompă de bicicletă cu manometru, trebuie să știți că sunt câteva valori de care să țineți cont. Înainte să vă dau valorile, trebuie să știți că nu toate roțile să umflă la fel, de exemplu pentru oraș este o valoare, iar pentru munte sau sprinturi, altele. Mă gândesc că o folosiți pentru oraș și aveți cauciucuri clasice ori mixte, atunci presiunea trebuie să fie undeva între 2,5 și 3 bari, dar poate fluctua în funcție de greutatea pasagerului.
Pentru ieșiri în natură recomand să fie de maxim 2,5 bari pentru un plus de aderență, iar pentru viteză pe șosea, vorbim chiar și de 8 bari (semicursiere).
Concluzie
Poate că unii vă interesează acest vehicul pe două roți pentru că ați auzit că puteți slăbi mergând pe bicicletă, însă nu e chiar așa, ci mai degrabă vă mențineți nivelul de sănătate deoarece e ca și mersul pe jos doar că parcurgeți o distanță mare într-un interval redus de timp. Hidratatul este foarte important când plecați la drum și vreți să ardeți calorii, în special în sezonul cald. Nu spun că nu puteți slăbi, dar trebui să faceți mișcare cu ea timp de câteva ore, adică nu contează distanța.