Cum să instalezi o mașină de spălat vase în 10 pași

Vă tot bate gândul să cumpărați o mașină de spălat vase, însă vă faceți griji că instalarea sa va fi prea complicată. Vă pot spune că dacă aveți mobilierul potrivit, atunci nu aveți de ce să vă faceți griji, adică e nevoie de unul cu corpuri modulare și piciorușe ajustabile. Astfel că puteți muta corpurile pentru a face loc unui aparat încorporabil cu lățime de 45, respectiv 60 cm. dacă nu aveți mobilă potrivită, recomand achiziționarea unui model standard sau chiar compact care se pune în masca de chiuvetă. Montarea mașinii de spălat vase sub chiuvetă este chiar simplă adică o racordați doar la utilități și nu trebuie să vă faceți griji la reglaje sau dimensiuni pentru încadrare în spațiu. Nu același lucru aș putea spune și pentru modelele încastrabile.

Dimensiuni montaj mașină de spălat vase

Manualul sau fișa tehnică include toate informațiile despre aparat, chiar și cel de instalare. În funcție de tip sau capacitate, dimensiunile pot să difere, astfel că trebuie să le luăm pe rând pe fiecare:

Standard. După cum am menționat anterior, aceasta se instalează ușor pentru că se montează lângă mobilă și trebuie doar să corespundă spațiul liber cu dimensiunile aparatului ales. Totuși lățimea este mai importantă deoarece adâncimea mobilei are peste 60 cm, astfel ca voi să treceți furtunurile prin spate.

Compacte. Acestea pot fi puse unde vă convine mai mult fie pe blat, fie sub dacă nu aveți loc suficient. Recomand să o montați sub chiuvetă pentru a simplifica racordarea la o scurgere, adică puteți folosi un sifon de chiuvetă special cu opțiune de racordare la mașină de spălat. Lățimea lor este de maxim 55 cm, iar pe adâncime au doar 50 cm, deci încap în corpul chiuvetei.

Încorporabile. Acestea sunt cele mai populare și evident că, nu datorită designului, ci pentru că nu mai sunt vizibile după montare. La acestea dimensiunile diferă cu cel mult 1 cm de la un producător la altul. Oricum, lățimea spațiului trebuie să fie de 60 sau 50 cm, iar pe adâncime chiar mai mult. Cât despre înălțime, aici nu sunt probleme deoarece o puteți ridica destul de mult până ce atinge blatul, ea având cam 81,5 cm.

Mini. Mai este numită și mașină de spălat vase fără instalare, adică nu este necesar un mobilier pentru ea ca și în cazul celor compacte. În plus, poate avea un rezervor de apă, de aceea alimentarea la apă este opțională. Lățimea și adâncimea acestora este de circa 40 și ceva de cm, deci este destul de mică.

Etape instalare mașină de spălat vase încorporabilă

Alături de aparat vă este oferit absolut toate instrucțiunile de montaj și recomand să le urmăriți pas cu pas și să nu săriți peste ele. E de știut că montarea uși mașinii de spălat vase se face la final.

Măsurați spațiul. Asigurați-vă că spațiul necesar este conform cu ce este specificat în instrucțiuni. E bine să nu fie fix 60 ori 45 cm, pentru că fixarea ei se poate face și de blat.

Pregătiți aparatul și conținutul acestuia. Despachetați aparatul și puneți de o parte accesoriile.

Racordați-l la apă și canalizare. Furtunurile sunt destul de lungi și e foarte important ca acestea să nu fie sub tensiune.

Lipiți plita sau abțibildul. Se prinde de partea inferioară a blatului, iar rolul său este unul de protejarea a blatului de aburul care iasă atunci când deschideți ușa.

Împingeți aparatul pe locul său. Trebuie să verificați constant dacă furtunurile și cablul de curent sunt bine poziționate.

Reglați-o. Reglați picioarele din față cu ajutorul unei chei, iar cel din spate se face cu o șurubelniță.

Montaj front mașina de spălat vase. În pachet este inclusă un șablon pe care sunt și instrucțiunile. Cu ajutorul acestuia se fac găurile în ușa de mobilier și se fixează accesoriile pentru montaj ulterior. Asigurați-vă că ați încadrat bine șablonul pe front, aveți burghiul potrivit și că nu găuriți prea mult. Scoateți șuruburile menționate și înșurubați cele indicate care sunt diferite ca mărime. Să nu uitați să reglați mecanismul de deschidere pentru ca ușa să stea deschisă în orice poziție ați lăsa-o.

Fixați-o cu șuruburi. Având în vedere că am ajuns spre final, se poate fixa fie pe lateral în locurile indicate, fie de blat cu ajutorul unor urechi metalice. Nu este obligatoriu, dar e bine să stea fixă.

Racordați-o. Dacă vine lângă chiuvetă, se poate folosi un sifon special atât pentru chiuvetă, cât și pentru acest aparat.

Porniți-o. Spălați interiorul cu ajutorul unui program rapid.

Etapele pot să difere de la un model la tul, în special dacă vorbi mde branduri diferite, de aceea aveți și un video în partea de jos:

Ușa de la mașina de spălat vase nu stă deschisă

Evident că nu stă deschisă pentru că nu ați montat frontul sau ușa, iar reglajul ușii se face la finalul instalării. Sunt prezente niște reglaje în partea de jos, adică pe conțuri (în manualul său vă este indicat locul exact), iar cu o șurubelniță puteți slăbi sau întări mecanismul. Ideea e că ușa trebuie să stea deschisă în orice poziție ați lăsa-o.

Se poate monta mașina de spălat vase sub plită

Nu, indiferent că plita este pe gaz ori electrică, deoarece mașina de spălat vase trebuie ridicată din reglajul picioarelor suficient cât să atingă blatul, astfel ca aburul ce poată să iasă la final când deschideți ușa, să nu ajungă și să deterioreze blatul. Ar fi o soluție, să introduceți o bucată de lemn între mașină și blat, astfel ca voi să aveți suficient spațiu să montați plita cu inducție ori gaz, dar tot nu este indicat să faceți o așa improvizație. Alternativa ar fi să optați pentru o mini mașină de spălat vase.

Servicii montaj mașina de spălat vase

Unele magazine oferă mașini de spălat vase cu montaj, adică adăugați în coșul de cumpărături și acest serviciu. Prețul unei instalări este undeva la 200 lei și poate varia în funcție de tip, magazin sau locația voastră.

Concluzie

Deci o montare de mașină de spălat vase încorporabilă implică o mulțime de pași de urmat și nu mi se pare atât de complicat dacă aveți mobila potrivită și utilitățile aproape de ea. Evident că un ajutor este necesar și un minim de scule: șurubelniță, cheie și o mașină de găurit.

Lasă un comentariu