Print screen-urile, sau capturile de ecran, sunt unele dintre cele mai rapide si eficiente metode de a inregistra si a impartasi informatii vizuale de pe dispozitivele noastre. Fie ca vreti sa pastrati o conversatie importanta, sa documentati o eroare sau sa salvati o imagine de pe internet, functia de print screen este esentiala. Insa, dupa ce realizam un print screen, multi dintre noi se intreaba: „Unde se salveaza acesta?”
Cuprins
Cum fac un print screen
Pe Windows
Cea mai simpla metoda de a face o captura de ecran pe Windows e sa apasati tastele Windows + Shift + S. In felul acesta va aparea o fereastra Snip & Sketch.
Daca vreti ceva mai avansat atunci puteti folosi un program precum ShareX.
Pe Android
Pe un telefon cu sistemul de operare Android apasati in acelasi timp butonul scadere volum si pornire (power).
In functie de producatorul telefonului s-ar putea sa va fie oferita posibilitatea editarii capturii.
Pe iOS
Pe iPhone-uri noi faceti captura de ecran prin apasarea simultana a butonului de pornire si cel de marire a volumului.
Daca aveti iPhone 8 sau mai vechi atunci puteti sa faceti o captura a ecranului apasand in acelasi timp pe butonul pornire si cel principal.
Pe MacOS
Pe un dispozitiv cu sistemul MacOS X se tin apasate simultan tastele Command Shift 3
Unde se salveaza print screen-urile
Pe Windows
De obicei la acest sistem de operare, capturile ar trebui salvate in folderul Pictures\Screenshots.
Daca o sa folositi Snip & Sketch pentru a lua capturi, atunci acestea sunt salvate in clipboard, iar dvs le puteti salva unde doriti.
In cazul in care o sa folositi ShareX, fisierele sunt salvate in Documents\ShareX\Screenshots\AAAA-LL
Pe Android
Daca e vorba despre un telefon Samsung mai nou atunci capturile o sa le gasiti in aplicatia Fisierele mele > Imagini. Pe modele mai vechi de Samsung-uri ori alte branduri, capturile pot fi gasite in foldere precum Pictures\Screenshots sau DCIM\Screenshots.
Pe iOS
Dupa ce faceti un screen capture pe iPhone sau iPad, acesta va fi accesibil din aplicatia Fotografii in un album numit Capturi de ecran (sau Screenshots daca telefonul e setat in limba engleza).
Daca intentionezi sa transferi sau sa partajezi capturile de ecran, acest lucru poate fi realizat direct din albumul „Capturi de ecran”. Fie ca trimiti prin email, mesaje, sau le incarci pe retele sociale, sistemul iOS iti ofera toate optiunile necesare pentru a partaja cu usurinta aceste imagini.
Pe MacOS
In mod implicit, orice captura de ecran realizata pe un laptop Apple este salvata automat pe desktop. Fiecare fisier este numit cu „Screen Shot”, urmat de data si ora realizarii capturii. Acest lucru faciliteaza identificarea rapida si organizarea eficienta a acestora. Fisierele sunt de obicei in format *.png, oferind o calitate inalta a imaginii.
Intrebari frecvente
Care e tasta print screen
La diverse tastaturi, aceasta tasta va fi inscriptionata cu PrtScr sau ceva similar, iar localizarea ei e in partea dreapta. In functie de sistemul de operare si ce programe aveti instalate, captura poate fi copiata in clipboard. Daca vrei sa o utilizezi/salvezi atunci poti sa deschizi un program gen Paint ori Irfan View si sa apesi tastele Ctrl + V.
Care e cel mai bun program
Sunt multiple optiuni pentru a captura imagini de pe ecran, dar cea mai buna e ShareX. De asemenea exista extensii de browser, insa acelea opereaza doar in acesta.
Daca vreti ceva simplu atunci puteti sa folosesti Snip & Sketch.
Concluzie
De multe ori facem un screenshot (print screen sau cum vreti sa-i ziceti) si vrem sa-l dam mai departe, insa nu stim unde a fost salvat. Din aceasta cauza m-am decis sa fac acest articol in care sa prezint locatiile de salvare in functie de sistemul de operare.
Pentru a imbunatati si mai mult modul in care lucram cu screenshot-urile, recomand stabilirea unor foldere dedicate si posibil utilizarea unor instrumente de catalogare automata, care pot sorta imaginile dupa data sau contextul in care au fost create. Astfel, puteti evita aglomerarea desktop-ului sau a galeriei foto si poti gasi mult mai rapid capturile de care ai nevoie.
Experimenteaza cu diferite configurari si aplicatii pana cand gasesti combinatia care iti simplifica cel mai bine fluxul de lucru. Nu uita, scopul final este sa iti usurezi munca si sa te asiguri ca poti accesa rapid informatiile de care ai nevoie, cand ai nevoie de ele. Asadar, ia initiativa si ajusteaza setarile astfel incat sa serveasca cel mai bine obiectivelor tale zilnice. Spre exemplu, pentru Windows exista mai multe aplicatii ok, printre care ShareX, Lightshot, Greenshot etc.
Sper ca va fost de folos, iar daca aveti intrebari atunci nu ezitati sa le lasati in alaturi sub forma unui comentariu.