Pentru aceia dintre voi care au un buget limitat și caută cel mai bun telefon sub 3000 lei, am realizat pentru voi un top cu 5 recomandări de la branduri diferite. Deci nu mai trebuie să pierdeți timp să căutați modelul ce vi s-ar potrivi, în cu trecerea timpului pot să apară alte modele sau se pot ieftini cele care depășesc bugetul de 3000 RON. Având în vedere valoarea bugetului, lista e destul de lungă și poate să includă chiar modele care au fost lansate în trecut.
Cuprins
Ce ar trebui să ofere un telefon la 3000 lei?
Anumite specificații tehnice ar trebui bifate atunci când faceți o alegere atât de scumpă, însă unii dintre voi cred că nu s-ar mulțumi cu ele deoarece vor să facă un upgrade mai mare. De aceea trebuie să luați în calcul un buget diferit.
Eu consider că trebuie să ofere suficient spațiu pentru stocare fotografiilor, iar minim 129GB, cel mai recent Android, o cameră cu un senzor de minim 50MP, dar și cea frontală să fie cât mai bună, un design plăcut și cu un raport ecran/corp ideal (pentru a-l putea ține cu ușurință într-o singură mână).
Care sunt cele mai bune telefoane sub 3000 lei?
După cum am precizat anterior, am realizat un top telefoane sub 3000 lei în partea de jos unde sunt menționate doar câteva exemple care poate peste un an nu ar mai fi valabile, deoarece prețurile tind să scadă, dar disponibilitatea nu ar fi o problemă la brandurile mari ca Apple ori Samsung. Așa că aceste două nume nu trebuie menționate în acest articol, dar și în altele pentru că oferă produse de calitate.
Samsung Galaxy S24
- Multiple variante
- Are o interfață reușită
- Construcție de calitate
În momentul redactorii, acesta este un telefon la 3000 lei de menționat, adică raportul performanță/preț este grozav în cazul acestuia, adică chiar se compară cu un Apple la multe capitole, dar nu și la preț. De aceea, nu trebuie trecut cu vedere când vedeți acest brand, dar și seria aceasta care e prezentă de foarte mulți ani și a ajuns la ultima generație.
Îmi place că în fiecare an au mărit gama de culori, astfel că aveți șapte opțiuni, fără să consider și pe cele cu memorie de stocare diferită. Indiferent de alegere, cele mai multe dotări sunt aceleași, cum de altfel ne-au și obișnuit producătorii.
Sunt o mulțime de recenzii cu acest model sau chiar și cu varianta Ultra, de aceea nu vreau să intru prea mult în detalii, însă trebuie menționat că este o generație reușită, dar îmbunătățirile nu sunt atât de mari față de generația precedentă, de aceea poate că nu ar trebui să vă gândiți să faceți atât de rapid schimbarea.
Apple iPhone 13
- Super preț
- Compact
- Fiabil
Vă pot recomanda chiar și 14 care este un telefon peste 3000 lei, dar m-am limitat la același buget care l-am stabilit deja. Oricum, diferența de preț între generații este de câteva sute de lei, dar nu și dacă vorbim de ultima apariție care chiar este grozavă, dar nu i-a convins pe posesorii de iPhone 15.
Pot spune că iPhone 13 scote poze grozave, se mișcă bine în majoritate jocurilor și chiar nu e nevoie de mai mult pentru uz zilnic. Se investește mult în marketing ca să vă convingă să schimbați sau să treceți la ultimul model de pe piață, dar pentru că prețurile au ajuns să fie atât de mari, poate că vă puteți limita chiar și la ceva mai simplu. Bine, e la fel de grozav ca și restul, doar că nu are toate acele funcții AI sau ce au mai promovat în ultima perioadă.
Google Pixel 8
- Procesor Google Tensor G3
- Display cu tehnologie OLED
- Luminozitate mare
Cu toții am auzit de brandul Google, având în vedere câte produse oferă pe piața din România, de aceea trebuia să menționez în acest top telefoane sub 3000 lei și un Pixel. Această serie este populară la nivel global, dar nu și la noi, motiv pentru care nu sunt atât de multe recenzii lăsate de către cumpărători.
Acesta se evidențiază cu ecranul foarte clar și detaliat care produce o luminozitate grozavă. Așa și trebuie pentru că este un OLED modern de 6,2 inci, iar meniul este diferit deoarece vorbim de interfața personalizată a acestuia. Că tot vorbim de software, aveți parte de actualizări la zi la noul Android 15 și la care se mai încă 7 actualizări mari. Unii zic că acestea încetinesc hardware-ul, dar sunt necesare din motive de stabilitate și siguranță.
Motorola Edge 50 Neo
- 12GB RAM
- 512GB stocare
- Display generos
Chiar dacă vreți să vedeți un telefon până în 3000 lei de la Motorola, puteți economisi chiar mai mult cu acest Edge 50 Neo și chiar să nu faceți compromis la spațiu și RAMi. Pe de altă parte, performanțele sunt modice deoarece are MediaTek Dimensity 7300 care este echivalentul unui Snapdragon 7s Gen 2, deci e grozav, dar nu e de ultimă generație.
Eu sunt genul de persoană care se mulțumește și cu mai puțin deoarece de multe ori nici nu ai nevoie de mai mult. Ecranul nu este inferior concurenței și spun din specificațiile sale, dar nu este ideal pentru gaming pentru că nu are acea rată de refresh foarte mare cum am văzut la unele.
HONOR 200 Pro
- Snapdragon 8s Gen 3
- Camere cu senzori mari
- Se încarcă foarte rapid
Dacă ar fi să ne apropiem de acea sumă de care tot menționam, sunt câteva telefoane până în 3000 lei care nu aș trece cu vedere, iar HONOR 200 Pro pare să nu dezamăgească. Pot spune că impresionează la majoritatea capitolelor, iar la unele chiar bate brandurile mai mari. Chiar dacă este un brand chinezesc, folosește tot Android 14.
Consider că nu ai ce să-i reproșezi, iar la primul contact nici nu ai ce să-i reproșezi. Este un brand mic, dar în continuă creștere și pentru că nici poți să ceri mai mult în acest preț, aș zice că ar fi o alegere inteligentă, dar poate că voi puneți accent mai mult pe logo.
Ghid de achiziție
Telefoanele mobile în 3000 lei nu pot oferi chiar cât noile apariții, iar aici mă refer la flagship-uri, dar pot fi de ajuns pentru cei mai mulți dintre voi în special dacă modelul actual nu este atât de grozav și îl folosiți de ceva ani. Sunt câteva aspecte care nu le-aș neglija:
Minim 8GB RAM. După cum bine știți, sistemul de operare și aplicațiile sale cer tot mai multe resurse, astfel noul standard este la 8GB sau chiar mai mult.
Android 14 sau mai nou. În momentul scrierii articolului, versiunea 14 este de actualitate, iar la concurență (Apple) vedem un software diferit , iar pentru că ne limităm la o anumită sumă, avem decât o versiune anterioară (iOS 15) care poate fi actualizată la o versiunea cât mai recentă (18.1).
Stocare cel puțin 128GB. Alegerea unui spațiu de stocare pe măsură vă poate ajuta mult când nu aveți conexiune la internet sau nu vreți să uploadați conținutul în cloud. Deci, mulți dintre voi ați prefera să fie cel puțin dublu, dar din cauza prețului, se fac compromisuri.
Dual SIM. Introducerea cartelei personale, dar și celei de serviciu, a devenit o obișnuiți pentru a nu mai lua ambele mobiluri cu voi.
Minim 2 camere foto. În principiu, camera principală este cea de care vă veți folosi, dar și cea frontală, așa că nu prea contează câte are pe spate. Un senzor cât mai mare oferă numeroase detalii, astfel că pozele iasă destul de profesional sau le editați ulterior.
Aș mai putea adăuga câteva mențiuni, dar cred că am atins principalele capitole, iar un telefon cu încărcare wireless poate fi ales în acest buget fără nicio problemă.